Nu we het de laatste tijd toch over levensgrote reproducties hebben: deze mochten er, zeker wat formaat betreft, ook wezen: een terugblik in de vorm van krantenartikelen uit de landelijke bladen op het grote Van Gogh langs de weg-billboard-project uit 1990.

Tegenwoordig wordt er van alles gedigitaliseerd om voor het nageslacht te bewaren. In zekere zin is dit blog, waarmee ik sinds het begin in oktober 2012 met veel plezier nog steeds bezig ben met zijn inmiddels meer dan 580 afleveringen, daar ook een voorbeeld van.
Onlangs ontdekte ik de site van Delpher: een reusachtige database, gevuld met ruim 100 miljoen pagina’s uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften.
Daar vond ik een aantal pagina’s van landelijke en regionale kranten die in 1990 aandacht besteed hebben aan het grote billboardproject, wat plaats vond in het Van Gogh jaar 1990 om passanten op de rijksweg A58 door Etten-Leur erop te attenderen dat de grote meester ook in Etten belangrijke sporen heeft achtergelaten.  Je ziet hieronder de neerslag van  het eerste gedeelte van die landelijke belangstelling.

Het gaat hier vooral om publicaties over ’the making of‘, waarbij de aula van de school een aantal weken omgetoverd was tot een enorm schilderatelier waarin de billboards tot stand kwamen. Je ziet eerst de totaalpagina waarop het bericht in de originele krant destijds te vinden was, en in elk tweede plaatje is dan het desbetreffende artikel te lezen!

Een heel groot artikel met een prachtige kleurenfoto, wat ook hieronder te vinden is, verscheen destijds in Dagblad Het Binnenhof (thans opgegaan in de Haagsche Courant, die op haar beurt weer overging in het Algemeen Dagblad).

De regionale en lokale kranten en huis-aan-huisbladen besteedden eveneens zeer uitgebreide aandacht aan dit project, maar die (zo volledig mogelijke) verzameling krantenberichten komen een andere keer aan bod, net als binnenkort het vervolg op dit blog: de billboards in de landelijke pers, tijdens en na de plaatsing.

1 AD 1

Algemeen Dagblad 2

2 1990 Leeuwarder Courant

Leeuwarder Courant 2

3 1990 Telegraaf2

Telegraaf 2

3 1990 Telegraaf2

Telegraaf 3, de originele foto uit het artikel

4 1990 Trouw

Dagblad Trouw 2

Het Binnenhof

Dagblad Het Binnenhof (Den Haag)

Het Binnenhof

Dagblad Het Binnenhof (Den Haag)

Het Binnenhof

Dagblad Het Binnenhof (Den Haag)

Het Binnenhof

Dagblad Het Binnenhof (Den Haag)

Reacties op “Het grote Van Gogh Billboardproject uit 1990 in de landelijke bladen, deel 1”

Er zijn al 2 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Die kan ik me ook nog herinneren inderdaad. Eervolle vermelding waard.

    Martin op 4 september 2020 om 08:18 uur.

  2. Jose Voermans via FB:
    Wat was Etten-Leur trots

    Sjaak Jansen op 4 september 2020 om 21:22 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren