Op het ogenblik is er bij Albert Heijn weer een actie met plaatjes: ‘Ontdek de wonderlijke wereld met Freek Vonk’. In 2015 had de grootgrutter ook zo’n actie: de Freek Vonk dierenplaatjes. Op die plaatjes, waar je er 4 van kreeg bij elke 10 euro aan boodschappen, stonden afbeeldingen van wilde dieren en een beschrijving daarvan.

Mijn geachte oud-collega Richard Rokx heeft in 2015 een opdracht ontwikkeld met die dierenplaatjes in zijn achterhoofd: actualiteit uit het gewone alledaagse leven als uitgangspunt voor fantasie.

Zijn Mavo3-leerlingen dienden uit twee verschillende bestaande dieren een fantasiebeest samen te stellen, dat creatuur op een ‘dierenplaatje’ uit te beelden, voorzien van een korte tekst waarin eigenschappen en kenmerken van het dier kort beschreven werden. Tekst en afbeelding moesten een geheel vormen.

Bij deze opdracht komt natuurlijk fantasie om de hoek kijken, maar ook een aantal beeldaspecten zoals compositie: hoe plaats je beeld en tekst op harmonische wijze binnen het vlak, welke materialen en technieken kies je als je weet dat je tekening in kleur uitgewerkt moet worden.

Een aantal eindresultaten, waarbij te zien is dat de ene leerling daar beter in geslaagd is dan de ander, zijn hieronder te bekijken, maar voor alle werkstukken geldt dat het plezier en de inventiviteit waarmee ze tot stand gekomen zijn,er aan af te zien zijn!

Vanzelfsprekend is het onderwerp ook een goede aanleiding om met de klas eens kritisch te praten over dit soort acties en hoe het je koopgedrag beïnvloedt. Ook weer een stukje mediawijsheid!

Dierenplaatje

Dierenplaatje

Freek Vonk dierenplaatje

Dierenplaatje

Dierenplaatje

Dierenplaatje

Dierenplaatje

Dierenplaatje

Dierenplaatje

Dierenplaatje

Dierenplaatje

Dierenplaatje

Dierenplaatje

Dierenplaatje

Dierenplaatje

Dierenplaatje

Dierenplaatje

Dierenplaatje

Dierenplaatje

Dierenplaatje

Dierenplaatje

Dierenplaatje

Reacties op “Freek Vonk dierenplaatjes”

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren