Via Facebook had ik onlangs weer contact met hem: mijn oud-leerling Herwin Walravens, in de jaren 80 in de tekengroep van de KSE en nu wonend in Thailand. Herwin was in zijn KSE-tijd druk in de weer met z.g. undergroundstrips, een voor velen wat obscuur genre binnen de stripwereld, maar wèl een van mijn meest favoriete stripsoorten.

Herwin publiceerde lotgevallen waarin o.a. zijn geesteskinderen Go-go en Red Cat èn hijzelf een rol speelden in schoolblad Slurfje, underground stripbladen als TNT en Baal (zie hieronder bij de plaatjes) en een uitgave in eigen beheer waarvan ik er destijds eentje van hem gekocht heb en waarvan ik hier deel 2 laat zien. De eerste verhalen uit deze bundel vind je hier. In dit tweede deel zie je dat Herwin niet alleen met penseel en inkt zijn mannetje staat, maar dat hij ook beschikt over een prima pentekentechniek zoals te zien is in het verhaal op blz. 10 en 11 hieronder. Ook blijkt hier en daar een grondige hekel aan ‘mainstream strips’ zoals Suske en Wiske, al citeert hij op blz. 13 wel het bekende universele slotplaatje uit die reeks.

Pagina 10

Pagina 10

Pagina 11

Pagina 11

Pagina 12

Pagina 12

Pagina 13

Pagina 13

Pagina 14

Pagina 14

Pagina 15

Pagina 15

 

Voorkant TNT

Voorkant TNT

Voorkant TNT met tekening van Herwin

Voorkant TNT met tekening van Herwin

Voorkant Baal

Voorkant Baal met tekening van Peter Pontiac

Nadat Herwin zijn Havo diploma gehaald heeft duikt zijn tekenwerk helaas steeds sporadischer op om uiteindelijk, samen met de maker, geheel onder de radar te verdwijnen. Via Facebook en dit blog kom ik echter weer met Herwin in contact en zie dat hij als veganist een actieve en propagandistische rol is gaan spelen  om veganistisch eten te promoten. Hij schrijft daar zèlf in 2015 het volgende over:

‘‎Mijn naam is Herwin Walravens, oorspronkelijk afkomstig uit Nederland, een klein West-Europees land met veel kaas minnende vegetariërs, een paar hardcore veganisten, een land met meer varkens dan mensen, en ’s werelds eerste politieke partij (“Partij voor de Dieren”) die parlementszetels wint met een agenda die vooral gericht is op dierenrechten. ‎
‎ Ik ben veganist sinds zo’n twintig jaar en daarvoor was ik een kaas- en melk minnende vegetariër. Ik ben actief geweest als dierenrechtenactivist en heb mijn straatactivisme ontwikkeld tot het organiseren van veganistische projecten. Mijn eerste project was het schrijven en publiceren van een zeer bescheiden pocketguide met alle vegetarische restaurants in Tokio, die is uitgegroeid tot een full colour pocketguide voor alle vegetarische restaurants in Japan op dit moment en is in zijn derde editie. ‎
‎ Mijn laatste project was een veganistisch café in Bangkok, dat eind vorig jaar sloot. ‎
‎ Ik werk nu hard om een nieuw succesvol veganistisch café in Thailand te openen dat zich richt op het aantrekken van niet-vegetarische mensen.‎’

Herwin

Herwin

Het is dan ook logisch dat Herwin later  ‘serieus’ tekenwerk verricht voor clubs als de vereniging voor zoogdierkunde (zie de plaatjes hieronder) . Ik sta trouwens zeer positief tegenover Herwins streven om te komen tot een wereld zonder dierlijk voedsel( ik ben, mede onder invloed van vrouw- en dochterlief al enige tijd een ‘bekeerd vegetariër‘). Ik ben er inmiddels van overtuigd dat de consumptie van dieren, los van de daarbij komende misstanden en wreedheden, onze arme aarde op onverantwoorde wijze steeds verder uitput. Ik wens Herwin dan ook veel succes op zijn weg om in Thailand en wellicht elders bij te  dragen tot een wereld zonder dierlijk voedsel!
Wèl hoop ik van harte dat hij nog eens een keertje aan het tekenen slaat en dat we weer van zijn tekentalent mogen genieten!

1994 herwin

1994 ontwerp T-shirt

2012

2012 eekhoorntelling

2018 egeltelling

2018 egeltelling

Reacties op “Underground op de KSE deel 3, Herwin”

Er zijn al 2 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Herwin via Messenger:
    Als ik ooit nog eens naar nederland kom voor n bezoekje probeer zeker om mn tekenleraar te bezoeken, (en gelijk naar Zundert naar van Gogh…)

    Sjaak Jansen op 19 oktober 2021 om 22:14 uur.

  2. วิน วาลราเวนส์ Herwin vanuit Thailand via FB:
    Met de Tijd Machine terug naar mn Strip Universum… prachtig hoor leuk en speciall om dat na al die tijd terug te zien.

    Sjaak Jansen op 17 november 2021 om 07:00 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren