Vandaag doe ik weer een greep uit het KSE-werk van oud-leerling Babette de Waele.  Zoals ik al eerder vermeld heb is Babette thans uitstekend bezig als tekendocent op de Internationale School van Curaçao. Op de KSE mocht ik haar lesgeven in Vwo2 en in Vwo 5 en 6 als examenkandidaat met tekenen in het pakket. In de brugklas en in Vwo4 had Babette les van mijn collega Carmen Klomp. Uit Vwo4 zijn de volgende opdrachten.

Niet storen, je kent die deurlabels wel uit hotels. Je kunt ze ophangen aan de deurklink van je hotelkamer als je echt even met rust gelaten wilt worden. Het leek me leuk om daarover een ontwerpopdracht voor mijn leerlingen  te maken. Deze opdracht heb ik gedurende een aantal jaren aan de vierdeklassers gegeven onder meer ook in schooljaar 1995-1996 toen Babette in de vierde zat.

Bij deze opdracht gaat het om een stukje ontwerpen: tekst, lettervorm en afbeelding dienen bij elkaar te passen. V.w.b. materiaalkeuze was men vrij maar er moest wel kleur gebruikt worden. In een vorig bericht over Babettes werk heb ik al opgemerkt dat zij weinig aan het toeval overlaat: ze volgt een heel gedegen proces waarbij weinig aan het toeval wordt overgelaten.

Eerste verkennende krabbels

Eerste verkennende krabbels

Meer verkenningen

Meer verkenningen

Wat definitievere schetsen: de eerste gaat em worden

Wat meer definitieve schetsen: de eerste gaat hem worden

Materiaal en figuurstudie

Materiaal en figuurstudie

Materiaal en figuurstudie

Materiaal en figuurstudie

Studies tekst en lettervormen

Studies tekst en lettervormen

Studies tekst en lettervormen

Studies tekst en lettervormen

Studies maskers

Studies maskers

Eindwerkstuk

Eindwerkstuk

Dit was ook een ontwerpopdracht: ‘Screenie’. Als je dit woord googlet vandaag de dag krijg je een aantal betekenissen waar we in de negentiger jaren van de vorige eeuw, toen ik voor het eerst het woord tegenkwam, nog nooit van gehoord hadden.

Naar wat  ik toen in het destijds populaire maandblad ‘Computer Totaal’ gelezen had was een screenie een omlijsting om die saaie  14 of 15 inch monitoren met hun grijze of beige brede behuizingen en relatief kleine beeldschermen een beetje te maskeren en op te vrolijken.

Echt doorgebroken is de screenie niet maar het was wel een leuke aanleiding voor een opdracht voor onze examenleerlingen: ontwerp naar eigen smaak en voorkeur een omlijsting voor je computermonitor die iets laat zien van je eigen smaak en voorkeur. Het mag daarbij gaan om zaken als computerspelletjes of -programma’s, maar ook beeldende kunst of andere facetten uit het leven van de leerlingen mogen ter inspiratie verwerkt worden.

Je screenie moet jouw monitor een opvrolijkende boost geven! Deze opdracht heb ik hier op mijn blog al eens beschreven. Babette was waarschijnlijk pas naar de Efteling geweest want de kabouters die zij uiteindelijk koos voor haar screenie lijken daar zo uit te zijn weggelopen.

Eerste verkenningen

Eerste verkenningen

Eerste verkenningen

Eerste verkenningen

Studie1 kabouter

Studie1 kabouter

Studie 2 kabouters

Studie 2 kabouters

Kleurstudies kabouters

Kleurstudies kabouters

Kleurstudies kabouters

Kleurstudies kabouters

Eindwerkstuk

Eindwerkstuk

Meer screenies in het computerlokaal tijdens de Open Dag 1996

Meer screenies in het computerlokaal tijdens de Open Dag 1996

De screenie op een computermonitor

De screenie op een computermonitor

Reacties op “Uit het werk van Babette: private label en screenie”

Er zijn al 2 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. De tekeningen zijn inderdaad vrij degelijk / correct.
  Je kan zien dat er aandacht is geweest voor de verhoudingen
  van de getekende personen. En aandacht voor details.

  Een ‘screenie’. Geinig. Ik wist niet dat hier ook een omlijsting mee bedoeld kon worden. Ik kende een screenie alleen als ‘screenshot’. Een momentopname van wat op dat moment op je beeldscherm te zien is.

  Martin op 7 juni 2018 om 07:34 uur.

 2. Babette via FB:
  Leuk weer sjaak!

  sjaakjansen op 7 juni 2018 om 13:16 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren