In 1998 heeft het KSE-team waar ik mee samen mocht werken samen met collega Hans le Fèvre, met de website ‘Volcanoes online‘ hoge ogen gegooid in de prestigieuze ThinkQuest wedstrijd: met de hoofdprijs van 10.000 gulden in de nationale wedstrijd en 15.000 dollar per teamlid in  de internationale versie plus een geheel verzorgde reis naar Los Angeles, waar de prijsuitreiking plaatsvond, waren we natuurlijk al heel erg blij.

Maar de enorme hoeveelheid publiciteit die de site en het team ten deel viel mocht er ook zijn en  was in wezen onbetaalbaar. Dit alles heeft de KSE nationaal en internationaal op de kaart gezet als computervoorhoedeschool. Waar lag het eigenlijk aan dat ‘Volcanoes online’ zo succesvol was? Op de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk dat de verstrekte informatie kloppend en relevant is en op een manier wordt opgediend dat ieder daarin snel kan vinden wat van zijn of haar gading is.

Verder is er voor gekozen de leerstof vooral ook luchtig en speels te houden. De term ‘infotainment‘ die  jaren later gebruikt zou worden, zou hierop van toepassing kunnen zijn. Behalve uit foto’s bestaat het illustratiemateriaal uit handmatig getekende afbeeldingen en ‘infographics‘. Bovendien is er een speels karaktertje, ‘Galvin the volcano-boy,’ die de bezoeker begeleidt bij de tocht door de website en ook figureert in een aantal vulkaanstripjes die je binnenkort nog te zien krijgt.

Wat je geleerd hebt kan getoetst worden in interactieve spelletjes waarover later ook meer. Vandaag gaat het over de ‘Gnomes of Volcano village’, een speels dwergvolkje, woonachtig onder een vulkaan die in het alledaagse leven voor de nodige rook, dampen en vuureffecten zorgen die vervolgens boven de krater zichtbaar worden.

Met dit soort speelse elementen onderscheidde Volcanoes online zich duidelijk van andere websites en ik geloof vast en zeker dat ook de jury dat is opgevallen. Tenslotte zat er in dit team een fantastische vormgever, Galvin Sng, die uiteindelijk de website tot iets bijzonder fraais gemaakt heeft.

Vandaag de complete serie ‘Gnomes’ tekeningen op een rijtje. Helaas zijn ze niet meer online te vinden omdat ThinkQuest jaren geleden met de wedstrijd gestopt is en zijn servers waar al het moois op draaide gesloten heeft dus daarom deze serie hier nog maar eens gepresenteerd.

Titelblad voor 'Gnomes'

Titelblad voor ‘Gnomes’

Gnomes

Gnomes: broodrooster

Gnomes

Gnomes: kampvuur

Gnomes

Gnomes: billenkoek

Gnomes

Gnomes: draak

Gnomes

Gnomes: vuurwerk

Gnomes

Gnomes: champagne

Gnomes

Gnomes: televisie

Gnomes

Gnomes: in bad

Gnomes

Gnomes: pijp roken

Gnomes

Gnomes: toiletteren

Verliefd

Verliefd

Strijken

Strijken

BBQ1

BBQ1

Koken

Koken

Kerstmis

Kerstmis

Onweer

Onweer

Smid

Smid

Hippie

Hippie

ZZ-Top

ZZ-Top

Werkster

Werkster

Kinderfeestje

Kinderfeestje

Autopech

Autopech

Easy Rider

Easy Rider

Trein

Trein

BBQ2

BBQ2

Screenshot Gnomespagina

Screenshot Gnomespagina

Reacties op “Volcanoes online, een tweede terugblik op wereldwijd KSE-succes: The gnomes”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Kan me thinkquest ook nog goed herinneren.
    Ik denk dat het succes een combinatie van factoren is geweest.
    Naast de individuele kwaliteiten van het team, het verfrissende karakter van de site, en het informatieve en speelse was het denk ik ook zijn tijd al wat vooruit. We praten over 1998, Internet begon toen net serieus voet aan de grond te krijgen in Nederland. Marktplaats en google bestonden toen nog niet eens (of net begonnen dat jaar).
    Eigenlijk niet te geloven dat dit alweer 20 jaar geleden is.

    Martin op 14 mei 2018 om 07:26 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren