Tja, intussen zijn we het nieuwe jaar begonnen (allemaal natuurlijk nog een gezond en beter 2021) zoals we het oude jaar beëindigd hebben: in een lockdown waarvan voorlopig niemand weet wanneer het afgelopen zal zijn. Dat betekent voor de scholen, een enkele uitzondering daar gelaten, onderwijs op afstand.  Voor onderstaand prachtig initiatief had de lockdown ook de nodige consequenties, helaas….

Dit was in het huidige schooljaar in het kort een praktische opdracht aan de examenkandidaten van Vwo6 en Havo5: Maak een eigentijds beeld in Delfts Blauw. Het is de bedoeling dat dit beeld iets over jou en/of jouw persoonlijke interesses of leefomgeving zegt. Wanneer je Delfts Blauw aardewerk analyseert dan zie je dat het vaak bestaat uit een (deels) figuratieve voorstelling i.c.m. decoratieve elementen. Dit willen wij ook in jullie werk terug kunnen zien. Eigen inzichten zijn zoals altijd toegestaan. Succes!

Mijn lieve collega Ellis Learbuch heeft na het afronden van haar opleiding tot tekendocent aan de Academie in Tilburg nog een jaartje aan de Kunstacademie in Zagreb gestudeerd. Hier heeft zij vrienden aan overgehouden aan wie ze vorig jaar een bezoek heeft gebracht, vóór alle corona ellende zou losbarsten. Uit dit bezoek kwam het idee naar voren om werk van KSE- leerlingen te exposeren in Zagreb. Toen Ellis (thans docent voor de huidige Vwo6-examen-tekengroep) over deze mogelijkheid vertelde aan Richard Rokx (hij heeft dit jaar de examengroep van Havo 5 onder zijn hoede) hebben beiden besloten meteen door te pakken. Zo’n kans krijg je natuurlijk niet vaak en al snel was een opdracht in het teken van Delfts Blauw geboren voor beide examengroepen. Iets onmiskenbaar Nederlands èn voor iedereen herkenbaar.

Kort hierna is er contact gelegd met de vrienden van Ellis en de galerie in Zagreb waar e.e.a. zou plaatsvinden en zijn er concrete afspraken gemaakt om het werk te exposeren. De plannen om met de leerlingen in een culturele excursiereis naar Zagreb af te reizen werden vervolgens snel geconcretiseerd. Het programma zou bestaan uit bezoeken  aan diverse musea, de stad bekijken en als kers op de taart zèlf de expositie inrichten en openen. Een werkelijk prachtig podium voor de leerlingen en een blijvende herinnering aan hun KSE-tijd!
Helaas…. Het inmiddels ondraaglijke cliché was ook hier van toepassing: COVID-19 haalde een dikke streep door deze excursie en daarmee ook door de fysieke expositie in Zagreb. Omdat echter beide docenten van mening zijn dat het werk ook echt gezien mag worden is het thans opgehangen in de grote toegangshal van de KSE. Overigens is het nog wel de bedoeling dat de galerie een online-expositie gaat inrichten, zèker omdat de school de komende weken voor de meeste scholieren waarschijnlijk gesloten zal blijven. De resultaten zijn inmiddels gefotografeerd en richting Zagreb gestuurd. Als de virtuele expositie vanuit Zagreb online is maak ik daar uiteraard zo snel mogelijk melding van. Bovendien heeft Richard me beloofd om de foto’s t.z.t. ook aan mij door te sturen zodat het fraaie werk ook op mijn blog te zien zal zijn.

Tot dan moeten we het doen met onderstaande foto’s van de expositie op de KSE, waarbij de blik helaas soms wat vertroebeld wordt door het spiegelend glas van de wissellijsten waarin het werk geëxposeerd is. Gelukkig heeft Richard me bij wijze van voorproefje al wat werk uit de “Zagreb-collectie” toegestuurd, dat eveneens hieronder te zien is.
Binnenkort dus hopelijk meer over dit zeldzaam mooie Delfts blauwe teken-en schilderwerk!

Delfts Blauw

Delfts Blauw

Delfts Blauw

Delfts Blauw

Delfts Blauw

Delfts Blauw

Expo op de KSE: 'Delfts Blauw'

Expo op de KSE: ‘Delfts Blauw’

Expo op de KSE: 'Delfts Blauw'

Expo op de KSE: ‘Delfts Blauw’

Expo op de KSE: 'Delfts Blauw'

Expo op de KSE: ‘Delfts Blauw’

Expo op de KSE: 'Delfts Blauw'

Expo op de KSE: ‘Delfts Blauw’

Expo op de KSE: 'Delfts Blauw'

Expo op de KSE: ‘Delfts Blauw’

Expo op de KSE: 'Delfts Blauw'

Expo op de KSE: ‘Delfts Blauw’

Expo op de KSE: 'Delfts Blauw'

Expo op de KSE: ‘Delfts Blauw’

Expo op de KSE: 'Delfts Blauw'

Expo op de KSE: ‘Delfts Blauw’

Expo op de KSE: 'Delfts Blauw'

Expo op de KSE: ‘Delfts Blauw’

Expo op de KSE: 'Delfts Blauw'

Expo op de KSE: ‘Delfts Blauw’

Expo op de KSE: 'Delfts Blauw'

Expo op de KSE: ‘Delfts Blauw’

Expo op de KSE: 'Delfts Blauw'

Expo op de KSE: ‘Delfts Blauw’

Reacties op “Delfts blauw”

Er zijn al 4 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Bianca Linders via FB:
  Leuke opdrachten hebben ze daar toch, op het KSE

  Sjaak Jansen op 4 januari 2021 om 08:40 uur.

 2. Klaus Michael M.
  Docent Duits & zorgcoach bij de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur via Linkedin:
  Ik kijk op school regelmatig vol bewondering naar het werk van de leerlingen en blijf me verbazen over zo veel talent in huis. Einfach klasse!!

  Sjaak Jansen op 4 januari 2021 om 08:45 uur.

 3. Richard Rokx via FB:
  We kunnen weer spreken van een geslaagde opdracht Sjaak

  Sjaak Jansen op 4 januari 2021 om 10:48 uur.

 4. Wow dat ziet er mooi uit. Goed niveau hebben ze. En wat een leuk thema. Jammer van Corona maar jullie hebben het creatief opgelost. Thanks.

  René op 4 januari 2021 om 19:51 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren