We blijven nog even in tunnelsferen maar helaas niet erg positief. De aftakeling in 1987 van de door ons destijds geschilderde fietstunneltjes was vooral te wijten aan misplaatste zuinigheid van de Gemeente Etten-Leur die ondanks adviezen van de eigen diensten verzuimd had de ondergrond waarop gewerkt moest worden goed te prepareren.

Dit toch wel wat trieste verhaal kun je hier lezen.  Je kunt je dus wel indenken hoe goed ik me kan voorstellen hoe mijn collega-tunnelschilders oud KSE-leerling en tekendocent Stijn de Wilde en kunstenaar  Mario Pasetto zich moeten voelen toen ik woensdag 15 juni jl. dit bericht in BN/DeStem las. Het volledig artikel vind je hieronder.

Tunnels 2016

Tunnels 2016

Als je het verhaal hierboven gelezen hebt en het daar beschrevene vergelijkt met de artikelen uit De Stem en Het Brabants Nieuwsblad hieronder zou  je tot de conclusie kunnen komen dat men bij de Gemeente Etten-Leur weinig lering getrokken heeft van de gebeurtenissen in 1987, hoewel wethouder van Hal destijds sprak over een post van 13.000 euro voor het bewerken van het beton. Als dat geld er inderdaad ingestoken is dan is er een wanprestatie geleverd daarvoor.  Ik hoop maar dat na het toegezegde onderzoek (ben benieuwd wanneer we de uitkomsten daarvan te lezen krijgen) er de mogelijkheid zal blijken te zijn om de schilderingen te herstellen en dan ook meteen van de beloofde beschermende coating te voorzien. Als dat meteen gebeurd was, zou de ellende nu wellicht een stuk minder zijn.

Mensen als Mario en Stijn, en niet te vergeten de vele enthousiaste mee schilderende vrijwilligers die bereid waren veel tijd, energie en moeite te steken in dit project, mogen niet teleurgesteld en gefrustreerd achter blijven met een onaf en beschadigd werkstuk! Lees, als je daar nog zin in hebt, hieronder de artikelen uit De Stem en het Brabants Nieuwsblad over de teloorgang van de in 1986 beschilderde fietstunnels.

img784

1987 Verf laat los

img785

1987 Verf laat los

interne brief

1987 Interne brief Dienst Gemeentewerken

img788

1987 Verf laat los

img792

1987 Verf laat los

img786

1987 Verf laat los

Natuurlijk ben ik zelf even poolshoogte wezen nemen en heb foto’s gemaakt waarop de schade te zien is. De verf blijkt niet goed en weerbestendig gehecht te hebben op de ondergrond doordat de tunnelwand waarschijnlijk niet of onjuist van tevoren met een  hechtprimer behandeld is. Hetzelfde euvel als in 1987. Natuurlijk is de schade aan de natte kant gericht naar het Zuidwesten het ergst, maar ook aan de droge kant (uitkijkend op het Noordoosten) zie je het afbladderen aan de bovenkant…. Het komt me helaas erg  bekend voor, maar ik hoop van harte dat er deze keer serieus gezocht gaat worden hoe e.e.a. te herstellen en meteen van een beschermlaag te voorzien ( want dat had ook een hoop van deze ellende kunnen voorkomen). Mario en Stijn, van harte veel sterkte gewenst!!!

Hier valt het nog mee

Hier valt het nog mee

De kleuren zijn hier ook nog helder

De kleuren zijn hier ook nog helder

Vooral bovenaan bladdert het af

Vooral bovenaan bladdert het af

Hier is ook schade in het midden

Hier is ook schade in het midden

En hier wordt het al erger

En hier wordt het al erger

Ook de kleur verkrijt

Ook de kleur verkrijt

Gaandeweg steeds meer schade

Gaandeweg steeds meer schade

Hier is de onderkant ook aangetast

Hier is de onderkant ook aangetast

Druipsporen vervuilen de schildering

Druipsporen vervuilen de schildering

Het afbladderproces voluit...

Het afbladder- en verkrijtings-proces voluit…

Trieste en onnodige aftakeling

Trieste en onnodige aftakeling

De kleuren verliezen hun oorspronkelijke felheid

De kleuren verliezen hun oorspronkelijke felheid

Hier is het echt erg

Hier is het echt erg

Ook hier grote aantasting

Ook hier grote aantasting

De velletjes hangen erbij

De velletjes hangen erbij

Ook aan de droge kant begint het bladderen

Ook aan de droge kant begint het bladderen

Schade aan de droge kant

Schade aan de bovenzijde van de droge kant

Het afbladderproces is hier al ver gevorderd

Het afbladderproces is hier al ver gevorderd

Alle afleveringen uit dit blog over de recente tunnelschilderingen vind je hier!

Reacties op “‘L’histoire se répète’ (daar lijkt het tenminste erg op…)”

Er zijn al 3 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Stijn de Wilde via FB:
  Dankjewel Sjaak voor je betrokkenheid en je artikel! Wij zijn ook erg benieuwd naar de uitkomst van het rapport en wij hopen dat we met alle betrokken partijen tot een goede oplossing kunnen komen om weer met volle inzet, enthousiasme en creativiteit het totale kunstwerk tot een prachtig en bijzonder eindresultaat kunnen brengen samen met de tientallen betrokken en gedreven wijkbewoners van jong t/m oud!

  sjaakjansen op 17 juni 2016 om 12:17 uur.

 2. Mario Pasetto via FB:
  Dank je Sjaak!

  sjaakjansen op 17 juni 2016 om 19:47 uur.

 3. Bianka Barning via FB:
  Erg jammer… Hopen op een goede oplossing

  sjaakjansen op 17 juni 2016 om 19:54 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren