Tijdens de open dag 2020 ( we zijn al bijna toe aan de volgende open dag, die ongetwijfeld totaal anders zal verlopen)  zag ik een serie prachtige werkstukken liggen in het tekenlokaal die als thema ‘morphing’ hadden. Voor diegenen die niet weten wat dat woord betekent, is hier een definitie en verdere uitleg te vinden.

Zoals valt op te maken uit de definitie is het ook een vorm van animatie, dit geleidelijk overvloeien van de ene afbeelding in een andere. Al in 1999 liet VWO-eindexamenkandidaat tekenen Marcel Hellemons, thans werkzaam in de wereld van de reclame, in zijn werkstuk voor het Centraal Praktisch Examen zien wat er met morphing allemaal mogelijk was. Helemaal aan het eind van dit blog kun je zijn (nog steeds) prachtige filmpje zien.

Je kunt echter n.a.v. dit thema ook prima een tekenopdracht creëren. Mijn collega en goede vriend Richard Rokx deed dat voor zijn leerlingen uit de examengroep en een greep van de fraaie resultaten is hieronder te bekijken. Er is steeds gekozen voor twee voorwerpen: een object wat als uitgangspunt en eentje wat als eindpunt zou kunnen dienen. Vervolgens werden de tussenliggende stappen bepaald waarbinnen stukje bij beetje en stap voor stap de ‘metamorfose’ zou plaatsvinden. Zoals te zien is waren de leerlingen vrij in de keuze van materialen en technieken en hebben sommigen gekozen voor vaak zeer creatieve verschijningsvormen voor hun eindwerkstuk.

Ronduit verrassend en kenmerkend voor de grote creativiteit van deze leerlingen is de keuze voor het eerste en het uiteindelijk veranderde object en de overgangen daartussen. Kijk maar eens hoe hieronder een vleugelpiano verandert in een vlinder, een onschuldig ballonnetje overgaat in de kwaadaardige horrorclown Pennywise, of een waterlelie in een kop en schotel.

 

Van vleugel naar vlinder

Van vleugel naar vlinder

 

Overzicht

Overzicht

Van waterlelie naar kop en schotel

Van waterlelie naar kop en schotel

Overzicht

Overzicht

Overzicht

Overzicht

Van hamer tot gitaar

Van hamer tot gitaar

Overzicht

Overzicht van de werkstukken

Van wekker tot eikel

Van wekker tot eikel

Overzicht

Overzicht van de werkstukken

Twee fraaie series

Twee fraaie series

 

Reacties op “To morph or not to morph….”

Er zijn al 3 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Marion Moulen via FB:
  Leuke
  Opdracht!

  Sjaak Jansen op 23 november 2020 om 09:16 uur.

 2. Jacqueline Kleijer via FB:
  wat cool!

  Sjaak Jansen op 23 november 2020 om 13:04 uur.

 3. Grappig.
  Toen ik op de middelbare school zat heb ik ooit zon gezichtenboekje gemaakt, waarbij je een gezicht kon samenstellen door een aantal opties voor neus, ogen, haar, etc. geinspireerd door series over rechercheurs die aan de hand van getuigenverklaringen probeerden zo het juiste gezicht samen te stellen.

  Overigens betekent ‘morph’ in een iets andere context ‘vorm’. In de IT wereld heb je de term ‘polymorphisme’, wat ‘meerdere vormen’ betekent. De abstracte term dier jan bijv. een paard, koe of varken zijn. Of een voertuig kan een auto, fiets of brommer zijn.

  Martin op 1 december 2020 om 21:37 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren