Het zijn bizarre tijden en we weten nog niet waar, wanneer en hoe het eindigt. Onzekerheid, angst (wij allemaal eigenlijk wel), domheid, onverschilligheid (de recreanten die afgelopen weekend bos en strand letterlijk onveilig maakten), maar ook grote moed, vindingrijkheid en inzet (de medici, de verpleegkundigen, de politie, de supermarktwerkers en natuurlijk de docenten), je ziet het op het ogenblik elke dag in je omgeving en in de media. Dit is iets wat iedereen zich zijn leven lang zal blijven herinneren…

Terwijl ik samen met mijn vrouw probeer er elke dag weer het beste van te maken (dat lukt gelukkig prima), moest ik denken aan een van de eerste tekenopdrachten, die mijn allerbeste collega Michiel (we moeten hem nu alweer bijna een jaar missen), ontworpen had en die we beiden in 2003 op onze bovenbouwleerlingen hebben losgelaten: ‘De plaag‘. Nooit gedacht dat zoiets wat als een ‘fantasie opdracht’ bedoeld was om de verbeelding van de leerlingen te prikkelen, ooit werkelijkheid zou worden.

Een aantal jaren geleden (in 2014) heb ik die opdracht al op dit blog besproken en dat verhaal is hier aan te treffen. Ik zou me kunnen voorstellen dat je, als je deze tekenopdracht nog eens zou geven aan de leerlingen nadat alles weer  ‘back to normal’ is, je hele persoonlijke werkstukken te zien zou krijgen, gebaseerd op ervaringen van de dagen en weken die we nu meemaken.

Als je de werken bekijkt die n.a.v. deze opdracht gemaakt zijn, zie je natuurlijk de zwarte en desastreuze effecten van de plagen zoals die verbeeld zijn. Gelukkig kan het ook een stuk lichter en gekker. Het trio Yvo, Thomas en Vincent hebben de opdracht aangegrepen om met film aan de slag te gaan en dat zo’n zwaar onderwerp dat ook lichtvoetig geïnterpreteerd kan worden laten zij hier zien.

Hoe dan ook, ik hoop dat de huidige situatie binnen de kortst mogelijke tijd (al zal dat waarschijnlijk langer duren dan ons lief is) onder controle komt en dat ons leven zich weer zal normaliseren voor zover mogelijk. Ik wil mijn collega’s die op het ogenblik de handen vol hebben met het lesgeven op afstand en het ondanks de huidige situatie door laten gaan van de school- en de centrale examens alle energie, inspiratie en vindingrijkheid toewensen die ze de komende tijd nodig zullen hebben.

Voor ons allemaal: heel veel sterkte en goede moed en pas goed op jezelf!

Opdracht 'De plaag', omslag

Opdracht ‘De plaag’, omslag

Opdracht 'De plaag', Intropagina

Opdracht ‘De plaag’, intropagina

Plaag 1

Plaag 1

Plaag 2

Plaag 2

Plaag 3

Plaag 3

Plaag 4

Plaag 4

Plaag 4

Plaag 5

Plaag 6

Plaag 6

Reacties op “De plaag, thans werkelijkheid…”

Er zijn al 2 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Joke Klep via FB:
  Actueel helaas, maar wel ontzettend mooi !

  sjaakjansen op 23 maart 2020 om 23:10 uur.

 2. Hopelijk komt er snel een opdracht ‘het leven na de plaag’.

  Enige geluk bij een ongeluk is dat eindexamen scholieren hun diploma kunnen ontvangen zonder examen te hoeven doen.

  We zitten met zn allen nog maar een week of 3 in de penarie, maar veel zijn het nu al beu. Dat wordt nog wat, als dit nog maanden gaat duren.
  Mijn hoop is gevestigd op (heel) warm weer in (eind) lente en in de zomer. Dat het virus dan maar gekilled moge worden.

  Martin op 26 maart 2020 om 07:25 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren