Meer dan twintig jaar geleden zetten wij op de KSE  met onze leerlingen de eerste aarzelende stappen op het gebied van het ontwikkelen van websites.  Internet stond nog in de kinderschoenen. Met een telefoonmodem ging je het world wide web op, en vervolgens kon je je daar vergapen aan allerlei websites.

In die jaren werd er wereldwijd een wedstrijd in het bouwen van websites georganiseerd: ThinkQuest. De eerste keer dat we aan deze prestigieuze wedstrijd  deelnamen was in 1997 met o.a. Power to the imagination en werd er meteen al een eervolle vermelding gescoord. In 1998 echter was het echt goed raak en wonnen we met Volcanoes Online de hoofdprijzen in de Nederlandse versie van de wedstrijd en in de internationale ThinkQuest competitie.

Helaas hebben de websites de tand des tijds niet doorstaan. Nadat ThinkQuest in 2013 haar activiteiten staakte, werden de websites opgeborgen in een database, zonder verder onderhoud, en leiden daar een kwijnend bestaan. Ook werken de sites vaak niet meer of slechts gedeeltelijk.

Om toch een idee te krijgen hoe ‘Volcanoes’ er uit zag,wijd ik in de komende tijd een aantal afleveringen van dit blog aan de verschillende aspecten van deze website en hoe het kwam dat de site zo succesvol was. Met mede-coach Hans Lefevre en de rest van het team, bestaande uit zoonlief Jeroen Jansen (Nederland), Cameron Taggart (USA) en Galvin Singh (Singapore) bekeken we eerst eens hoe het gekozen onderwerp (vulkanen) al behandeld was op internet.

Er waren voortreffelijke sites met veel beeldmateriaal en prima informatie, maar nergens was er een compleet overzicht met alle ‘ ins and outs’ dat op speelse wijze het onderwerp behandelde voor leerlingen vanaf een jaar of 10 . Gekozen werd voor een aanpak die nog niet elders online te vinden was: traditioneel getekende infographics, een vaste rondleider op de site (Galvin) die elk hoofdstuk via een cartoon introduceert, een vleugje humor met strips en cartoons, spelletjes, en natuurlijk een zo volledig mogelijk verhaal over vulkanen in het Nederlands en het Engels.

Het tekenwerk wat dit met zich mee zou brengen kreeg ondergetekende op zijn bordje. Wie wat bewaart heeft wat: gelukkig had ik nog de mappen met prints waarop ik bij de productie van de site mijn aan- en opmerkingen noteerde. Sommige prints betreffen de Engelse, andere de Nederlandse versie. Ook een aantal originele tekeningen en infographics had ik nog. Een aantal voorbeelden zijn hieronder te zien!

Het beginscherm van Volcanoes Online

Het beginscherm van Volcanoes Online

Tekening voor de inhoudsopgave met Galvin in het midden

Tekening voor de inhoudsopgave met Galvin in het midden

Screenshot van de inhoudsopgave

Screenshot van de inhoudsopgave op de site

Deel van de introductie

Deel van de introductie

Het mythologisch verhaal van Vulcanus

Het mythologisch verhaal van Vulcanus

Uitleg over de opbouw van het binnenste van de aarde

Uitleg over de opbouw van het binnenste van de aarde

Uitleg over de opbouw van het binnenste van de aarde

Uitleg over de opbouw van het binnenste van de aarde

Uitleg 'continental drift' 1

Uitleg ‘continental drift’ 1

Uitleg 'continental drift' 2

Uitleg ‘continental drift’ 2

Uitleg 'continental drift' 3

Uitleg ‘continental drift’ 3

Uitleg 'continental drift' 4

Uitleg ‘continental drift’ 4

Uitleg aardplaten

Uitleg aardplaten

Over vulkanische as

Over vulkanische as

Over het monitoren van vulkanen

Over het monitoren van vulkanen

Over soorten uitbarstingen1

Over soorten uitbarstingen

Over soorten uitbarstingen

Over soorten uitbarstingen

Over soorten uitbarstingen

Over soorten uitbarstingen

Over het team

Over het team

Over teamlid Galvin

Over teamlid Galvin

Tekening voor een infographic

Tekening voor een infographic

Tekening voor een infographic

Tekening voor een infographic

Tekening voor een infographic

Tekening voor een infographic

Tekening voor een infographic

Tekening voor een infographic

Volgende keer wat meer aandacht de speelse elementen binnen ‘Volcanoes Online’ zoals de spelletjes, de vulkaanstripjes en de cartoons met de onvolprezen ‘Gnomes’!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties op “Volcanoes online, een eerste terugblik op wereldwijd KSE-succes”

Er zijn al 3 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Jan Zengerink via Linkedin:
  Voor mij echt even een stukje “ oude doos” . Leuk Sjaak.

  sjaakjansen op 20 maart 2018 om 11:53 uur.

 2. Voor die tijd zeker vooruitstrevend. Kan me die tijd nog wel herinneren met de kraakmodems en de soms primitieve browsers. Netscape bijvoorbeeld was toen nog een speler van formaat (zoniet de grootste), bestaat inmiddels al ruim 10 jaar niet meer. Mobiel Internet en zelfs überhaupt mobieltjes waren er toen zelfs nog niet of nauwelijks. Laat staan smartphones. De ontwikkelingen zijn hard gegaan.
  Tegenwoordig zou je dit eigenlijk prima met html5 kunnen doen. Misschien dat ooit iemand de sites weer nieuw leven kan inblazen.
  Mooi pionierswerk.

  Martin Jochems op 20 maart 2018 om 11:53 uur.

 3. Marion Moulen via FB:
  Een mijlpaal in de geschiedenis… ziet er goed uit!

  sjaakjansen op 20 maart 2018 om 20:48 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren