Soms werpen gebeurtenissen hun schaduw vooruit. Dat is af en toe ook het geval met leerlingen. Hoe precies weet je  niet altijd, maar vaak voel je het aan en zie je ook door de activiteiten die ze ontplooien dat zulke leerlingen later iets gaan doen of worden waar we nog van gaan horen.

Als je dan probeert dat soort figuren een beetje te volgen, blijkt wel eens dat die verwachting in vervulling is gegaan. Eind zeventiger jaren hadden we op de KSE een Vwo-lichting met een aantal op zijn zachtst gezegd eigenzinnige figuren.

Een harde kern daarvan had in die jaren zitting genomen in de redactie van het roemruchte schoolblad Slurfje. Deze redactie werd destijds begeleid door mijn goede vrienden en collega’s Alma de Jong en Hans le Fèvre. Op de foto hieronder zie je ze: v.l.n.r.: Juul Geerards, Ron Dirven, vooraan zittend Jack Nouws en begeleider Hans,  achteraan zittend Hewald Jongenelis, begeleider Alma en Therese van Warmerdam.

1978: de redactie van schoolblad Slurfje en hun begeleiders

Over de man in het midden, Jack Nouws, zal het vandaag en in een binnenkort komende blogaflevering gaan. Al vroeg had deze jongeman ambities om als schrijver naam te maken maar ook beeldende kunst bleek zijn belangstelling te hebben.

Ik heb hem in het schooljaar 1976-1977 in de klas gehad in Vwo4. Hij was er ook bij toen ik samen met collega Ine Corsten en haar man André ben wezen wadlopen. Na zijn eindexamen is Jack gaan studeren in Utrecht en vervolgens ben ik in het midden van de tachtiger jaren weer met hem in contact gekomen middels een vorm van ‘mail-art’.

Je kon je destijds inschrijven voor een abonnement op Common Fish Products: tien keer per jaar kreeg je voor een bescheiden bedrag boekjes met korte verhalen, gedichten, plaatjes, foto’s, folders of ansichtkaarten toegezonden die, zoals hieronder te zien is, op zijn zachtst verrassend genoemd kunnen worden. Ik ben een tijdje abonnee geweest en heb nog wat materiaal uit die tijd bewaard (helaas niet alles…) dat ik de komend tijd graag zal laten zien.

Erg leuk om te vermelden is dat jaargenoten van de KSE die eveneens het pad der kunsten waren opgegaan,  hun medewerking aan Jacks projecten verleenden. Zo ontwierp Hewald Jongenelis, die samen met Jack in de redactie van schoolblad Slurfje gezeten had, en in die jaren (1987 om precies te zijn) goed was voor de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst, de omslag voor Jacks gedichtenbundel ‘Voorboden’.

Hewald zou later ook nog de Prix de Rome 1993 winnen, is thans een bekend beeldend kunstenaar, en werkte samen met bekende kunstenaars als Rene Daniels en Rob Scholte. Hewalds kompaan tijdens zijn KSE-tijd Ron Dirven is ook verder gegaan in de kunsten maar wel op een andere wijze: hij is thans directeur van het Vincent van Gogh-huis in Zundert.

Reclame voor Common Fish production a la Paul van Ostaaijen

Reclame voor Common Fish production a la Paul van Ostaaijen

Omslag dichtbundel 'Voorboden' met omslag van Hewald Jongenelis

Omslag dichtbundel ‘Voorboden’ met omslag van Hewald Jongenelis

Pagina's voor Breda Magazine

Pagina’s voor Breda Magazine

In 1985 publiceert Jack het boekje ‘De modellen van Van Gogh’, gekopieerde foto’s van onder meer het Bintje en de Eigenheimer. Een boekje dat hij in 1986 uitbrengt doet hier en daar wat wenkbrauwen fronsen: een kleurboek voor boven de 18 met licht pornografische plaatjes en piepklein doosje kleurpotloden, alles verpakt in een keurig doorzichtig zakje.

Kleurboeken voor volwassenen vullen thans een behoorlijk gat in de markt, maar de uitgave van het werkje van Jack behelsde toch wat anders…..  Hieronder wat foto’s van beide werkjes die ik via deze vorm van mail art per post mocht ontvangen.

Voorkant "De modellen van Van Gogh'

Voorkant “De modellen van Van Gogh’

Achterkant "De modellen van Van Gogh'

Achterkant “De modellen van Van Gogh’

'De modellen van Van Gogh'

‘De modellen van Van Gogh’

De modellen van Van Gogh

De modellen van Van Gogh

De modellen van Van Gogh

De modellen van Van Gogh

De modellen van Van Gogh

De modellen van Van Gogh

De modellen van Van Gogh

De modellen van Van Gogh

De modellen van Van Gogh

Verantwoording ‘De modellen van Van Gogh’

 

Kleurboek voor boven de achttien1

Kleurboek voor boven de achttien: het complete setje, klaar om te kleuren!

Kleurboek voor boven de achttien1

Kleurboek voor boven de achttien: achterkant van het werkje

Kleurboek voor boven de achttien1

Kleurboek voor boven de achttien: een van de kleurplaatjes

Kleurboek voor boven de achttien1

Kleurboek voor boven de achttien: een van de kleurplaatjes

 

Ook met ander klas- en jaargenoten werd samengewerkt: fotograaf Cor van Gastel, die na zijn opleiding bij academie Sint Joost in Breda een carrière als beroepsfotograaf in Amsterdam zou beginnen en illustrator Henk Stolker werkten eveneens mee aan diverse projecten. De boekjes en andere kunstvormen die hij uitgeeft en verspreidt zijn aanvankelijk bijna allemaal onder pseudoniem. Hij verspreidt zijn werk onder de naam Gerrit de Boer als het om grappige zaken gaat, als Chantal Ophoff wanneer hij wil profiteren van de positieve discriminatie van vrouwen, en als E.C. Verhaeren  als hij wat serieuzer werk voor het voetlicht wil brengen.

Als ik met mijn kinderen naar de jaarlijkse carnavalsoptocht ging kijken zag ik Jack nog wel eens: met een groep vrienden vormde hij carnavalsvereniging de Frotters, en bij zo’n gelegenheid vond er doorgaans een carnavaleske begroeting plaats, waarvan zelfs nog een foto bewaard is.

Volgende keer nog veel meer  uit het vroege mail art oeuvre van Jack Nouws en uiteraard nog wat over zijn huidige werk!

 

Reacties op “Mail art en meer”

Er zijn al 5 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Joke Klep via FB:
  er zat veel talent op de KSE… goed begeleid, mooi vervolg

  sjaakjansen op 2 oktober 2017 om 08:57 uur.

 2. Jacqueline Kleijer via FB:
  Ja mooie post was dat. Brieven schrijven kon hij ook als de beste!

  sjaakjansen op 2 oktober 2017 om 08:58 uur.

 3. Jan Zengerink via FB:
  Altijd weer leuk Sjaak om je herinneringen, vaak goed gestaafd met feiten, te lezen. Genieten.

  sjaakjansen op 2 oktober 2017 om 11:46 uur.

 4. Rian Lauwen via FB:
  Ik herken Juul Geraerts, Ron Dirven en Hewalt Jongenelis.

  sjaakjansen op 3 oktober 2017 om 13:09 uur.

 5. Leuk om te lezen en te zien!,

  Hewald is mijn zwager en afgelopen maanden is er een grote expositie geweest in Boymans van Beuningen in Rotterdam van hem en zijn vrouw Sylvie Zijlmans.
  http://www.boijmans.nl/nl/7/kalender/calendaritem/2164/sylvie-zijlmans-hewald-jongenelis#yAQxPCbomGgzdUEG.97

  Caroline Jacobs op 4 oktober 2017 om 10:02 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren