Bij een van mijn speurtochten over het web belandde ik op de website van het Stadsarchief van Breda. Daar bleken foto’s te vinden van oude KSE-vestigingen en de bouw van de ‘nieuwe’ hoofdvestiging die ik nog nooit gezien had en die ik dan ook graag hier wil delen. De maker van deze foto’s was Clemens Lohmann (1918-1999), een fotograaf die heel veel locaties in de vijftiger, zestiger en zeventiger jaren in Etten-Leur heeft vastgelegd.

Behalve allerlei activiteiten en lessen die ik tijdens mijn loopbaan ondernomen heb, vind ik het namelijk ook leuk en belangrijk iets te laten zien op dit blog van de gebouwen waarin ik destijds als jong broekie nog begonnen ben.

Aan het oude brugklasgebouw aan de Kerkwerve (in het begin was daar de MULO ‘Regina Nostra’gevestigd) heb ik hier al eens aandacht op mijn blog. Deze foto’s, gedateerd door de maker in 1958 laten het toen nog splinternieuwe gebouw zien, liggend midden in een kale desolate vlakte die later de wijk de Banakkers zou worden. In 2017 is het gebouw gesloopt en heeft het plaatsgemaakt voor woningen.

Nieuwbouw ULO Kerkwerve

Nieuwbouw ULO Kerkwerve, de latere brugklas

Nieuwbouw ULO Kerkwerve

Nieuwbouw ULO Kerkwerve, de latere brugklas

Nieuwbouw ULO Kerkwerve

Nieuwbouw ULO Kerkwerve, de latere brugklas

Heel veel over het nieuwe hoofdgebouw en de bouw  daarvan aan de Stijn Streuvelslaan is hier te vinden, maar deze foto’s van de bouw horen er natuurlijk ook zeker bij! Je ziet er duidelijk op hoe de leshuizen gebouwd zijn volgens het principe van staalskeletbouw.

Nieuwbouw KSE

Nieuwbouw KSE, 1973

Nieuwbouw KSE

Nieuwbouw KSE, 1973

Nieuwbouw KSE

Nieuwbouw KSE, 1973

Nieuwbouw KSE

Nieuwbouw KSE,1973

Nieuwbouw KSE

Nieuwbouw KSE, 1973

Nieuwbouw KSE

Nieuwbouw KSE, 1973

Over de locatie Bisschopsmolenstraat, de plaats waar ik destijds in 1973 kwam solliciteren en aangenomen werd (en het klooster, de kweekschool en het pensionaat van de onderwijsorde van de zusters Franciscanessen die mede aan de wieg stonden van de KSE) heb ik hier al eens uitgebreid het verhaal verteld.

Hieronder foto’s van het toch wel trieste einde van een groot deel van deze gebouwen. Voordat zij in 1981 onder de slopershamer vielen is de KSE daar nog geruime tijd gehuisvest geweest, eind 60-er, begin 70-er jaren, alvorens met een spectaculaire verhuizing verkast werd naar de nieuwbouw aan de Stijn Streuvelslaan.

Zoals het was

Zoals het was, vlak voor de sloop in 1981

Zoals het was, vlak voor de sloop in 1981

Zoals het was, vlak voor de sloop in 1981

De sloop in 1981

De sloop in 1981

De sloop in 1981

De sloop in 1981

De sloop in 1981

De sloop in 1981

De sloop in 1981

De sloop in 1981

De sloop in 1981

De sloop in 1981

De sloop in 1981

De sloop in 1981

Over de locatie Poppelaan waar achtereenvolgens de Mavo en de brugklassen  gevestigd zijn geweest in de eerste KSE-jaren is hier het nodige te vinden!

 

 

Reacties op “Opbouw en afbraak”

Er zijn al 2 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Karel Peeters via FB:
    Schuin tegenover gewoond naast de Jozef school prachtig gebouw jammer dat het verloren gegaan is

    sjaakjansen op 11 maart 2020 om 10:37 uur.

  2. Jan Zengerink via FB:
    Jammer dat al die mooie gebouwen niets ontziend tegen de vlakte zijn gegaan. Jammer vanuit cultuurhistorisch oogpunt.

    sjaakjansen op 11 maart 2020 om 14:04 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren