Het is eigenlijk een heel mooie traditie geworden:de laatste jaren hebben de leerlingen van de examengroepen tijdens de activiteitenweek steeds gezorgd dat er op de gang bij de tekenlokalen een fraaie muurschildering op de muur kwam. Op die manier veranderde die gang langzamerhand in een heuse galerij, met levensgrote schilderingen geïnspireerd op grote kunstenaars en kunststromingen uit de kunstgeschiedenis. Dit weekend kreeg ik van oud-collega Richard Rokx een appje: er werd weer geschilderd op de gangmuur op de KSE!

Als  je naar de tekenlokalen loopt op de eerste verdieping word je eerst  geconfronteerd met een reusachtig zelfportret van Vincent van Gogh, gemaakt in 1990 bij het grote billboardproject ‘Van Gogh langs de weg‘.  Vervolgens tref je boven gekomen in de bocht naar de lokalen  de eerste schildering uit 2014. Daarop zie je verwijzingen naar wat er gebeurt op deze verdieping: verf, penseel: een schildering links die geïnspireerd is op een werk van  John Dyer Baizley, die zich op zijn beurt vaak heeft laten inspireren door Jugendstilkunstenaar Alphons Mucha, maar er zijn ook verwijzingen naar werken op de computer en de lessen in mediawijsheid: de logo’s van Apple, Windows, Facebook en de cursor zijn belangrijke elementen in dit deel van de schildering.

Vervolgens is het Pop-art wat de klok slaat: fraaie schilderingen uit 2015 daterend, waarbij gekeken is naar Roy Liechtenstein. In 2016 was het tijd voor een stukje street-art van Banksy. In 2017 werd er even niet geschilderd op de gang, maar vanaf 9 maart jl. werd voortvarend het laatste kale muurdeel van de gang onder handen genomen. Ditmaal was Picasso met zijn wereldberoemde meesterwerk Guernica het uitgangspunt.  Meer over het tot stand komen van dit schilderij vind je hier.

Binnenkort ga ik langs bij Richard en hij heeft me genoeg materiaal beloofd voor een uitgebreid verslag op dit blog van de ‘making of’ en een aantal foto’s daarvan. Hieronder vast een voorproefje voor een eerste indruk!

Het origineel van Picasso

Het origineel van Picasso

De leerlingen aan het werk

De leerlingen aan het werk

De leerlingen aan het werk

De leerlingen aan het werk

Fragment van de voltooide KSE-Guernica

Fragment van de voltooide KSE-Guernica

 

 

Fragment van de voltooide KSE-Guernica

Fragment van de voltooide KSE-Guernica

Reacties op “Guernica op de KSE”

Er zijn al 5 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. inderdaad een mooie groeiende traditie… wat ’n talent, goed dat het zo zichtbaar wordt, tijden herleven, heel fraai !

  Joke Klep op 12 maart 2018 om 09:15 uur.

 2. Jacqueline Kleijer via FB:
  Vet!

  sjaakjansen op 12 maart 2018 om 10:38 uur.

 3. Willem Nagtzaam via FB:
  Ziet er tof uit!!

  sjaakjansen op 12 maart 2018 om 11:36 uur.

 4. Marion Moulen via FB:
  Prachtig!!!

  sjaakjansen op 12 maart 2018 om 12:30 uur.

 5. Ans Nijman-Bruinincx via FB:
  Verplicht een ‘omweg’ maken op de KSE.

  sjaakjansen op 12 maart 2018 om 17:44 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren