Tijdens de afgelopen grote vakantie kreeg ik een verrassend telefoontje van ‘buurvrouw’ Carla Brander, directeur bedrijfsvoering van zorginstelling Avoord, die grenst aan ons huis in Etten-Leur. Zij vertelde me dat men er in geslaagd was een levensgrote replica van ‘De Nachtwacht’ naar haar instelling te laten komen in het kader van “De Nachtwacht on Tour’. Deze buitengewone reproductie zal van 3 t/m 9  september in Etten-Leur te zien zijn.

Het Rijksmuseum brengt deze zomer namelijk een replica van de Nachtwacht op ware grootte naar dertig verpleeg- en verzorgingshuizen en seniorencomplexen door heel Nederland. Op elke locatie blijft het grootste meesterwerk van Rembrandt één week te zien, waarna het doorreist naar een volgende bestemming. Uitjes naar culturele instellingen zoals het Rijksmuseum zijn in deze periode voor veel ouderen niet mogelijk. Dus daarom komt het Rijksmuseum naar de ouderen!

Hendrikje Crebolder, directeur Media & Development van het Rijksmuseum: ‘Bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen zijn nu niet in staat een bezoek te brengen aan het Rijksmuseum. We komen graag naar hen en hopen de mensen met dit initiatief een hart onder de riem te steken.’

De levensgrote Nachtwacht is een afdruk van de hoogste resolutie foto van het schilderij waardoor je ook goed de diepte ziet en het lijkt alsof je voor de èchte Nachtwacht staat. Ook kun je zelfs bekijken hoe het schilderij er aan de achterkant uit ziet.

Dat deze replica naar Etten-Leur komt is al heel mooi, maar Carla en haar staf wilden er graag nog wat extra’s aan toevoegen. Zo zullen er naast de Nachtwacht ook replica’s op ware grootte te zien zijn van Isaak en Rebecca ( ook wel bekend als Het Joodse Bruidje), de twee pas getrouwden Marten en Oopjen, Rembrandts zelfportret als de apostel Paulus, en het schilderij ‘Jeremia treurend over de verwoesting van Jeruzalem’.

En nu waarom Carla met dit leuke nieuws bij mij kwam: of ik gedurende de week dat deze expositie te zien zal zijn in complex Kloostergaard een praatje bij die werken zou willen houden tijdens de momenten dat het publiek een kijkje mag komen nemen. Uiteraard ben ik daar graag toe bereid en ik ben me dan ook volop aan het voorbereiden om met een leuk en zinnig verhaal deze kunstwerken van Rembrandt een beetje dichter bij de mensen te brengen.  Uiteraard zal alles zeer nauwgezet plaatsvinden conform de regels van het RIVM, want de doelgroep voor dit evenement is bijzonder kwetsbaar.                       
Binnenkort meer over deze unieke tentoonstelling!

Hieronder alvast wat foto’s en een filmimpressie van de opbouw en de expositie op een locatie waar dit evenement al eerder plaats gevonden heeft.

De Nachtwacht on tour

De Nachtwacht on tour

De Nachtwacht on tour

De Nachtwacht on tour

De Nachtwacht on tour

De Nachtwacht on tour

De Nachtwacht on tour

De Nachtwacht on tour

De Nachtwacht on tour

De Nachtwacht on tour

De Nachtwacht on tour

De Nachtwacht on tour

De Nachtwacht on tour

De Nachtwacht on tour

 

De Nachtwacht on tour

 

 

 

 

Reacties op “De Nachtwacht on tour”

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren