Op de met 3500 bezoekers druk bezochte  open dag van de KSE van 15 januari jl. gaf collega CKV Ron Schijfs acte de présence met mooi werk van zijn leerlingen uit 3 Mavo en de bovenbouw Havo en Vwo.

Zijn leerlingen waren met verschillende thema’s aan de slag gegaan voor hun praktische CKV-opdracht. Een van die thema’s was: ‘geen rotzooi maar kunst!’  Het aardige van deze opdracht is dat leerlingen, die vaak  geen enkele binding hebben met beeldende kunst (iedereen moet CKV volgen), toch geprikkeld kunnen worden tot onverwachte prestaties. Een voorbeeld wat dat demonstreert.

Op de expo had ik een bijzonder fraai stukje junk-art gezien. Desgevraagd vertelde Ron dat dit kunstwerk gemaakt was door een leerling uit Mavo 3 die totaal niet geïnteresseerd was in welke kunstvorm dan ook. Hij had niks met tekenen, schilderen, boetseren of wat dan ook.

Toen Ron echter vroeg wat hij dan wèl kon antwoordde hij: lassen. Carnavalswagens lassen. Met dit aanknopingspunt kon Ron verder. Gelast mocht er worden en omdat dat thuis moest gebeuren (de KSE heeft voor leerlingen geen lasapparatuur), zou alles opgenomen worden op film. Hetgeen geschiedde en leidde tot het werkstuk wat hieronder op groot formaat te zien is.

Maraboe

Maraboe

Een ander voorbeeld is dat van twee vrienden die besluiten bestek te maken van kippenbotjes: kip gekocht bij de supermarkt, bereid en opgegeten, de afgekloven botjes bij scheikunde in een of ander goedje gelegd om uit te laten bleken en vervolgens aan de slag!

Bestek van kippenbotjes

Bestek van kippenbotjes

Kortom, van alles en nog wat (kleding, schoenen, mode….) kreeg een ‘junk-art facelift’. Geen rotzooi, maar kunst! Waarvan acte!

Meeuw

Meeuw

Horloge

Horloge

Pumps

Pumps

Ode aan Chanel

Ode aan Chanel

Ode aan Chanel 2

Ode aan Chanel 2

Ode aan Dior

Ode aan Dior

Overzicht van de expo tijdens de Open Dag (foto: Stella Marijnissen)

Overzicht van deze expo tijdens de Open Dag (foto: Stella Marijnissen)

Overzicht van de expo tijdens de Open Dag (foto: Stella Marijnissen)

Overzicht van deze expo tijdens de Open Dag (foto: Stella Marijnissen)

Reacties op “CKV junk-art: geen rotzooi maar kunst!”

Er zijn al 2 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Wat er al niet kan veranderen in al die (25) jaar:
    Met een smartphone naar organen kijken i.p.v. een kaart aan de muur. Lassen thuis voor een ckv les (verder dan een autootje van ijzerdraad solderen tijdens handvaardigheid kwamen we niet), een robot in de klas als semi docent (nooit zoiets gezien destijds), en van junk art hadden we ook nog nooit gehoord 🙂

    Martin op 24 januari 2019 om 09:00 uur.

  2. Joke Klep via FB:
    Soms letterlijk ’tot op het bot’… verrassend, dat zeker !

    sjaakjansen op 24 januari 2019 om 09:43 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren