De afgelopen tijd heb ik al twee keer aandacht besteed aan twee dagen samenwerken tussen leerlingen van Mytylschool De Schalm uit Breda en leerlingen van onze KSE tijdens de activiteitenweek van 2010. Op het ogenblik staat ‘onderwijs in burgerschap‘ volop in de belangstelling. Ik ben ervan overtuigd dat wat de leerlingen in 2010 gedurende deze twee dagen geleerd en ervaren hebben, in elk curriculum voor dit nieuwe vak een ereplaats zou verdienen. Vandaag tijd voor deel 3, het laatste deel uit deze serie: de afsluiting van deze dagen.

Na tijdens diverse workshops gedurende deze dagen in Breda en Etten-Leur intensief samengewerkt te hebben was daar dan de afsluiting, te beginnen met een lunch samen, die tijdens de workshop koken voor een deel was voorbereid. Deze lunch bestond uit allerlei exotische hapjes, gemaakt volgens de recepten van de buitenlandse mensen met wie we eerder een meet-and-greet bijeenkomst hadden gehad in Breda.

Rond het middaguur stond dan ook een uitgebreid exotisch buffet met allerlei lekkers opgesteld in de tuin van de KSE want het was die dag schitterend weer. Bij elk gerecht lag een toelichting met daarop de naam van het gerecht, het land van herkomst en de ingrediënten. Er was voor iedereen wat wils en het werd een heerlijk ontspannen lunch zoals op de foto’s en op het filmpje hieronder te zien is.

Het buffet wordt klaargezet in de tuin van de KSE

Het buffet wordt klaargezet in de tuin van de KSE

De eerste mensen komen even proeven

De eerste mensen komen even proeven

Steeds meer hongerigen

Steeds meer hongerigen

Heel veel exotische hapjes

Heel veel exotische hapjes

Schep nog maar eens op!

Schep nog maar eens op!

Gezellig met zijn allen!

Gezellig met zijn allen!

Met collega Ron en de leerlingen aan tafel

Met collega Ron en de leerlingen aan tafel

Heerlijk buiten eten onder prima weersomstandigheden

Na de gezamenlijke lunch was er, na nog enige voorbereidingen en repetities in de aula, een show, waarbij de resultaten van de inspanningen  tijdens de workshops rap en dans voor het voetlicht gebracht werden.

Behalve uit medeleerlingen bestond het publiek tevens uit ouders van de leerlingen van de Schalm die met grote belangstelling de gezamenlijke verrichtingen van de Schalmers en  KSE-ers volgden. Samen met Ineke Marijnissen, mijn onvolprezen collega van de Schalm mocht ik twee geslaagde dagen afsluiten waarbij leerlingen met en zonder beperking intensief met elkaar kennis gemaakt en samengewerkt hebben.

Voorbereidingen voor de voorstelling in de aula

Voorbereidingen voor de voorstelling in de aula

Luisteren naar de instructies van regisseur Ron

Luisteren naar de instructies van regisseur Ron

Laatste aanwijzingen van Ron

Laatste aanwijzingen van Ron

Ron kondigt de eerste rappers aan

Ron kondigt de eerste rappers aan

Rapper on stage terwijl de volgende act staat te wachten op hun beurt

Rapper on stage terwijl de volgende act staat te wachten op hun beurt

De dansgroep treedt aan

De dansgroep treedt aan

De (rolstoel)dansgroep doet haar act

De (rolstoel)dansgroep doet haar act

Ineke en ondergetekende mochten deze schitterende dag afsluiten met een gezamenlijke epiloog

Ineke en ondergetekende mochten deze schitterende dag afsluiten met een gezamenlijke epiloog

Een trotse dansgroep neemt het applaus in ontvangst

Een trotse dansgroep neemt het applaus in ontvangst

Hieronder de resultaten van diverse reportageteams die die dag actief geweest zijn. Deze ‘ruwe opnamen’ zijn later gebruikt voor een uitzending van de serie ‘Broadcast Your School‘  van Omroep Brabant met als thema “Anders’, waarbij behalve deze twee dagen o.a. ook de finale van de Scholierentour en een project in het kader van Van Gogh leeft aan bod kwamen.

De hilarische presentatie was in handen van Marlou Agterberg, Thomas Demanez en Vincent Haazen. Camera en montage: Yvo Jolie.

Als je meer samenwerkingsprojecten wilt zien tussen de KSE en Mytylschool De Schalm, klik dan hier!

Reacties op “Nothing about us, dag 2: Samen eten en afsluitende voorstelling”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Eveline Jansen via FB:
    Ik weet nog goed dat je hier mee bezig was.♥️was super!

    sjaakjansen op 11 juni 2018 om 13:36 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren