Je kent het tv-programma ‘De Reünie’ natuurlijk wel. In ‘De Reünie’ ontmoeten oud klasgenoten elkaar weer voor het eerst sinds lange tijd. Een vrolijke maar bij tijd en wijle ook confronterende blik in de spiegel van het verleden. Een feest der herkenning ook. Zoiets ervaar ik bij het maken van dit blog eveneens.

Altijd ben ik erg benieuwd naar wat er in de loop der jaren van al die oud-leerlingen die in dit blog figureren, geworden is. Google is dan natuurlijk een perfect hulpmiddel daarbij. Vaak vol respect en bewondering sta ik er dan van te kijken wat men allemaal bereikt heeft en waar men terecht gekomen is. Een mooi voorbeeld daarvan is de VWO examengroep tekenen die in 1991 examen deed.

In 1990 waren zij stuwende krachten en voorbeelden voor de andere deelnemers bij het ‘Van Gogh langs de weg’– project. Heel intensief mocht ik, samen met de andere tekendocenten, toen met die leerlingen samenwerken bij het realiseren van de Van Gogh billboards waarbij zij het voorbeeld waren voor alle andere deelnemende klassen.

Je kon op hen bouwen en vertrouwen en verschillende leerlingen zoals Babice en Ingrid  hebben bij de vele publiciteit rond het project een belangrijke rol gespeeld. Bij wijze van uitzondering vind je hieronder de namenlijst van dit gezelschap, voorzien van links die tonen wat hen vandaag de dag bezig houdt.

Voor zover ik het kon natrekken is het niet verkeerd wat ieder  individueel bereikt heeft! Wie zei daar dat je met tekenen in je pakket een carrière op niveau wel kon vergeten?

Hieronder een aantal foto’s van deze leerlingen tijdens het schilderen van de enorme plakkaten in de tot atelier herschapen aula bij het Van-Gogh-langs-de-weg-billboard-project.  Voor zover mogelijk heb ik erbij gezet wie het betreft.

Verf pakken

Verf pakken,vlnr. Babice, Danielle,Wieke,Patrick, Robin en Natasja

Verf pakken

Verf pakken,vlnr. Babice, Ingrid,Wieke,Tamara, Natasja,Danielle,Edwin

Aan het schilderen

Aan het schilderen, vlnr. collega Arno,Esmee, Suzanne en Wieke

Verf pakken

Verf pakken

de brug bij Arles in wording

De brug bij Arles in wording

Overzicht van het Van Gogh atelier

Overzicht van het Van Gogh atelier

Henry heeft er vertrouwen in

Henry heeft er vertrouwen in, Marc schildert stevig door

Aardappeleters in wording

Aardappeleters in wording vlnr. Babice,Ingrid v.d.Vorst, Esmee, Suzanne,Danielle

Voorzitter Bas de Wild en echtgenote komen kijken

Voorzitter Bas de Wild en echtgenote komen kijken, vlnr. Babice, Esmee, Ingrid

De brug krijgt steeds meer vorm

De brug krijgt steeds meer vorm. Vlnr. Denise, Tamara, Vincent, Edwin

Babice geinterviewd voor Omroep Brabant

Babice geïnterviewd voor Omroep Brabant

Het begeleidend team met Babice en Ingrid

Het begeleidend team met Ingrid Halters en Babice links vooraan

Interview in De Stem

Interview in De Stem met een aantal leerlingen uit deze groep

Grote artikelen in landelijke bladen

Grote artikelen in landelijke bladen

Alles over dit project en de publiciteit er omheen, met alle filmpjes, meer persberichten over het project  en nog veel meer foto’s, vind je hier: Deel 1, Aanloop en voorbereidingen, Deel 2,  Het schilderen, Deel 3,  Open dag, Deel 4,  Het plaatsen langs de weg, Deel 5, de  exposure en spin-offs rond het project.

Schoolexamen n.a.v. dit project

Het zal je wellicht verbazen, maar tijdens de vier-uurs-zitting voor schoolexamen 3, aansluitend op de periode waarin dit project plaats vond, moesten deze leerlingen een impressie geven hoe, volgens hen, de billboards zich voor zouden doen aan de automobilisten die langs deze reuze galerij langs de A58 zouden rijden. Enkele eindresultaten van dit examen zie je hieronder:

opdracht014e

SE-opdracht1

opdracht015e

SE-opdracht2

SO-opdracht-Van-Gogh-langs-de-weg-7

SE-opdracht3

SO-opdracht-Van-Gogh-langs-de-weg-8

SE-opdracht4

opdracht013e

SE-opdracht5

opdracht012e

SE-opdracht6

Voorbereiding CPE

Toevallig kwam ik ook nog een drietal foto’s tegen die ik gemaakt heb tijdens de laatste fase van het Centraal Praktisch Examen tekenen voor deze groep. Iedereen heeft zijn collectie af en vervolgens is dan het moment aangebroken om het  gemaakte werk presentabel te maken voor de expositie waarop de examinator (ondergetekende dus) en een gecommitteerde het werk zullen beoordelen.

Leerlingen zetten het werk in passe-partout, plakken hun schetsen op grote bladen en maken zo hun werk gereed, zodat er straks in de exporuimte een duidelijk beeld te zien zal zijn van het werkproces en het eindresultaat.

1991 1

1991 1

1991 2

1991 2

1991 3

1991 3

Hieronder het klassenlijstje van deze groep. Patrick en Natasja heb ik helaas niet kunnen traceren.

Robin Aerts
Wieke Bonnier
Dave Dikschei
Susanne Elands
Olaf van Gerwen
Ingrid Halters
Babice van Heeswijk
Edwin Krutzen
Denise de Lange
Vincent Leloux
Corinne Peeters
Natasja v.d. Plas
Daniëlle van Polanen
Marc Potters
Tamara Rijkers
Patrick Roks
Esmée Verwijk
Henry Vischer
Ingrid van der Vorst

Reacties op “De VWO examenklas van 1991”

Er zijn al 3 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Babice Van De Ven-van Heeswijk via FB:
  Wat leuk!! Zat afgelopen weken 3x in aula van de KSE waar de aardappeleters gelukkig nog hangt, geeft nog steeds trots gevoel!
  En die Telekids-tape , kan me herinneren dat alleen ik het befaamde ‘ik was bij Telekids-T-shirt’ kreeg en jouw zoon als toeschouwer niet. En dat het billboard te groot bleek voor de studio en ook ik met die dikke laag make-up dus naar buiten moest. Sweet memories!!

  sjaakjansen op 26 september 2017 om 11:51 uur.

 2. Daniëlle de Clercq via FB:
  Meestervervalsing me dunkt!

  sjaakjansen op 28 september 2017 om 22:40 uur.

 3. Hallo Sjaak,

  Lachen zeg, die foto`s van weleer.. Lijkt een eeuwigheid geleden maar nu ik die foto`s zie komen de herinneringen meteen weer terug. Ik was eigenlijk vergeten dat ik ook op een aantal hiervan stond! Toen nog met heel veel haar 🙂
  Leuke blog! Moet trouwens meteen denken aan jouw legendarische “tuinhekjes-groen” (Voor de onwetenden onder ons: Deze krachtterm gebruikte Sjaak steevast met enig dédain om de standaard fantasieloze groene kleur verf uit het Talens-pallet mee aan te duiden 🙂 )

  Groeten,
  Edwin

  Edwin Krutzen op 5 december 2017 om 12:04 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren