In de tijd dat er nog geen eindexamens tekenen op de KSE waren kon je er, in sommige streams vanuit een verplichte keuze tussen tekenen, handvaardigheid en muziek, in andere streams en leerjaren vrijwillig, voor kiezen in de bovenbouw een blokuur (van twee keer 50 minuten) tekenen te kiezen. Daar was tot mijn grote genoegen redelijk veel animo voor.  Een van mijn beste leerlingen uit die tijd was Marjan van de Vrie.

Van Marjan heb ik enige tijd geleden bijna haar hele KSE-oeuvre toegezonden gekregen en je kunt dus op dit blog al het nodige van haar bewonderen. Vandaag aandacht voor een werkstuk wat zij maakte in VWO6 (dat zal in het schooljaar 1984-1985 geweest zijn)  n.a.v. een foto uit het familie album van haar: ‘Oom Hendrik’.

Op een of andere wijze zat het schilderen en tekenen wel in de familie: de foto van oom laat namelijk een karakteristieke kunstenaar zien, met een grote flambard op het hoofd en met het palet in de hand en de schilderstok klaar voor gebruik. Waar denkt deze kunstenaar aan, of wat ziet hij voor zijn geestesoog? Zoals altijd in haar werk maakt Marjan daarbij weer de meest verrassende associaties.

Oom Hendrik lijkt te kijken naar een boomtak waar de bladeren van af vallen maar het blad verandert in vallende figuurtjes die vanaf een straat achter Hendrik een kuil lijken te worden ingezogen waarna zij naar beneden tuimelen als aangeschoten vogels die dan nog eens met afweergeschut linksonder onder vuur genomen dreigen te worden. De figuur van Oom Hendrik en de tak met bladeren vermengen zich met de fantasiewereld op de achtergrond en vormen zo toch weer één geheel.

Dat Marjan met de pen om kan gaan is al eerder te zien geweest in haar werk, maar in dit werkstuk wordt haar sublieme stippel-, arcerings- en tekentechniek weer eens te meer getoond.

In de details hieronder is dit mooi te zien. Binnenkort nog meer pentekenwerk van Marjan.

Oom Hendrik

Oom Hendrik

Oom Hendrik

Oom Hendrik

Oom Hendrik

Oom Hendrik

Oom Hendrik

Oom Hendrik

Oom Hendrik

Oom Hendrik

Oom Hendrik

Oom Hendrik

Reacties op “Oom Hendrik”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Joke Klep via FB:
    Het verhaal erbij is ook zo mooi !!

    sjaakjansen op 8 april 2019 om 11:28 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren