Dinsdagavond jl. kreeg ik van overbuurman Bert een appje met een link naar een stukje in de Internetbode. Daarin was te lezen hoe onlangs een van de tien Van Gogh billboards, die wij (de toenmalige sectie tekenen: Pieter de Jong, Arno Roks, Kees Lauwen en ondergetekende) met onze leerlingen in 1990 t.g.v. de herdenking van de 100e sterfdag van Vincent van Gogh in het kader van het project ‘Van Gogh langs de weg’ gemaakt hebben van de ondergang gered is.

Het desbetreffende schilderij was destijds aangekocht door Drukkerij Rotogravure (Roto-Smeets) en heeft tot aan de sluiting van de drukkerij in de fabriekshal gehangen waarin de ‘Van Gogh-pers’ opgesteld stond. Nadat de drukkerij gesloten was in 2017  is thans de sloop in volle gang en gelukkig wist iemand te voorkomen dat het werk in de afvalcontainer terecht zou komen.

Zoals op onderstaande foto’s van Internetbodeverslaggever Stella Marijnissen te zien is, is het schilderij niet helemaal zonder kleerscheuren uit de strijd gekomen. Gelukkig is dit allemaal goed te herstellen en te restaureren. Zoals in Stella’s artikel hieronder te lezen is heeft de Stichting Vincent van Gogh zich ontfermd over het zelfportret en ik ben benieuwd wat zij er verder mee gaan doen!

Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Hieronder integraal Stella’s stuk en de diverse foto’s van haar. Tevens uit mijn eigen archief nog wat materiaal over dat succesvoller project uit 1990.
Van Stella en de Internetbode kreeg ik vriendelijke toestemming dit alles in mijn blog te mogen plaatsen waarvoor hartelijk dank!

ETTEN-LEUR – De sloop van het enorme complex van voormalig drukkerij Roto Smeets op industrieterrein Vosdonk in Etten-Leur leverde dinsdag nog een pareltje – maar dan van Etten-Leurs meer recente geschiedenis – op. Daar werd een, enigszins beschadigd, billboard van drie bij vijf meter dat ooit langs de oude rijksweg stond, gered uit de puinhopen. Vincent van Gogh zou vereerd zijn geweest.

In 1990, het jaar van de honderdste sterfdag van Vincent van Gogh, stond een zelfportret van de wereldberoemde schilder – die ooit zijn carrière in Etten-Leur begon – levensgroot afgebeeld op een billboard langs de oude rijksweg, nu de Parklaan. Er waren meer afbeeldingen en die waren voor deze gelegenheid gemaakt door leerlingen van de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur (KSE) onder leiding van hun tekenleraar Sjaak Jansen. Het bedrijfsleven sponsorde en de enorme borden werden hen naderhand geschonken.
Restauratie

Stichting Vincent van Gogh Etten-Leur wilde maar wat graag van de gelegenheid gebruik maken om dit paneel, dat in een fabriekshal van de drukkerij aan de wand hing, in bezit te krijgen. Voorzitter Lex Besselink en Cor Kerstens van de stichting togen met wagen en aanhanger naar het pand en met hulp van de slopers werd het uit delen bestaande reclamebord vervoerd naar de Van Gogh Kerk. Enig restauratiewerk zal nodig zijn, maar daarna krijgt het ongetwijfeld ergens een mooie plaats en is weer een stukje historie bewaard gebleven.

Het schilderen van het desbetrffend billboard

Het schilderen van het billboard in de KSE-aula in 1990

Het schilderen van het desbetreffende schilderij

Het schilderen van het  billboard in de KSE-aula in 1990

Het betreffende billboard in 1990 langs de A 58

Het betreffende billboard in 1990 langs de A 58

Het betreffende billboard in 1990 langs de A 58

Het betreffende billboard in 1990 langs de A 58

Bevestiging van de aankoop door Rotogravure

Bevestiging van de aankoop door Rotogravure

Foto NRC 14 maart 1990

Foto de NRC van 14 maart 1990

Het schilderij in de hal met de Van Gogh-pers

Het schilderij in de hal met de Van Gogh-pers

Het billboard zoals aangetroffen in het Roto-pand

Het billboard zoals aangetroffen in het Roto-pand

De hele zaak op de aanhanger

De hele zaak op de aanhanger

Het lossen bij de Van Goghkerk

Het lossen bij de Van Goghkerk

De trap op met het eerste stuk

De trap op met het eerste stuk

Op wieltjes gaat het beter

Op wieltjes gaat het beter

Het tweede stuk mag de trap op

Het tweede stuk mag de trap op

Bijna binnen

Bijna binnen

De panelen in hun tijdelijk onderkomen

De panelen in hun tijdelijk onderkomen

Cor Kerstens met een paneel van het geredde schilderij voor de ingang van de Van Goghkerk

Cor Kerstens met een paneel van het geredde schilderij voor de ingang van de Van Goghkerk

Een aantal billboards zijn nog steeds op de KSE te zien in de hal, in de aula en in het trappenhuis naar de tekenlokalen. Hier lees je daar meer over!

Reacties op “Billboard Van Gogh gered van de slopershamer”

Er zijn al 4 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Monique Pertijs via FB: Geweldig Sjaak!

  sjaakjansen op 29 augustus 2019 om 08:48 uur.

 2. Joke Klep via FB: mooi zo !

  sjaakjansen op 29 augustus 2019 om 08:49 uur.

 3. Twan Machielsen via FB:
  Heel mooi dat er een stukje geschiedenis gered is.

  sjaakjansen op 29 augustus 2019 om 08:50 uur.

 4. Eric Soeters via FB:
  Bedankt Vissers Sloopwerken voor het faciliteren!

  sjaakjansen op 29 augustus 2019 om 22:08 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren