Dit is de eerste keer tijdens de zeven jaar bloggen dat ik een bericht liever niet geschreven zou hebben. Vrijdagmiddag 12 april jl. kreeg ik van een zwaar aangeslagen collega Richard Rokx een telefoontje met het droevige bericht dat na een buitengewoon zwaar en slopend ziekteproces van bijna anderhalf jaar onze allerbeste collega en goede vriend Michiel Eikenaar donderdagavond overleden is.

Eind februari zijn Richard en ik nog bij hem thuis in Tilburg op bezoek geweest. Het was een gedenkwaardige visite, met lachen en tranen. We eindigden in een cafeetje vlakbij Michiels huis met een dikke pint. Met een stevige hug hebben we toen afscheid genomen, waarbij we alle drie wisten dat het de laatste keer zou zijn… De herinnering aan dit bezoek zullen Richard en ik tot in de lengte der dagen blijven koesteren.

De trouwe volgers van dit blog zullen Michiel vaak tegengekomen zijn hier. In de vele jaren dat ik met deze grote vriendelijke reus mocht samenwerken is er veel gerealiseerd voor het beeldend onderwijs op de KSE. Zijn inbreng en ideeën voor nieuwe opdrachten waren waardevol, origineel en altijd in de smaak van de doelgroep. De examenkandidaten onder zijn hoede maakten kwalitatief uitstekend werk en ook bij diverse projecten buiten de school leverde Michiel waardevolle bijdragen. Samen met hem heb ik aan de wieg mogen staan van het media onderwijs op onze school en samen hebben wij in eendrachtige samenwerking in een weekje tijd (we waren daarvoor vrij geroosterd) de basis voor het leerplan geschreven wat later trendsettend zou worden in Nederland.

Het was een plezier om met Michiel samen te werken. We hadden aan een half woord genoeg om te weten wat de ander bedoelde en deelden een absurdistisch gevoel voor humor: Hans Teeuwen, Gummbah, Jeroom, je moet er maar van houden, maar wij konden ons er om bescheuren. Om de blijde boodschap van het media onderwijs te verspreiden reisden we stad en land af, van voorlichtingsbijeenkomst hier naar congres daar, vaak in gezelschap van leerlingen, en het was nooit saai, want samen met Michiel viel er altijd wel te lachen. Als docent was hij onovertroffen. Met zijn bekende volume wist hij elke klas te enthousiasmeren en ook leerlingen waar anderen hun tanden op stuk beten aten uit zijn hand. Zijn leerlingen en oud-leerlingen zullen hem dan ook zeer missen.

Ik weet nog precies hoe Michiel jaren geleden op de KSE kwam  (het zal zo rond 2001 geweest zijn). Zoals wel vaker bij vacatures nam ik dan contact op met de vakdidacticus van de Tilburgse Kunstacademie, mijn oud-KSE collega Johan Ligtvoet om hem te vragen of er bij de laatste lichting afstuderende studenten ècht goede potentiële docenten zaten. Toen hij me terugbelde was zijn antwoord: ‘Sjaak, ik heb er eentje die nèt zo gek is als jij’. Dat bleek Michiel te zijn en het bleek helemaal te kloppen. Vanaf het eerste moment was er een klik tussen ons en na het sollicitatiegesprek mocht ik hem meteen de ‘Grand Tour’ door de KSE geven. We hebben nog nooit iemand zo snel aangenomen.

Onder de bezielende leiding van Michiel en Richard werd mij door de toenmalige sectie tekenen in 2012 een fantastisch afscheid geboden met een tentoonstelling in de hal van de school en een schitterende animatiefilm. In zijn afscheidsspeech noemde Michiel mij ‘het rossige trekpaard van de sectie tekenen’ en ‘zijn mentor’. Twee kwalificaties die ik altijd ben blijven koesteren en waar ik trots op ben.

Tijdens zijn ziekte hield Michiel zijn talrijke vrienden via Facebook op de hoogte van zijn behandelingen en het verloop van zijn ziekte. Hij deed dat op een unieke en volstrekt eigen onnavolgbare manier: nu eens met een flinke dosis (zwarte) humor, dan weer aangrijpend emotioneel, maar steeds op een wijze die bij ieder diep respect en medeleven opriep.

Het verdriet op de KSE en bij mij is groot, maar is natuurlijk niets vergeleken bij de pijn bij zijn jonge gezin, zijn ouders en schoonouders en de rest van de familie. Woorden van troost schieten tekort bij dit verlies, ik kan alleen maar machteloos meeleven en hen alle sterkte wensen….

MICHIEL, KERELVENT, RUST ZACHT, VERGETEN ZAL IK JE NOOIT!

 

 

Reacties op “Voor Michiel…”

Er zijn al 46 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Susan Mooiman via FB: Wat schokkend zeg, sterkte

  sjaakjansen op 14 april 2019 om 11:02 uur.

 2. Marlou Agterberg via FB:
  Jeetje dat is schrikken. Heel veel sterkte!

  sjaakjansen op 14 april 2019 om 11:03 uur.

 3. Kris Lauwen vai FB:
  Ik hoorde het gisteren ook. Wat ontzettend verdrietig nieuws gecondoleerd met de reus!

  sjaakjansen op 14 april 2019 om 11:04 uur.

 4. Claudia Bos-de Zwart via FB:
  Wat ontzettend verdrietig, heel veel sterkte

  sjaakjansen op 14 april 2019 om 11:05 uur.

 5. Debbie Schoone:
  Wat een mooie, maar verdrietige blog. Ik vond het ook heel erg om het te horen afgelopen vrijdag, hij was een top docent en heeft zeker bijgedragen aan waar ik nu ben – net als u! Heel veel sterkte gewenst.

  sjaakjansen op 14 april 2019 om 11:06 uur.

 6. Esther Teunissen via FB:
  Sjaak, wat heb je ons verdriet prachtig verwoord

  sjaakjansen op 14 april 2019 om 11:09 uur.

 7. Maikel Aerts via FB:
  Ik las het nieuws al via de muziekwereld. Ook daar alleen mooie reacties. Kan me de lessen vol enthousiasme en (scherpe) humor nog goed herinneren. Sterkte!

  sjaakjansen op 14 april 2019 om 11:13 uur.

 8. Pieter de Jong via FB:
  Veel te jong, sterkte allemaal.

  sjaakjansen op 14 april 2019 om 11:26 uur.

 9. Joke Klep via FB:
  wat ’n verdrietig nieuws en tegelijk wat ’n bewonderenswaardige manier van omschrijving van deze unieke persoonlijkheid, hierboven is plaats voor zo’n liefdevol eerbetoon, doet recht aan onze dierbare medemens en ook al ken ik hem niet persoonlijk, het moet een enorm verlies zijn voor diegenen, die hem wel gekend hebben… rust zacht Michiel !

  sjaakjansen op 14 april 2019 om 11:28 uur.

 10. Bianca Braat-Melisse via FB:
  Hij was een aantal jaren geleden de mentor van mijn dochter. Hij was een erg fijne en goede mentor die ook veel begrip had voor de leerlingen. Hij heeft mijn dochter ook heel goed geholpen in die tijd.
  Wat erg dat hij al zo jong moest gaan. Veel sterkte voor de familie en vrienden.

  sjaakjansen op 14 april 2019 om 11:33 uur.

 11. Mooi Sjaak…..

  Ron op 14 april 2019 om 13:43 uur.

 12. “ET” (Eikenaar, Tekenen – zijn codenaam in het KSE-rooster) is niet meer. Vreemd genoeg zagen we het al een tijd aankomen, maar dat maakt het misschien des te erger. Oneerlijk, ja. Bizar. Intens droevig. Met ET kon je altijd lachen, dat herken ik! Hij begeleidde ons naar Pyrgos, Griekenland, naar een filmfestival voor scholieren. Zijn uitleg van de herkomst van de naam Athene blijft me bij: “Athene, Athene, ouwe stene…” Wat de obers daar te bieden hadden “Lamp, with red shaush or whiiite shaush” werd genadeloos gepersifleerd, zeker toen er een gloeilamp aanspoelde op het Griekse strand. In het vliegtuig las hij boeken over de kruistochten. Er zat veel kennis achter de humor. Een verschrikkelijk maar mooi beschreven bericht, Sjaak. Ook ik drink er een op hem.

  Philip Corsius op 14 april 2019 om 14:09 uur.

 13. Teun Snapper via FB:
  Sjaak, ontzettend veel sterkte bij het verwerken van dit verlies… Mooi geschreven blog. Hou je taai.

  sjaakjansen op 14 april 2019 om 14:19 uur.

 14. Richard Rokx via FB:
  Een mooi eerbetoon Sjaak. Ik kan alles wat je hebt beschreven bevestigen. Michiel werd de afgelopen anderhalf jaar natuurlijk al gemist en zijn gemis zal alleen maar groter worden.

  sjaakjansen op 14 april 2019 om 14:22 uur.

 15. Judith Mooiman via FB:
  Gecondoleerd en sterkte!

  sjaakjansen op 14 april 2019 om 14:23 uur.

 16. Marieke Dubbelman via FB:

  sjaakjansen op 14 april 2019 om 14:24 uur.

 17. Teun Rijnen via FB:
  Zo heftig, zo oneerlijk….heel veel sterkte

  sjaakjansen op 14 april 2019 om 14:25 uur.

 18. Natasja Krul-Alvarez via FB:
  Vreselijk verdrietig! Wat fijn dat mijn kinderen hem als mentor/leraar hebben gehad. De grote vriendelijke reus.
  Heel veel sterkte voor de familie,vrienden en collega’s. Hij zal enorm gemist worden.

  sjaakjansen op 14 april 2019 om 14:28 uur.

 19. Linsey van Overveld via FB:
  Wat een slecht nieuws zeg hij is mijn mentor nog geweest. Ontzettend leuke vent; recht voor zijn raap, droge humor.. heel veel sterkte voor familie, vrienden en collega’s.

  sjaakjansen op 14 april 2019 om 14:29 uur.

 20. Sanne van der List via FB:
  Heel verdrietig.. heb in zijn mentorklas gezeten een aantal jaar geleden en nog tot halverwege vorig jaar voor hij ziek werd tekenles gehad van hem… Rest in peace men. Eikenaar sterkte aan familie, vrienden, collega’s… we zullen ‘m niet vergeten

  sjaakjansen op 14 april 2019 om 14:30 uur.

 21. Karin van Hooijdonk via FB:
  Jeetje, hier schrik ik heel erg van. Hij was een aantal jaar geleden de mentor mijn dochter Naomi Van Hooijdonk, man met een stoer uiterlijk, maar met klein hartje en grote doses humor. Veel sterkte voor iedereen die hem liefhad en nu moet missen.

  sjaakjansen op 14 april 2019 om 14:32 uur.

 22. Monique-Mario Cavalcante via FB:
  Heel verdrietig nieuws ook mijn dochter heeft hem een jaar als mentor gehad. Heel veel sterkte voor de nabestaanden.

  sjaakjansen op 14 april 2019 om 14:33 uur.

 23. Beste Sjaak, mooi verwoord. Veel sterkte en gecondoleerd met dit enorme verlies. Ik heb nog een aantal jaren bij hem op de academie in de klas gezeten… kan me hem herinneren als een gedreven, enthousiaste en vrolijke vent….echt triest…veeeeel te jong. Sterkte ook voor familie, vrienden en alle collega’s.

  Stijn de Wilde op 14 april 2019 om 14:44 uur.

 24. Jose Voermans via FB:
  Gecondoleerd allemaal en sterkte,vreselijk

  sjaakjansen op 14 april 2019 om 16:10 uur.

 25. Ingeborg Molenaar-Koijen via FB:
  Mijn dochter kwam vrijdag thuis van school met dit verdrietige nieuws. Ook zij vond hem een geweldige docent. Ontzettend veel sterkte toegewenst voor zijn familie, vrienden en collega’s. Wat een gemis….

  sjaakjansen op 14 april 2019 om 16:41 uur.

 26. Elaine Meys via FB:
  Geloof het nog steeds niet.. Sterkte voor jullie allemaal. Dankbaar voor alles wat die beer me geleerd heeft..

  sjaakjansen op 14 april 2019 om 17:28 uur.

 27. Babette de Waele via FB:
  Oh nee wat erg!

  sjaakjansen op 14 april 2019 om 17:29 uur.

 28. Heel verdrietig om dit te lezen.
  Zon jonge vent nog. Echt heel erg.
  Inderdaad de mooie herinneringen voor altijd koesteren.
  Ik wens alle nabestaanden heel veel sterkte.

  Martin op 14 april 2019 om 19:23 uur.

 29. Coen Verbeek via FB:
  Gestreden en verloren. Veel sterkte allemaal, KSE-ers.

  sjaakjansen op 14 april 2019 om 19:45 uur.

 30. Monique Pertijs via FB:
  Prachtig verwoord Sjaak. Heel fijn om dit te lezen.

  sjaakjansen op 14 april 2019 om 21:39 uur.

 31. Hey Sjaak! Wat een verlies en verdriet voor iedereen waar Michiel voor ging! Geen leeftijd om alles en iedereen nu al achter te moeten laten! Heel veel sterkte allemaal!

  Nicolette Klitsie op 14 april 2019 om 21:56 uur.

 32. Marian Vergouwen via FB:
  Wat erg, gecondoleerd en heel veel sterkte!

  sjaakjansen op 15 april 2019 om 09:41 uur.

 33. Kevin Driessen via FB:
  Heel mooi verwoord Meneer Jansen. Ik heb het vreselijke nieuws zaterdag gehoord en ik kan het nog steeds niet geloven. Al de herinneringen kwamen meteen weer terug. We zullen de herinneringen altijd koesteren. Heel veel sterkte aan alle nabestaanden!

  sjaakjansen op 15 april 2019 om 11:36 uur.

 34. Priscilla van Gastel via LinkedIn:
  Wat een mooie in memoriam voor Michiel. Heel fijn dat jullie elkaar kort geleden nog gezien hebben en dat moment hebben kunnen delen. Ik vind het zo ontzettend verdrietig en wens zijn dierbaren heel veel sterkte in deze vreselijk moeilijke tijd.

  sjaakjansen op 15 april 2019 om 13:02 uur.

 35. Beste Sjaak,
  Wij waren al trots op onze Michiel, maar na het lezen van jouw in memoriam “Voor Michiel….” zijn we meer dan supertrots. Het is prachtig en troostrijk voor ons wat je over hem schreef. Ons vedriet om hem te moeten missen is onmetelijk.
  Dankjewel Sjaak.
  Marij en Ton Eikenaar.

  Ton Eikenaar op 15 april 2019 om 21:13 uur.

 36. What a boss! What a loss!

  Ed Netten op 16 april 2019 om 11:24 uur.

 37. Roos Rommens via FB:
  Heel mooi geschreven. Heel veel sterkte en gecondoleerd. Kan het nog steeds niet geloven..

  sjaakjansen op 16 april 2019 om 13:32 uur.

 38. Lia Boeren via FB:
  Sterkte, prachtig geschreven.

  sjaakjansen op 16 april 2019 om 13:33 uur.

 39. Tof maar uiteraard wrang om op deze manier over zijn docentschap te lezen. Hij poste wel eens wat van zijn leerlingen op facebook..en deed dat vol trots. Sterkte allen.

  Frank op 16 april 2019 om 17:00 uur.

 40. Wat een indrukwekkend geschreven (uitvaartwaardig) eerbetoon over die aardige en kundige mentor van onze zoon Gijs Boot en soms inval-docent van onze zoon Teun Boot. Zij, én wij, zijn ondersteboven van het bericht dat zo’n ogenschijnlijk onverwoestbare (Eiken)boom is neergehaald! Sterkte voor zijn jonge gezin, familie, vrienden en team KSE/collega’s.

  Saskia Boot op 16 april 2019 om 21:12 uur.

 41. Evelien Van de Lindeloof via FB:
  Vreselijk droevig nieuws! Ik vergeet nooit dat hij me een 9,5 gaf voor mijn examenwerk. Niet omdat ik zo’n tekentalentje was (verre van zelfs …) Maar omdat hij vond dat ik de expressie van mijn zusje, die model had gestaan, zo goed had overgebracht. Hij was een mooi mens en prachtig docent. Toen mijn zusje 9 maanden later overleed, kwamen we even langs op de KSE en Michiel kwam als eerste naar me toe met de woorden : ‘ze hangt boven nog aan de muur in de gang, wil je haar meenemen?’ Hartverwarmend. En nu heeft hij zelf de strijd verloren. Wat zal hij een gemis zijn! Sterkte voor alle nabestaanden!

  sjaakjansen op 16 april 2019 om 22:51 uur.

 42. Johan Ligtvoet en Marie-Thérèse van de Kamp via de mail:
  Via Marie Therese van de Kamp kreeg ik jouw “Voor Michiel” onder ogen. Wat een respectvolle tekst voor een markante/talentvolle KSE-collega en ABV-student !.
  Wat een verlies voor Michiel’s vrouw en kinderen, wat een verlies voor ons mooie vak. Ben ervan overtuigd dat Michiel’s vrouw en kinderen, maar ook jij Sjaak , nu en in de toekomst sterkte zullen putten uit het lezen en herlezen van “Voor Michiel”.

  Wens je , mede namens Marie Therese veel sterkte met het verwerken van het grote verlies van een fijne KSE-collega, en vakvriend.
  Zowel bij Marie Therese als bij mij dook Michiel de laatste dagen regelmatig op in onze gedachten.

  sjaakjansen op 17 april 2019 om 13:51 uur.

 43. Marie-Thérèse van de Kamp via de mail:
  Ja inderdaad, een Grote Vriendelijke Reus was hij he. Ik denk met veel plezier terug aan de tijd dat hij onze student was bij de Academie en ook aan zijn tijd als stagiaire bij mij bij CKV (toen net ingevoerd) op het Theresialyceum.

  Heel aardig, heel vaardig, heel slim en met een grote passie voor kunst. Wat een ontzettend gemis voor zijn vrouw en kinderen en wat een gemis voor de KSE en onze kunstvakken.

  sjaakjansen op 17 april 2019 om 19:36 uur.

 44. Henny van Vugt via FB:
  Wat een groot verdriet, sterkte aan familie en allen die hem lief had,

  sjaakjansen op 17 april 2019 om 19:47 uur.

 45. Mooi beschreven Sjaak! Een aantal jaar geleden gaf ik beeldende lessen op de KSE. Een fijne tijd. Michiel, die grote beer heeft me mede aangenomen. Zette hem, met gebogen petje op, regelmaat op de trein met mijn ‘shoarma -mobiel’. Mijn combo-busje kreeg al snel deze naam van Michiel. Vele ritjes waarin altijd gebabbeld werd over de vluchtige hitjes op de radio, zijn bands, kunst, creatieve plannen en de vrijdag-zin-in-n-pint. Als ik les gaf was zijn stem vaak galmend te horen een lokaal verder maar eenmaal de koppen bij elkaar was er altijd de knipoog. Heb veel van hem geleerd in deze tijd op de KSE. Ik ben er stil van. Groots gemis voor velen. Veel sterkte Sjaak.

  Bart van Esch op 18 april 2019 om 00:26 uur.

 46. Enorm veel sterkte Sjaak! Rik, Kris, Diede en ik zijn diepgeraakt. Condoleances. Alle liefs.

  Nicole Blankers op 18 april 2019 om 21:50 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren