De regelmatige bezoeker van dit blog zal zich ongetwijfeld het fraaie werk van oud-leerling Marjan van de Vrie voor de geest kunnen halen. Dit uitzonderlijk talent mocht ik in de eerste helft van de tachtiger jaren onder mijn leerlingen hebben.

In 1985 heb ik met haar en haar klasgenoten een animatiefilm gemaakt. Marjan leverde, samen met haar klasgenoot Lucianne de Vletter, het idee, het script en het storyboard en heeft bovendien veel schitterende tekeningen gemaakt voor deze productie. De film is een surrealistisch verhaal met de destijds vermaarde NOS-nieuwslezer Fred Emmer  in de hoofdrol die, na in het journaal weer de nodige ellende over de arme kijkers te hebben uitgestort een bizarre trip meemaakt. Emmer stond bekend om zijn onverstoorbare wijze van presenteren, een starre blik recht in de camera, het tonen van geen enkele emotie  en een zeer duidelijke dictie zonder zich te verspreken. Voor wie hem niet kent is hieronder een door hem gepresenteerd journaal te zien uit mei 1980.

Uiteraard is Fred in deze productie in geanimeerde en (door Marjan) getekende vorm te zien, maar de animatie is behalve uit tekeningen  tevens samengesteld uit allerlei collage elementen. Ook verschijnt Fred op een wijze die lijkt op de manier die wat later zou worden toegepast door André van Duin in programma’s als ‘Jaap Aap‘ en ‘De Minuut van Ruud’ waarin toenmalig premier Ruud Lubbers op de hak genomen werd: in een statisch beeld werd een mond en/of de ogen gemonteerd op de plaatsen van die onderdelen bij Jaap en Ruud.

Het filmpje met als titel ‘BOING!!!’ ( de gongslag waarmee het toenmalige NOS- journaal startte), is na school en op de vrije zaterdag beeld voor beeld opgenomen met een camera die we in bruikleen gekregen hadden van de vader van Marjans klasgenoot Jasper Boon. Jaspers vader was destijds directeur  van Fujifilm Nederland. Ook het benodigde filmmateriaal en de ontwikkelkosten werden gesponsord door Fujifilm Nederland.

‘BOING!!!” werd voor het eerst aan het publiek vertoond bij de opening van een expositie van KSE-leerlingenwerk in 1985 in de Nobelaer.  Helaas is het geluid erbij ingeschoten. Als je het storyboard met geluid hieronder bekijkt zie je dat er een belangrijk aandeel weggelegd is voor het roemruchte Pink Floydnummer ‘ Careful with that axe Eugene’. Het is een nummer uit de tijd dat de band  nog optrad in clubs en concertzalen (einde zestiger jaren) en nog niet in de grote stadions. Van dit nummer zijn er op internet een groot aantal live uitvoeringen te vinden maar deze versie is een van de betere. Bekijk de film en zet het desbetreffende nummer erbij op!

Poster voor 'BOING'

Poster voor ‘BOING’

Artikel over de expo en het filmpje in de Gazet van 12 juni 1985

Artikel over de expo en het filmpje in de Gazet van 12 juni 1985

Artikel over de expo en het filmpje in de Gazet van 12 juni 1985

Artikel over de expo en het filmpje in de Gazet van 12 juni 1985

Storyboard

Storyboard

Storyboard met geluid

Storyboard met geluid erbij aangegeven

Een van de tekeningen voor de animatie

Een van de tekeningen voor de animatie

Een van de tekeningen voor de animatie

Een van de tekeningen voor de animatie

Filmstill 'BOING' 1

Filmstill ‘BOING’ 1

Filmstill 'BOING' 2

Filmstill ‘BOING’ 2

Filmstill 'BOING' 3

Filmstill ‘BOING’ 3

Filmstill 'BOING' 4

Filmstill ‘BOING’ 4

Na dit alles allerhoogste tijd voor het filmpje. Al zit er geen geluid onder, het is zeker de moeite van het bekijken waard!

 

Reacties op “Marjan van de Vrie en klasgenoten: ‘BOING!!!’, een animatiefilm uit 1985”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Joke Klep via FB:
    boing ! wat knap gedaan!

    sjaakjansen op 11 april 2018 om 09:06 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren