Dankzij de medewerking van Miklos de Rijk en Ingrid Gommers-Verwijst heb ik op mijn blog  een volledig beeld kunnen geven van wat leerlingen in de tachtiger jaren voor hun kiezen kregen van mij, als het ging om praktische opdrachten in het kader van het SE (schoolexamen) tekenen. Vandaag het laatste deel van deze serie met als thema ‘De verlaten stad’.

In deze opdracht kun je natuurlijk weer een hoop verschillende kanten op: zo heeft Miklos gekozen voor een het weergeven van een soort stadsguerrilla, waarin de meest bizarre monsters elkaar de heerschappij lijken te betwisten.  Miklos werk bevat weer de nodige bizarre details zoals het luchtgevecht tussen de Fokker driedekker en de straaljager, en collega Zengerink als Rambo achter een monument (zie het detail).

Ingrid heeft veel meer de verlatenheid en de rotzooi wil laten zien.  Zij maakte een tweeluik van de stad zoals hij eerst was en de verloedering daarna. Behalve de werkstukken die gedurende de desbetreffende periode van zo’n week of vijf op school gemaakt werden, is hier ook van beide leerlingen het ‘momentopname-werkstuk’ te zien. Gedurende een sessie van vier uur moesten de kandidaten dan een werkstuk vervaardigen waarvan het onderwerp  op de een of andere wijze in verband stond met het thema van de afgelopen periode. De titel van de opdracht voor deze periode luidde: ‘Achter het hek’.

Op het eind van dit bericht ook nog aandacht voor een werkstuk van tekentalent Liesbeth van den Bos. Zij zat dat schooljaar in dezelfde tekengroep als Miklos en Ingrid en haar visie op deze opdracht was ook heel bijzonder. Haar keuze was een totaal door groene jungle overwoekerde wereldstad te schilderen. Dit aquarel werd destijds aangeboden aan burgemeester Frank Houben die daarmee een traditie wilde vestigen. Elk jaar zou een werkstuk van een eindexamenkandidaat overhandigd worden aan de burgemeester om dat jaar prominent in het stadhuis geëxposeerd te worden. Het jaar (1987) daarop nam Houben echter afscheid als burgemeester om te verhuizen naar Den Bosch, waar hij tot 2003 het ambt van Commissaris van de Koningin zou uitoefenen. Jammer genoeg is het ‘schilderijen-initiatief’ door zijn opvolgers niet meer doorgezet.

Ik ben bij de Gemeente nog op zoek geweest naar Liesbeths schilderij maar helaas is het werk, na diverse verhuizingen, niet meer te lokaliseren.

Brainstorm voor 'De verlaten stad'

Brainstorm voor ‘De verlaten stad’

Brainstorm voor 'De verlaten stad'

Brainstorm voor ‘De verlaten stad’

Brainstorm voor 'De verlaten stad'

Brainstorm voor ‘De verlaten stad’

Brainstorm voor 'De verlaten stad'

Brainstorm voor ‘De verlaten stad’

Opzet eindwerkstuk 'De verlaten stad'

Opzet eindwerkstuk ‘De verlaten stad’

'De verlaten stad', detail

‘De verlaten stad’, detail

SO3 Momentopname "hekwerk'

SO3 Momentopname “hekwerk’

Eindwerkstuk 'De verlaten stad'

Eindwerkstuk ‘De verlaten stad’

Ingrid

Stad opgeruimd

Stad opgeruimd

Vervuilde stad

Vervuilde stad

Achter het hek

SO3 Momentopname ‘Hekwerk’

Liesbeth

Artikel uit het Brabants Nieuwsblad

Artikel uit het Brabants Nieuwsblad

Artikel Dagblad De Stem

Artikel Dagblad De Stem

Foto in Groot Etten-Leur

Foto in Groot Etten-Leur

Reacties op “Miklos, Ingrid en Liesbeth: derde trimester Havo 5 examengroep 1985/1986: SE 3”

Er zijn al 2 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Grappig. Ja Rambo en ook werewolf waren typisch 80. Ik zie die terugkomen in het werk. Wist trouwens niet dat Houben toen al burgemeester was 🙂

    Martin op 27 november 2018 om 09:09 uur.

  2. Joke Klep via FB:
    En weer ‘de krant gehaald’ … mooi !!

    sjaakjansen op 27 november 2018 om 11:50 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren