Op donderdag 12/12 jl. werd in de Nieuwe Nobelaer in Etten-Leur stil gestaan bij de 100e geboortedag van kunstenaar en oud- KSE-docent Jan van den Brink (1919-1993). Het werd een bijzonder verjaardagsfeestje met tientallen bezoekers die allemaal op een of andere wijze met Jan te maken hadden gehad.

Oud-KSE-rector Tiny van den Dungen, oud KSE-collega’s, Zuster Ancilla, overste van de zusters Franciscanessen met wie de KSE en Jan in het bijzonder een warme band hadden, oud-leerling wethouder Kees van Aert, de eerste bibliothecaresse van de mede door Jan opgerichte Ettense bibliotheek  en een grote delegatie van Heemkundekring Jan Uuten Houte, die deze bijeenkomst georganiseerd had. Tijdens de ontvangst van de gasten en de toespraken van de eerste sprekers draaide op de achtergrond een diashow met een greep uit het overvloedige en gevarieerde oeuvre van Jan. Die diashow vind je hieronder.

Jan van den Brink, sporen van een kunstenaar from Sjaak Jansen

De voorzitter van de Heemkundekring Piet Paantjes heette  als gastheer iedereen welkom, schetste in het kort Jans levensloop en gaf vervolgens het woord aan wethouder Kees van Aert, die het belang van Jan voor de Etten-Leurse gemeenschap benadrukte èn met ons zijn ervaringen als oud-leerling van Jan deelde. Daarna mocht ondergetekende een aantal herinneringen ophalen aan de jarige, zoals ik hem vanaf 1973 als collega, kunstenaar en goede vriend tot aan zijn dood in 1993 heb mee mogen maken.

In zijn afsluitend slotwoord kondigde Piet Paantjes nog aan dat volgend jaar september een grote overzichtstentoonstelling van het werk van Jan zal plaatsvinden in Cultureel Centrum Nieuwe Nobelaer.

Het zal je wellicht verbazen, maar ik ken Jan al vanaf mijn zesde jaar. In de eerste klas bij Frater Liberius van de Mgr.Zwijsenschool in Den Bosch kreeg ik namelijk een abonnement op de Engelbewaarder, een katholiek tijdschrift voor de jeugd. Voor dat blad schreef Jans vrouw Riet prachtige verhalen die haar man illustreerde. Ik ben groot geworden met de avonturen van Jantje Kier, Ezeltje Balkie en nog vele andere verhalen waarvan deze mensen de geestelijke vader en moeder waren.

Toen ik in mei 1973 kwam solliciteren op de KSE in Etten-Leur zag ik in de docentenkamer waar ik nog even moest wachten totdat ik aan de beurt was, het schoolblad Slurfje liggen. De plaatjes daarin herkende ik meteen: die waren onmiskenbaar van dezelfde man die destijds in de Engelbewaarder tekende. Zou dat mijn collega worden? De rest is geschiedenis…

Hieronder de presentatie die ik bij mijn verhaal gebruikt heb en waarvoor ik geput heb uit mijn talrijke herinneringen aan Jan die op dit blog in diverse artikelen te vinden zijn.

Jan van dn Brink, sporen van een bevlogen docent from Sjaak Jansen

De Etten-Leurse Bode en BN/DeStem hebben eveneens aandacht besteed aan deze bijeenkomst, waarvan hieronder wat sfeerfoto’s geplaatst zijn.

Bezoekers van de bijeenkomst

Bezoekers van de bijeenkomst

Bezoekers van de bijeenkomst

Bezoekers van de bijeenkomst

Bezoekers van de bijeenkomst

Bezoekers van de bijeenkomst

Bezoekers van de bijeenkomst

Bezoekers van de bijeenkomst

Bezoekers van de bijeenkomst

Bezoekers van de bijeenkomst

Uw blogger tijdens zijn presentatie

Uw blogger tijdens zijn presentatie

Presentatie Sjaak

Presentatie Sjaak

De opstelling met diashow

De opstelling met diashow

 

Reacties op “Jan van den Brink 100 jaar deel 2”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Joke Klep via FB:
    wat ’n bijzonder verhaal, mooi eerbetoon !

    sjaakjansen op 15 december 2019 om 10:59 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren