Met klassikaal tekenen op de computer is al in een vrij vroeg stadium (vanaf 1996) geëxperimenteerd op de KSE. Er waren toen op onze school twee lokalen die uitgerust waren met voldoende multi-mediamachines (PC’s) om met een hele klas te kunnen werken.

Vóór de komst van de PC’s had de school al een volledig lokaal uitgerust met Commodore 64 machines.Veel leerlingen, waaronder mijn zoon en zijn vrienden, hadden die Commodores thuis ook staan en een aantal van hen sloeg daarmee aan het experimenteren. Zo toverde Marjan van de Vrie, een van de beste leerlingen die ik ooit gehad heb, een schitterende tekening uit de naaldprinter (helaas verloren gegaan) en was een vriend van zoon Jeroen, Martin Jochems, aan wiens werk ik hier al eens eerder aandacht heb besteed, ook aan het tekenen geslagen op de Commodore.

Martin en ik hebben nog steeds contact en een tijdje geleden vertelde hij me dat hij zijn oude C64 weer aan de praat had gekregen en op de oude floppy diskettes, nog oud tekenwerk had gevonden  dat hij tijdens zijn KSE-jaren op de Commodore gemaakt had. Zoonlief en Martin deelden een passie voor spelletjes op de Commodore. In het begin waren die natuurlijk nog vrij primitief qua speelmogelijkheden en vormgeving, ( de opslag bestond in eerste instantie uit een cassettebandje)  maar dat veranderde verrassend snel. Ook op de Commodore bleken, na de komst van de eerste floppy-disks en diskdrives schitterend grafische spellen mogelijk zoals Last Ninja 3.

Onlangs (december 2020) opende ik mijn mailbox en vond daarin een bericht van mijn oud-leerling Martin. Hij mailde me daarin o.a. het volgende:

Hoi Sjaak,
Hoe is het ?  Nu ik met de Corona in de weekenden weinig kan gaan doen, heb ik dus wat extra tijd thuis. Daarom heb ik onlangs mijn c64 weer eens uit de mottenballen gehaald, en opgezet op zolder.
(Het originele tv-tje van destijds had ik niet meer, daarom heb ik Rotterdam een originele commodore monitor gekocht. Verder werkte alles nog.
Ik heb nog (teken)materiaal van mezelf kunnen vinden van begin jaren 90 (1990-1993). Alweer zo’n 30 jaar geleden dus (kan het nog steeds niet bevatten).
Die kleurtekeningen moet ik dus gemaakt hebben toen ik een jaar of 13 was. Die andere tekeningen 13 tot 15 jaar.

Vandaag begin ik met het laten zien van het eerste deel van Martins tekenwerk op de C64, maar ik begin met wat nostalgische beelden van zoonlief, spelend op de C64, terwijl onze hond Bobby een waakzaam oogje in het zeil houdt, gevolgd door foto’s van Martins apparatuur en de spellen die we toen speelden. Zoals hieronder te zien is heeft Martin zich bij een aantal tekeningen laten inspireren door spelletjes uit die jaren. Een volgende keer wat meer ‘vrijer werk’ van zijn hand!

1990: Jeroen speelt een spel op de C64

1990: Jeroen speelt een spel op de C64

C64 originele doos 1989

C64 originele doos 1989

C64 opstelling 2020

C64 opstelling 2020

C64 2020 monitor met startscherm

C64 2020 monitor met startscherm

Last Ninja3 originele doos

Last Ninja3 originele doos

Last Ninja 3 getekend door Martin

Last Ninja 3 getekend door Martin

Ninja getekend door Martin

Ninja getekend door Martin

Giana

Giana getekend door Martin van het gelijknamige spel

Olympische ringen, getekend door Martin, wellicht geïnspireerd op Olympic Games

Olympische ringen, getekend door Martin, wellicht geïnspireerd op Winter en Summer Games

Soldaat, getekend door Martin, wellicht geïnspireerd op Wolfenstein 3D

Soldaat, getekend door Martin, wellicht geïnspireerd op Green Beret

Reacties op “Computernostalgie: Martin tekende op de C64, deel1”

Er zijn al 5 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Wat leuk zo’n sprong in de tijd… zoon-lief Martin samen met ‘C64-vriend’ Jeroen (zoon-lief van Sjaak) beiden fanatiek, alsof de computer door hun samen was uitgevonden, goed voor vele gezellige uurtjes achter het apparaat, veel proberen en leren maar vooral …. veel lachen.

  Joke Klep op 18 januari 2021 om 07:39 uur.

 2. Jeroen Jansen via de app: Leuk!!

  Sjaak Jansen op 18 januari 2021 om 08:57 uur.

 3. Richard Van Poppel
  Uren achter gezeten

  Sjaak Jansen op 18 januari 2021 om 08:58 uur.

 4. Jan Zengerink via Linkedin:
  Leuke nostalgie. Wat een tijd geleden. Toen waren we nog (redelijk) jong.

  Sjaak Jansen op 18 januari 2021 om 19:39 uur.

 5. Haha, wat leuk.
  Kan me Jeroen zo nog goed herinneren, incl. dat plekje waar de c64 stond, en hond Bobby natuurlijk.

  De inspiratie van die spellen klopt. Die laatste was inderdaad geinspireerd op Green Beret, maar ook Combat School (1987).

  Het waren de bekende spelletjes die ik, en mijn vriendjes uit de wijk, helemaal grijs speelde. Die hadden vaak nog de eerste versie van de c64 uit 1982 (bruin bege van kleur), ik en Jeroen hadden de nieuwere versie van eind jaren 80 (wit / grijs).

  Wie kon toen vermoeden dat het digitale tijdperk toen nog maar in de kinderschoenen stond ? Nog geen Internet in de huiskamer, geen smartphones of tablets, en zelfs nog geen echte PC standaard (mensen hadden toen ofwel een c64, of een commodore Amiga, of een Atari, of gmx, of een Tulip). Zelfs Windows (95 / 32 bits) was er toen nog niet. Haast ondenkbaar nu.

  Het was nog echt pionieren toen.

  Gouden tijd!

  Martin op 19 januari 2021 om 02:47 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren