Op het ogenblik loopt de actie nog bij de grootste grootgrutter van Nederland: je krijgt bij je boodschappen ‘Freek Vonk insectenplaatjes’. Al eerder zijn er van die acties geweest met z.g. dierenplaatjes. Sparen, ruilen en in een album plakken en meteen wat leren over insecten en andere dieren. Dat het werkt zie ik bij kleindochter Britt die er en passant het nodige van opsteekt.

Voor collega Richard Rokx waren deze acties inspiratiebron voor een tekenopdracht waarover ik hier al eerder geschreven heb.

Zijn Mavo-leerlingen dienden uit twee verschillende bestaande dieren een fantasiebeest samen te stellen, dat creatuur vervolgens op een ‘dierenplaatje’ uit te beelden, voorzien van een korte tekst waarin eigenschappen en kenmerken van het dier kort beschreven werden. Tekst en afbeelding moesten een geheel vormen. Bij deze opdracht komt natuurlijk fantasie om de hoek kijken, maar ook een aantal beeldaspecten zoals compositie: hoe plaats je beeld en tekst op harmonische wijze binnen het vlak, welke materialen en technieken kies je als je weet dat je tekening in kleur uitgewerkt moet worden. Op grafisch gebied wordt er dus nogal wat gevraagd van de leerlingen.

Hieronder is een kleine selectie te zien van werkstukken die vorig schooljaar en het schooljaar daarvoor n.a.v. deze opdracht gemaakt zijn en die ik in de vorige aflevering nog niet getoond heb. En dat er steeds met plezier aan gewerkt is moge duidelijk zijn als je de resultaten hieronder bekijkt! Uiteraard valt over zo’n actie ook op het terrein van media educatie nog wel wat te leren en te bediscussiëren met de leerlingen: in hoeverre bepalen zulke acties het koopgedrag, welke rol speelt een bekende Nederlander als Freek Vonk hierin, wat valt er te leren bij zo’n actie, voor welke doelgroep is het bestemd, enzovoort.

Freek Vonk plaatje

Freek Vonk plaatje

Freek Vonk plaatje

Freek Vonk plaatje

Freek Vonk plaatje

Freek Vonk plaatje

Freek Vonk plaatje

Freek Vonk plaatje

Freek Vonk plaatje

Freek Vonk plaatje

Freek Vonk plaatje

Freek Vonk plaatje

Freek Vonk plaatje

Freek Vonk plaatje

Freek Vonk plaatje

Freek Vonk plaatje

Freek Vonk plaatje

Freek Vonk plaatje

Freek Vonk plaatje

Freek Vonk plaatje

Freek Vonk plaatje

Freek Vonk plaatje

Freek Vonk plaatje

Freek Vonk plaatje

Freek Vonk plaatje

Freek Vonk plaatje

Freek Vonk plaatje

Freek Vonk plaatje

Freek Vonk plaatje

Freek Vonk plaatje

Freek Vonk plaatje

Freek Vonk plaatje

Freek Vonk plaatje

Freek Vonk plaatje

Freek Vonk plaatje

Freek Vonk plaatje

 

Reacties op “Freek Vonk dierenplaatjes, deel 2”

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren