Hij was nog één tekening kwijt, mijn oud-leerling Miklos de Rijk, maar uiteindelijk kwam het werkstuk tòch boven water en zijn daarmee al zijn prachtige tekeningen, schilderijen, studies en schetsen die hij maakte als Havo leerling met tekenen in zijn pakket, nagenoeg compleet.

Het werkstuk, gemaakt met pen, penseel en (gewassen) Oost-Indische inkt, lijkt een scène uit een weerwolffilm. Het maakt deel uit van een serie tekeningen en schilderijen die gemaakt zijn in het kader van het derde praktisch schoolexamen tekenen, in schooljaar 1985-1986 met als thema ‘De verlaten stad’. De rest van de serie is hier te vinden. Zoals gewoonlijk gaat Miklos niet over één nacht ijs en onderzoekt hij in schetsen en krabbels eerst de compositiemogelijkheden om de scène zo aangrijpend mogelijk weer te geven. In zijn eindwerkstuk voegt Miklos voor de liefhebber van details, met melige humor nog een aantal vrolijke verwijzingen en verbasterde merknamen toe.

Waarschijnlijk heeft hij destijds in de bioscoop de humoristische horrorfilm ‘An American werewolf in London’ gezien (internet of Youtube bestonden in die jaren nog niet, dus voor een film moest je ècht naar de bioscoop) en heeft hij zich daardoor laten inspireren. Deze film uit 1981 is inmiddels een klassieker en is vaak onderscheiden voor het schitterende grimewerk. Vooral de metamorfose van mens naar weerwolf, gedraaid zonder computertechnische ingrepen, maakt nog steeds indruk. Het is dan ook niet te verwonderen dat de film herhaaldelijk in de prijzen viel: zowel de  Saturn Award  voor Beste Horror Film als de  Academy Award for Best Makeup(Oscar voor de beste grime, dat jaar, 1981, voor het eerst uitgereikt).

In latere jaren, tijdens de behandeling van het thema ‘horror’ tijdens de lessen media-educatie, heb ik nog vaak mijn leerlingen de stuipen op het lijf mogen jagen met scènes uit deze film.

Straatbeeld

Straatbeeld

Straatbeeld

Straatbeeld

Straatbeeld

Straatbeeld

Straatbeeld

Straatbeeld

Straatbeeld

Straatbeeld

 

Reacties op “1985-1986 Miklos, zijn weerwolf, en zijn inspiratiebron”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Miklos de Rijk via FB: Mooi, dank je. Ik heb hem niet in de bios mogen aanschouwen, helaas, ik heb hem op tv gezien en dat was inderdaad de inspiratie, haha. Mooie film idd.

    Sjaak Jansen op 1 september 2020 om 22:58 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren