Als we het over het ‘Van Gogh langs de weg’ project hebben uit 1989/1990 mag zeker de rol die Rijkswaterstaat gespeeld heeft, niet vergeten worden. Op 9 november 1989 opende het ‘Stad en Streek’ katern van Dagblad de Stem met de verontrustende kop ‘Van Gogh een gevaar voor het verkeer’.

Om fondsen te werven voor het project had ik wat ‘artist impressions’ gemaakt die de voorpagina’s haalden van de regionale dagbladen De Stem en Brabants Nieuwsblad. Dat was aanleiding voor Rijkswaterstaat, bij monde van A.van Boxsel, hoofd technische ondersteuning van de Dienstkring Autowegen in Breda, alarm te slaan.

Artists impression 1

Artists impression 1

Artists impression 2

Artists impression 2

Voorpagina De Stem, 8-11-1989

Voorpagina De Stem, 8-11-1989

Dagblad De Stem, 8-11-1989

Dagblad De Stem, 8-11-1989

Voorpagina Brabants Nieuwsblad, 9-11-1989

Voorpagina Brabants Nieuwsblad, 9-11-1989

Rijkswaterstaat slaat alarm, Dagblad De Stem 9-11-1989

Rijkswaterstaat slaat alarm, Dagblad De Stem 9-11-1989

De Van Gogh galerij langs de A58 zou de verkeersdeelnemers te zeer afleiden en daarom een gevaar kunnen zijn.

Natuurlijk zouden de billboards niet zo dicht op de weg komen te staan als op mijn schetsen, en overleg met de gemeente en de plaatselijke politie o.l.v. commissaris Holleman leerde dat deze instanties  het met me eens waren dat het allemaal niet zo’n vaart zou lopen. Met een gerust hart ging ik dus met de collega’s Kees Lauwen (van hem was het idee afkomstig), Pieter de Jong, Arno Roks en natuurlijk de leerlingen verder met de voorbereidingen en het schilderen van de billboards.

Op 14 maart 1990 was het eindelijk zover: de grote schilderijen waren keurig op tijd voltooid, ingelijst en in de vernis gezet, de billboards konden geplaatst worden in de bermen van de A58. Daags tevoren was ik daar nog wezen kijken, vergezeld van een gemeenteambtenaar met de situatietekeningen om er zeker van te zijn dat de borden op de juiste plaats gezet zouden worden.

We hadden aan de ‘Roosendaalse kant’ toch blijkbaar iets over het hoofd gezien, want op het moment dat de mannen van Bouwbedrijf Gelens (een van de sponsors) net begonnen waren om daar de stellages voor de billboards op te bouwen, duikt er plotseling een autootje van Rijkswaterstaat op. Twee heren stappen uit en sommeren ons de boel maar af te breken omdat we op grond staan van Rijkswaterstaat.

Hoewel alles met de gemeente dus daags tevoren kort gesloten is en alles leek te kloppen (ik ben zelfs met een ambtenaar op de desbetreffende locatie wezen kijken om zeker te zijn dat de borden op de correcte plek gezet zouden worden), blijken de Rijkswaterstaatheren toch in hun gelijk te staan. We hebben de keuze: de borden een stuk verder van de weg afzetten, maar dan zijn ze niet goed meer te zien, of zo snel mogelijk een andere locatie regelen.

Na koortsachtig overleg op het gemeentehuis wordt binnen het uur een uitstekende oplossing gevonden (de gemeente Etten-Leur blijkt tòch in staat te zijn tot snelle en slagvaardige beslissingen als het er op aan komt). De borden komen allemaal aan de ´Bredase´ kant te staan, zes richting Roosendaal en vier richting Breda op het grote gazon ter hoogte van de KSE. De hele zaak staat dan op gemeentegrond waar Rijkswaterstaat geen jurisdictie heeft. Geregeld!  En geen uur te laat, want ´s middags staat het vol fotografen van het ANP, NRC, de plaatselijke en regionale pers plus camerateams van het NOS- en Jeugdjournaal in de berm van de A-58.

Twee dagen na de plaatsing van de billboards kwam de reactie van Rijkswaterstaat via Dagblad De Stem tot ons. In het artikel wat hier beneden in twee afleveringen te lezen is, wordt door de heer van Boxsel die in het eerste artikel van november ook al waarschuwde voor teveel afleiding voor het verkeer, een uiterst zwart doemscenario geschetst van grote aantallen kop-staart- en kettingbotsingen bij de stoplichten op de kruising met stoplichten waar de billboards bij in de buurt staan.

Een beetje flauw (en niet uitgekomen gelukkig) is de voorspelling van de Rijkswaterstaatman dat  de billboards binnenkort toch aan het zicht onttrokken zullen zijn omdat dan de bomen gaan bloeien….

Dagblad De Stem 16-3-1990

Dagblad De Stem 16-3-1990

Dagblad De Stem 16-3-1990

Dagblad De Stem 16-3-1990

Als uiteindelijk na verloop van de afgesproken periode van vier weken de borden weggehaald worden, en de eindrekening opgemaakt wordt blijkt volgens een verklaring van een woordvoerder van de Gemeentepolitie dat zich zegge en schrijven op de desbetreffende kruising drie incidenten hebben plaats gevonden gedurende de tijd dat de borden er stonden.’

Niets wijst erop die werden veroorzaakt door de Van Gogh borden, aldus de politie. Zoals in het artikel hieronder verder te lezen valt, moet ook Rijkswaterstaat toegeven dat het doemscenario zoals geschetst in het artikel in De Stem van 16 maart wel wat te zwart ingekleurd was…… Een mooi einde van deze soap!

Dagblad De Stem 05-05-1990

Dagblad De Stem 05-05-1990

Eind goed, al goed!

Eind goed, al goed!

 

 

Reacties op “Gedonder met Rijkswaterstaat”

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren