In een van de eerste examengroepen tekenen,zo midden tachtiger jaren van de vorige eeuw, had ik Jacqueline Jaspers onder mijn gehoor. Jacqueline is een geboren en getogen Willebrordse en haar grote talent voor tekenen had ze al ontwikkeld op de Tekenclub in Sint Willebrord van broeder Nereus.

Deze tekenclub was een begrip in Sint Willebrord en wijde omgeving.  In die tijd organiseerde Broeder Nereus in het toenmalige jeugdcentrum De Tekenclub met enkele vrijwilligers een jeugdinstuif. In De Tekenclub vergaderde ook de Stichting Carnaval St. Willebrord. Tijdens een van die vergaderingen werd aan Broeder Nereus gevraagd of hij ook tekenles gaf. Gedurende een aantal jaren gaf de broeder een aantal mensen op een avond, na afloop van de jeugdinstuif, les in portret tekenen.

Broeder Nereus bekeek of het mogelijk was of het mogelijk was met wat mensen van De Tekenclub in het schuurtje naast het Broederhuis te gaan tekenen en dat was het begin van de schildersclub. Tijdens een vergadering in 1980 van de Stichting Carnaval werd gevraagd of de mensen die tekenden of schilderden werkstukken wilden ophangen tijdens het nieuwjaarsconcert van fanfare De Eendracht.

In 1981 werd aldus een eerste expositie gehouden met elf exposanten uit de gemeente Rucphen. Dit was een groot succes en verschillende mensen wilden ook graag komen tekenen en schilderen bij de club in het schuurtje bij de broeders. Het nieuwjaarsconcert met expositie werd een jaarlijkse traditie en de club groeide.

In 1984 was het ook het moment om van de schildersclub een stichting te maken. Op 17 oktober 1984 passeerde de stichtingsakte bij notaris Van Gurp. De naam werd St. Joseph, vernoemd naar Broeder Nereus, die voor zijn wijding Josef Za’Klos heette. De schildersclub St. Joseph werd een bloeiende club en vervulde en vervult nog steeds niet alleen een plaatselijke, maar zeker ook een regionale functie. Naast de mogelijkheid om samen te schilderen en te tekenen, is de grote kracht van de club het saamhorigheidsgevoel en de gezelligheid.

Broeder Nereus leidde de club vele jaren tot aan zijn onverwachte overlijden op 19 januari 1993. De club ging door en het aantal leden groeide. Momenteel heeft de club ruim honderd leden uit de hele regio.

Al met al een prachtig initiatief dus, waar al heel wat talent uit voortgekomen is en waarvan Jacqueline dus ook vrijwel vanaf het begin deel van uit gemaakt heeft als jong talentvol meidje. Hieronder een aantal van haar werkstukken in diverse (vaak met elkaar gecombineerde) technieken uit haar Havo- en Vwo tijd, waarbij ik helaas niet meer exact kan zeggen wat voor elke tekening de opdracht was. Wat ik wel weet: het uitzonderlijke talent van Jacqueline, haar oog voor detail, en haar streven naar perfectie komen er prima in naar voren!

Tromp l'oeil (met verkeerde naam in de krant destijds....)

Tromp l’oeil (met een verkeerde naam in de krant destijds….)

Studie voor een ID

Studie voor een ID-penning

Anatomie van de kop

Anatomie van de kop

Studie voor LEE-jeans

Studie voor LEE-jeans

LEE-jeans

LEE-jeans

Smaak van kersen

Smaak van kersen

Appelsap

Appelsap

Luchtbellen blazen

Luchtbellen blazen

Schets platenhoes King

Schets platenhoes King

Platenhoes King

Platenhoes King

Fans King

Fans King

 

 

Reacties op “Jacqueline Jaspers”

Er zijn al 6 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Jacqueline Kleijer via FB:
  Ja deze weet ik nog. Heel vet vond ik dat!

  sjaakjansen op 5 maart 2018 om 09:18 uur.

 2. Joke Klep via FB: prachtig werk !

  sjaakjansen op 5 maart 2018 om 09:19 uur.

 3. Groot talent. Erg mooi gedaan. Inderdaad veel oog voor detail zoals lichtinval en kleur keuzes en contrasten.
  Ik weet bijna alle opdrachten nog wel van de periode dat ik tekenen op de kse kreeg, maar dat was een jaar of 5 na deze.

  Martin Jochems op 5 maart 2018 om 11:44 uur.

 4. Jan Zengerink via FB:
  Mooi werk. En een leuk artikel.

  sjaakjansen op 5 maart 2018 om 12:59 uur.

 5. Jacqueline Jaspers via FB:
  Wat ontzettend leuk om die werkjes terug te zien en wat een mooie tekst ook, bedankt daarvoor Sjaak Jansen

  sjaakjansen op 5 maart 2018 om 15:47 uur.

 6. Miriam Mars via FB:
  Oh ja dat is waar ook! Ze had, heeft, echt talent.

  sjaakjansen op 6 maart 2018 om 08:11 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren