De komende tijd laat ik graag wat filmpjes zien, die in 2009 gemaakt zijn voor en afkomstig zijn van de website Leraar24.  Leraar24 is een online platform voor leraren vol inspirerende en interessante video’s en artikelen.

In filmpjes en presentaties laten docenten zien wat hen bezighoudt of hoe ze problemen oplossen. Ook worden resultaten uit wetenschappelijk onderzoek toegankelijk gemaakt en vertaald naar de onderwijspraktijk.

Leraar24 richt zich op de ondersteuning van leraren bij het uitoefenen van hun beroep. Met Leraar24 kunnen docenten zich efficiënt informeren en verder groeien in hun vak. Leraar24 is ontwikkeld voor leraren in het po, vo en mbo.

Ik ben destijds ingegaan (en ik vrees als enige) op een oproep op deze website. Men vroeg daarin of docenten gedurende een maand iets van hun onderwijspraktijk van alledag op film zouden willen vastleggen. Die filmpjes met de  ruwe beelden moesten vervolgens met een korte toelichting naar een redacteur van Leraar24 gestuurd worden, die zorg zou dragen voor de montage.

Na toestemming gevraagd en gekregen te hebben van de schoolleiding en in het wekelijks mededelingenblad de collega’s van mijn filmplannen op de hoogte gebracht te hebben zodat zij zich uit de voeten zouden kunnen maken als ze mij zouden tegenkomen met de camera, ben ik in maart 2009 aan de slag gegaan.

De filmpjes die ik uit de losse pols gemaakt heb, tonen lessen tekenen, Kunst algemeen, media educatie, vergaderingen,excursies, teamoverleg, projecten en nog veel meer. De leerlingen die ik om hun medewerking vroeg vonden het ook allemaal prima, zodat ik die maand met veel plezier een aantal filmpjes heb kunnen produceren. Op die manier krijg je een aardig inkijkje in mijn toenmalige lespraktijken.

Voor zover ik heb kunnen nagaan ben ik tot nu toe de enige docent uit het middelbaar onderwijs die gedurende een aantal weken op deze manier een kijkje in zijn keuken gegeven heeft (correct me if I’m wrong!). De meeste van deze vlogs staan niet meer op Leraar24. Ze zijn immers natuurlijk inmiddels achterhaald door de actualiteit. Daarom via mijn blog deze inkijkjes achter de KSE-schermen van maart 2009!

Op 1 maart 2009, meteen na de carnavalsvakantie, maakte ik destijds het eerste filmpje voor Leraar24. Daarin stel ik me voor en vertel wat me zoal bezighoudt in mijn persoonlijke leven en in mijn ‘lesleven’.  Hieronder eerst wat film-stills uit deze eerste aflevering.

Ik stel me voor

Ik stel me voor

Foto's van het carnavalsfeest voor de leerlingen van een week eerder

Foto’s van het carnavalsfeest voor de leerlingen van een week eerder

Een greep uit mijn vakliteratuur

Een greep uit mijn vakliteratuur

Artikeltje uit een der bladen over twee leerlingen die bij Teleac een presentatie gehouden hebben over het media onderwijs

Artikeltje uit een der bladen over twee leerlingen die bij Teleac een presentatie gehouden hebben over het media onderwijs op de KSE

Na de persoonlijke introductie vertel ik bij de opname op 2 maart 2009 op de KSE wat over de school. Ik doe dat aan de hand van een maquette van het KSE-gebouw, die opgesteld staat in de hal bij de hoofdingang. We maken kennis met receptioniste Ellen, lopen door de centrale hal met uitzicht op een van de Van Gogh billboards en levensgrote poppen van fraai uitgedoste leerlingen en zien hoe de nieuwe docentenkamer wordt ingericht. In de keuken van Martha staat een verrassing klaar voor bij de koffie!

De maquette van de KSE in de hal

De maquette van de KSE in de hal

Bordje in de hal

Bordje in de hal

Receptioniste Ellen noteert de ziekmeldingen na carnaval

Receptioniste Ellen noteert de ziekmeldingen na carnaval

Centrale hal met levensgrote portretten van leerlingen

Centrale hal met levensgrote portretten van leerlingen

Martha zwaaide destijds in de keuken de scepter

Martha zwaaide destijds in de keuken de scepter

Tractatie voor bij de koffie

Traktatie voor bij de koffie

In de docentenkamer worden na de verbouwing de meubels weg gezet

In de docentenkamer worden na de verbouwing de meubels weg gezet

Alle hens aan dek om op tijd klaar te zijn!

Alle hens aan dek om op tijd klaar te zijn!

Reacties op “Vlogs uit 2009 voor Leraar24, deel 1”

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren