Wat ben ik elke keer blij als ik van oud-leerlingen werk toegestuurd krijg om hier te kunnen tonen. Het laat zien wat er in de loop der jaren gedaan is. Duidelijk wordt dan ook hoe intensiteit, materiaalgebruik, experimenteerdrift en fantasie zich in de tijd ontwikkelen.

De grote collectie werk die ik mocht krijgen van Dimphy stamt nog uit de begintijden van de VWO-examens. We spreken dan over de tweede helft van de 80-er jaren. Ik sta er elke keer weer van te kijken hoe groot en veelzijdig de examencollecties uit die jaren waren, hoeveel verschillende invalshoeken per thema in zo’n examenperiode onderzocht werden. Behalve het thematisch werk wat in een examenperiode van zo’n 8 weken vervaardigd diende te worden, was er ook op het einde van elke periode een z.g. ‘momentopname’.

Tijdens een middagzitting van 4 uur (meestal tussen 13.00 en 17.00 uur) moest er n.a.v. een opdracht een werkstuk gemaakt worden. Die opdrachten werden vaak verstrekt n.a.v. een foto. Hieronder, behalve een serie ‘periodewerkstukken’ voor het schoolexamen n.a.v. het thema ‘De maaltijd’ (door Dimphy vanuit drie verschillende gezichtshoeken benaderd) twee werkstukken die zij tijdens zo’n ‘momentopname’ gemaakt heeft. Beiden werkstukken n.a.v. een foto die je hieronder ook aantreft.

In het eerste geval betreft het een foto van fotograaf Willem Diepraam uit de zeventiger jaren.

In 1978 verscheen Diepraams fotoboek The Dutch Caribbean , een keuze uit de foto’s gemaakt tussen 1973 en 1978 tijdens zijn verschillende reizen naar Suriname en de Nederlandse Antillen. Uit dat boek dat ik een keer uit de ramsj gehaald heb, heb ik voor deze opdracht een foto gekozen. Dimphy’s verwerking zie je ernaast. Datzelfde geldt voor de plaatjes daarnaast: de foto is een uitsnede van een boekomslag voor een Franse roman, ernaast wat Dimphy er in de vier uur van de zitting van maakte.

De Maaltijd natuur

De Maaltijd: invalshoek natuur

De Maaltijd natuur schetsen

De Maaltijd: invalshoek natuur schetsen

De Maaltijd selfie

De Maaltijd invalshoek selfie, in de automatiek

De Maaltijd selfie schetsen

De Maaltijd: invalshoek  selfie schetsen

De Maaltijd zwerver

De Maaltijd: invalshoek zwerver

Diepraam

De foto van Willem Diepraam

Eindexamenopdracht vwo

N.a.v. een foto: Dimphy’s werkstuk

naveenfoto

N.a.v. een foto: uitgangspunt

Eindexamenopdracht

N.a.v. een foto: Dimphy’s werkstuk

Deze post is de laatste uit een serie van vijf met het werk van Dimphy. Graag wil ik haar hartelijk bedanken voor haar fraaie bijdragen! De voorafgaande afleveringen vind je hier.

Reacties op “Dimphy van den Berg, deel 5: ‘De maaltijd’ en meer”

Er zijn al 2 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Reactie van Dimphy via e-mail:
  Goedemorgen Sjaak,

  Wat een verrassing dat er nog een deel 5 is verschenen! Volgens mij was het ongeveer begin van dit jaar dat ik je oproep zag voor het toesturen van oud tekenwerk. Dat was het moment dat ik alles weer eens voor de dag heb gehaald en naar je toe heb gestuurd.

  Dat was tevens het moment dat ik weer wat ‘drive’ begon te voelen om de creatieve draad van het verleden weer op te pakken. Ik ben daarom van april t/m juni een fotocursus gaan doen en wil daar volgend jaar mee verder gaan. Ook wil ik nog wel eens proberen om iets te schilderen, benieuwd of dat er nog een beetje in zit

  Bedankt voor de 5 edities maar ook de andere verslagen! Heel leuk om te zien dat er veel creativiteit aanwezig is onder jongeren!

  Groeten,

  Dimphy

  sjaakjansen op 11 november 2016 om 11:57 uur.

 2. Marion Moulen via FB:
  Boeiend tekenwerk

  sjaakjansen op 11 november 2016 om 12:33 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren