Tussen 1978, toen onder zijn leiding ‘Adieu Paris‘ werd opgevoerd, tot aan 1986 werden de KSE-musicals altijd gekozen en geregisseerd door muziek collega Frans van Bommel. Met veel succes bracht hij o.a. ‘West Side Story’.’Jesus Christ Superstar’, ‘Hair’, ‘Evita’, The Sound of Music’ en ‘Anatevka’ voor het voetlicht. De leerlingen en docenten die in deze opvoeringen acteerden, zongen de nummers mee met de originele plaatopnamen. Pas bij ‘Anatevka’ in 1984 wordt er live gemusiceerd door het schoolorkest als begeleiding.

Jaren lang waren deze musicals de trots van de school totdat tijdens ‘Anatevka’ in 1984, een inspecteur van BUMA/Stemra in de zaal zat. Na de voorstelling meldde deze functionaris zich bij rector van den Dungen met een rekening van 17.500 gulden wegens het niet voldaan hebben van de over deze voorstellingen verschuldigde auteursrechten. Via knipselkranten was men op de hoogte gekomen van de KSE-uitvoeringen. Publiciteit kan zo helaas ook in je nadeel werken… Rector Tiny van den Dungen wist het bedrag van 17,500 gulden echter op zijn eigen onnavolgbare wijze terug te brengen tot 1800 gulden, maar met de opvoering van dit soort internationaal bekende musicals was het definitief over en uit.

Westside story, 1978

Westside story, 1978

Hair, 1980

Hair, 1980

Jesus Christ Superstar, 1981

Jesus Christ Superstar, 1981

Evita,1982

Evita,1982

Sound of Music, 1983

Sound of Music, 1983

Anatevka, 1984

Anatevka, 1984

Dit voorval werd logischerwijze aanleiding om over te stappen naar musicals met een bescheidener prijskaartje. In 1986 werd ‘Er is nog hoop’ opgevoerd. Dit was een musical die in 1972 geschreven was door een aantal docenten uit Weert en waarvan de KSE voor een vriendenprijs de rechten kreeg voor een aantal voorstellingen die qua tekst en muziek door de eigen KSE-docenten aangepast werd. Dit omdat de teksten uit 1972 bepaald niet pasten bij het 1986-jargon.

De musical ging over een eindexamenkandidaat en had derhalve voor de leerlingen veel herkenbare situaties in zich: klassenfuiven, verliefdheden, beroepskeuze,eindexamens en de tijd daarna, en nog veel meer.

Ondergetekende maakte samen met de examenleerlingen voor tekenen en niet te vergeten meester-timmerman Gerard Donkers van de technische dienst  het decor: een enorme ‘grafittiwall’ over de  hele lengte van het toneel (zo’n 20 meter).

De regie was voor het eerst in handen van collega Nederlands Riet Schoondermark, mijn oud-leerling en (toen nog) jonge collega muziek Kees Gobbens had de muzikale leiding en oud-leerling Peter van den Bosch tekende voor de choreografie. De jaren daarna zijn op deze basis van deels zelf geschreven scripts meerdere opvoeringen geweest, maar daarover later wellicht meer.

Omslag programmaboekje

Omslag programmaboekje

Programmaboekje blad 2

Programmaboekje blad 2

Programmaboekje blad 3

Programmaboekje blad 3

Programmaboekje blad 4

Programmaboekje blad 4

Artikel uit Dagblad De Stem

Artikel uit Dagblad De Stem

Artikel uit Weekblad De Gazet

Artikel uit Weekblad De Gazet

De cast voor het grafitti-decor

De cast voor het grafitti-decor

Artikel uit het Journaal voor Etten-Leur

Artikel uit het Journaal voor Etten-Leur (1)

Artikel uit het Journaal voor Etten-Leur

Artikel uit het Journaal voor Etten-Leur (2)

Riet Schoondermark geeft regie aanwijzingen

Riet Schoondermark geeft regie aanwijzingen

Artikel uit Groot-Etten-Leur (1)

Artikel uit Groot-Etten-Leur (1)

Artikel uit Groot-Etten-Leur (2)

Artikel uit Groot-Etten-Leur (2)

Spelfragment van 'Er is nog hoop'

Spelfragment van ‘Er is nog hoop’

Spelfragment van 'Er is nog hoop'

Spelfragment van ‘Er is nog hoop’

Spelfragment 'Er is nog hoop'

Spelfragment ‘Er is nog hoop’

Spelfragment 'Er is nog hoop'

Spelfragment ‘Er is nog hoop’

Pret achter de schermen

Pret achter de schermen

Reacties op “Musical in 1986: ‘Er is nog hoop’”

Er zijn al 4 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Leuk die musicals. Was nog voor mijn kse tijd. Frans van Bommel heb ik ook nog voor muziek gehad. Later is ie geloof ik gaan lesgeven in informatica.
  Absurd die boete van buma/stemra. Maar ja typisch Nederland regeltjesland. Officieel moet elk bedrijf die tijdens het werk een radio aanzet daar ook apart voor betalen. Maar dat doet natuurlijk niemand.
  Tegenwoordig draaien deze discussies weer meer over downloaden.

  Kees Gobbens heb ik ook als muziekleraar gehad. En ook Riet Schoondermark voor Nederlands, absolute top docent, helaas veel te vroeg in 1994 overleden aan kanker.

  Maar zeker mooi die musicals. Leuk en leerzaam tegelijk 🙂

  Martin op 6 april 2018 om 07:32 uur.

 2. Joke Klep via FB:
  1986…. inmiddels good old (musical) days !!

  sjaakjansen op 6 april 2018 om 12:00 uur.

 3. Frank Luyten via Linkedin:
  Dat waren nog eens tijden….

  sjaakjansen op 6 april 2018 om 16:43 uur.

 4. Brigitte Donkers via FB:
  Ah…. dank je dat mijn vader zo mooi vermeldt Sjaak! Hij vond het altijd zo leuk om er aan mee te werken en glom van trots!

  sjaakjansen op 6 april 2018 om 19:42 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren