Het is erg leuk als je merkt dat wat ik hier op mijn blog noteer, bredere belangstelling krijgt en ook door anderen gezien wordt als waardevolle informatie. Zo kreeg ik onlangs een vraag van schrijver en luchtvaartenthousiast Arie de Bruin.

Onlangs had ik gelezen in de Internetbode voor Etten-Leur dat hij samen met websitebouwer Johan Baaten voor Heemkundekring Jan uten Houte een website gebouwd had over een van de meest bekende inwoners  van Etten-Leur Sybrand Heerma van VossHeerma van Voss was  stichter en eigenaar van een voor die tijd zeer moderne suikerfabriek aan de Zwartenberg in Leur met elektrisch licht, telefoon en een eigen laboratorium, maar zijn naam is vooral verbonden aan zijn rol als sponsor van de eerste gemotoriseerde vliegtuigvlucht van Nederland in 1909 op de Klappenberg,  Ettens grondgebied, ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van zijn bedrijf.

De website biedt in pdf-formaat een aantal publicaties aan in boekvorm. In één van die digitale boeken, die binnenkort op de website zal verschijnen,  belicht Arie de Bruin de link tussen Heerma van Voss en Vincent van Gogh die in die tijd een jaar in Etten bij zijn ouders in Etten verblijft, en hier de eerste echte stappen zal zetten naar het kunstenaarschap wat hem thans zo wereldberoemd gemaakt heeft.
Omdat we op de KSE in de loop der tijd een paar projecten gedraaid hebben waarbij deze twee figuren min of meer met elkaar in contact kwamen en ik daar op mijn blog o.a. hier en hier over bericht heb, is daar in het boek ‘Heerma van Voss en Van Gogh‘ uitgebreid melding over gemaakt.
Uiteraard heb ik op de vraag van Arie bevestigend geantwoord, trots als ik ben op wat mijn pupillen toen gepresteerd hebben!  Arie rechtvaardigt de plaatsing van dat werk in zijn voorwoord als volgt:

‘Het was geen sensatie, maar toch wel erg fraai en waardevol, wat leerlingen van de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur in 2011 presteerden voor de kunst en voor het vastleggen van de historie van de befaamde Etten-Leurse helden. In dit deel wordt een terugblik gegeven op hun inzet en werk.’

Hieronder alvast ket eerste deel van een ‘preview’ waarin te zien is hoe e.e.a. in het boek gaat verschijnen. Het betreft pentekeningen van brugklassers die collega Elaine Meys en ik toen onder onze hoede hadden, en grote vetkrijttekeningen die tot stand kwamen tijdens de heemdagen voor de brugklas in schooljaar 2010-2011.
Binnenkort in deel 2 bovenbouwwerk zoals dat in het boek beschreven wordt!

Artikel Internetbode

Artikel Internetbode

Voorwoord

Voorwoord

Studiewijzer 1

Studiewijzer pentekening 1

Studiewijzer 2

Studiewijzer pentekening 2

pentekenopdracht 1

Pentekenopdracht 1

pentekenopdracht 2

Pentekenopdracht 2

Heemdagen 2011 1

Heemdagen 2011 1

Heemdagen 2011 2

Seppe 1

Expo Seppe 1

Seppe 2

Expo Seppe 2

Seppe 3

Expo Seppe 3

Seppe 4

Expo Seppe 4

Uitslag wedstrijd Seppe

Uitslag wedstrijd expo Seppe

Reacties op “Heemkundekring Jan uten Houte en dit blog, deel 1”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Arie de Bruin via de mail: Schitterend, Sjaak. Erg leuk om dit zo te doen!
    De publicatie is voorbereid en komt er echt binnenkort aan.

    Sjaak Jansen op 13 november 2020 om 11:55 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren