In december vorig jaar (10-12-2019) heb ik t.g.v. de 100e verjaardag van mijn collega Jan van den Brink in de Nieuwe Nobelaer een presentatie mogen verzorgen over de jaren dat ik hem heb mogen kennen en meemaken als collega en goede vriend. Als vertegenwoordiger van de Zusters Franciscanessen was daarbij ook algemeen overste Zuster Ancilla Martens aanwezig.

Na afloop kwam zij toen naar mij toe met de vraag of ik dit verhaal een keertje zou willen houden voor haar medezusters omdat verschillende daarvan Jan en zijn vrouw Riet ook nog goed gekend hebben, hetzij als collega, dan wel als kunstenaar of vriend. Ondanks alle coronaperikelen is het er zondagmiddag 1 november jl. tòch van gekomen. Omdat op die middag van Allerheiligen de leden van het bestuur van de Congregatie gezamenlijk hun verjaardag vierden, mocht ik onder het genot van thee, koffie, iets lekkers erbij en een drankje mijn verhaal over Jan doen. Een en ander speelde zich af in de ruime aula van het klooster zodat iedereen veilig op anderhalve meter van elkaar zat.

Ik had de presentatie (de versie voor de zusters is hieronder te zien)  enigszins aangepast door er wat foto’s aan toe te voegen van zusters waaraan ik  de beste herinneringen bewaard heb, onder wie natuurlijk mijn lieve collega, dierbare vriendin èn (samen met Zuster Loyola, Tante Lollie voor de kinderen) zorgzame oppas voor onze kinderen, zuster Marie Virgo (voor de kinderen Tante Paula).
Toen ik in 1973 begon aan de KSE waren daar nog talrijke zusters werkzaam. Stuk voor stuk grossierden zij in allerlei akten en bevoegdheden en waren zo op veel plaatsen binnen de school inzetbaar. Zo gaf mijn collega Virgo behalve tekenen ook verkeersles en reed zuster Rainildis, al op gevorderde leeftijd, regelmatig in mijn eendje mee naar Den Bosch om daar nog cursussen te volgen voor een extra bevoegdheid.

Het was een warm weerzien met de zusters waarvan ik er enkele nog mee heb mogen maken als collega op de KSE of die ik kende uit de tijd dat ik,  na haar pensioen, nog regelmatig bij Virgo in het klooster op visite kwam. Ook ontmoette ik die middag weer eens Kitty Hoevenberg-Aerts, die als Bestuursassistent sterk betrokken is bij de Zusters. Zij is een oud-leerling van mij en mijn vrouw en was eveneens enige tijd oppas voor ons kroost. Van haar zijn de foto’s van die middag afkomstig.

Ik kijk met warmte terug op deze middag. De ongeveer twintig zusters die er waren hebben indruk op mij gemaakt. Ondanks hun gevorderde leeftijd straalt de Congregatie met Zuster Ancilla aan het hoofd nog steeds levenslust en een warme betrokkenheid uit met allerlei belangrijke dingen die zich thans afspelen in de wereld en weten zij in gezamenlijkheid hun leven nog steeds zinvol inhoud te geven: al meer dan 200 jaar gebonden aan het klooster, maar vrij van hart en geest!

Het hartelijk applaus na afloop en de reacties achteraf waren hartverwarmend. Kitty mailde me bij  de foto’s die ik van haar ontving het volgende:
We hebben genoten van jouw verhaal met beelden. Een schot in de roos🎯. Zo herkenbaar voor vele zusters.

1980 Zr. Marie Virgo als oppas met dochterlief

1980 Zr. Marie Virgo als oppas met dochterlief

1981 Zr. Marie Virgo als oppas met dochterlief

1981 Zr. Marie Virgo als oppas met dochterlief

met-virgo

1998 Tijdens mijn 25-jarig jubileum op de KSE met Zr.Marie Virgo

Wensje-Virgo

1998 Fraai gekalligrafeerde gelukwens van Zr. Marie Virgo

Dagorde van 1 november 2020

Dagorde van 1 november 2020

Met zuster Ancilla aan de koffie

Met zuster Ancilla aan de koffie

De eerste dia van de presentatie....

De eerste dia van de presentatie….

....en de laatste

….en de laatste

Napraten met de zusters

Napraten met de zusters

Napraten met de zusters

Napraten met de zusters

Bedankje

Bedankje namens de zusters (mèt kadobon)

Napraten met de zusters

Napraten met de zusters

Presentatie1 zusters from Sjaak Jansen

 

Reacties op “Op visite bij de zusters Franciscanessen van Etten”

Er zijn al 7 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Ingrid Prins via FB: Wat een mooi verhaal; ik heb in de jaren zestig daar op het internaat gezeten en heb van Dhr van de Brink les gehad.

  Sjaak Jansen op 18 november 2020 om 11:36 uur.

 2. Kitty Hoevenberg via de mail:
  Het ziet er mooi uit. Een goede weergave van de gezellige middag!!

  Sjaak Jansen op 18 november 2020 om 12:04 uur.

 3. Marie-Louise Plasschaert via FB:
  Heb aan Zr. Loyola te danken dat ik goed Frans spreek.

  Sjaak Jansen op 18 november 2020 om 13:06 uur.

 4. Corry Musters via FB:
  Mooie presentatie van Jan en Riet van de Brink. Ik kom vaak bij de zusters. En heb meegewerkt aan de tentoonstelling van Jan v d Brink in Kloostergaard.

  Sjaak Jansen op 19 november 2020 om 09:00 uur.

 5. Zr.Monique via e-mail:

  Via via kreeg ik het hele verhaal van je ‘voordracht’ bij ons toegestuurd.
  Wat is dat leuk om het terug te kunnen zien!

  Sjaak Jansen op 20 november 2020 om 12:01 uur.

 6. Jan Zengerink via FB:
  Zag het ook op LinkedIn Sjaak . Leuk om terug te kijken op een oud-collega

  Sjaak Jansen op 20 november 2020 om 19:35 uur.

 7. Anneke Peeters via FB:
  De foto van mijn MMS-examenklas van 1969 staat er ook bij.

  Sjaak Jansen op 20 november 2020 om 22:49 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren