Wie wat bewaart, die heeft wat!
Weinig van mijn oud-leerlingen hebben zo’n volledige verzameling van hun KSE-werk nog in hun bezit als Miklos de Rijk.

Zo  kreeg ik een tijdje geleden deze verzameling stickers van hem binnen, die ik in schooljaar 1984-1985 als opdracht door de leerlingen van een van de eerste examengroepen Havo 4 Tekenen, waaronder Miklos, heb laten maken. Omdat tekenen als examenvak toen nog enigszins in de kinderschoenen stond en bij leerlingen en ouders nog niet overal in beeld was als keuzemogelijkheid, leek het me aardig op deze wijze de aandacht op dit nieuwe examenvak te vestigen. Uiteraard deed ik dat in die jaren op meer manieren zoals hier te lezen is.

Tijden zijn veranderd.  Als je tegenwoordig een grafische opdracht als deze zou geven, zou het voor de hand liggen deze uit te voeren aan de computer. De toenmalige leerlingen hebben het gedaan met potlood, papier, pen, O.I.inkt en een zwarte fijnschrijver. Letters en beeld werden handmatig ontworpen en uitgewerkt. Dat was natuurlijk niet zo strak als op de computer, maar het had toch ook zijn charme.

Ik had destijds nog een voorraadje geel fluorescerend stickerpapier liggen èn we hadden op de KSE in die tijd een eigen offset drukkerij, gerund door huisdrukker Arnold Arts. Hij heeft een kleine oplage van deze stickers gedraaid en nadat alle leerlingen voorzien waren van hun resultaten in druk zag je op de tekenmappen, maar ook verspreid door de school en omgeving deze stickers opduiken. Of daar iedereen blij mee was, mag je je afvragen.
Feit was wel dat snel na de Havo ook op de VWO- en MAVO-stream, tekenen binnen drie jaar als examenvak aangeboden werd en zich sindsdien als zodanig heeft weten te handhaven.
Zou je vandaag aan de dag een sticker-tekst moeten verzinnen, dan zou het zomaar kunnen zijn: ‘Tekenen: op de KSE, al tientallen jaren een vaste waarde!’

Stickers1

Sticker

Stickers

Sticker

Stickers

Sticker

Stickers

Sticker

Stickers

Sticker

Stickers

Sticker

Stickers

Sticker

Stickers

Sticker

Stickers

Sticker

Stickers

Sticker

Stickers

Sticker

Stickers

Sticker

 

Reacties op “Stickers: promotie voor tekenen als examenvak.”

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren