Terugkijkend op het project ‘Van Gogh langs de weg’ uit 1990 mag je concluderen dat deze onderneming de KSE wat publiciteit betreft zeker geen windeieren gelegd heeft.

Niet alleen de plaatselijke kranten en huis-aan-huisbladen ( waar het in dit overzicht over ging), maar ook de landelijke pers, radio en televisie besteedden ruimschoots aandacht aan de billboards, zowel aan het schilderproces, de open dag en de plaatsing van de borden.

In dit laatste deel is te zien en te lezen hoe de reusachtige borden met door de leerlingen geschilderde reproducties van werken van Van Gogh aan grote stellages langs de A58 opgehangen werden en hoe ze daar langs de weg stonden. Met name de Dagblad De Stem (tevens een van de sponsors) schonk er de nodige aandacht aan, zoals o.a. hieronder in kleur te zien is op de toenmalige jongerenpagina van de krant  ‘Ragazzi’ met een artikel van Muriel Boll. Ook werd er door Dagblad De Stem een speciaal katern ‘Op zoek naar Van Gogh’ uitgebracht waarin ook aandacht voor ‘Van Gogh langs de weg ‘ besteed werd. De krantenfoto en nog een serie van drie stuks uit het stadsarchief van Breda, die door Stemfotograaf Johan van Gurp zijn gemaakt voor dat katern vind je hieronder.

Ook was er in die tijd grote aandacht voor de toorn van Rijkswaterstaat die we ons op de hals gehaald hadden met onze billboardplannen. Deze instantie vreesde voor de verkeersveiligheid omdat de grote reproducties het verkeer teveel af zouden leiden. Zoals hieronder in diverse artikelen te lezen is deden ze van begin af aan nogal moeilijk daarover, met als dieptepunt dat men zonder bericht vooraf tijdens het plaatsen van de eerste borden plotseling uit de bosjes langs de weg tevoorschijn kwam om een definitief veto voor die plek uit te spreken. Gelukkig liet de Gemeente Etten-Leur zich vervolgens een keer van haar meest slagvaardige kant zien en stelde snel een alternatieve locatie op gemeentegrond beschikbaar na koortsachtig overleg met enkele hogere ambtenaren, de politie, ondergetekende en aannemer Gelens die de borden op die locatie zou plaatsen.

Toen vervolgens de borden netjes geplaatst waren bleken de druiven voor Rijkswaterstaat dermate zuur dat zij allerlei doemscenario’s over kop-staartbotsingen in de publiciteit gooiden, iets waar ik toch wel wat buikpijn van kreeg. Gelukkig stelde toenmalig commissaris van politie Holleman me gerust en zei dat het zeker niet zo’n vaart zou lopen. Aan het einde van het project bleek dat inderdaad het geval en moest Rijkswaterstaat inbinden en constateren dat men een iets te grote broek had aangetrokken.  Alle betrokkenen, school, sponsoren, gemeente en uiteraard mijn collega’s en ik mochten aan het einde van de rit terugkijken op een prachtig project. De Gemeente Etten-Leur sprak daarvoor haar waardering uit door het overhandigen van de  herdenkingspenning die speciaal voor die gelegenheid dat jaar in beperkte oplage geslagen was door Koninklijke Begeer bv te Zoetermeer.

Hier kun je verder alle ins en outs over dit uiteindelijk in alle opzichten geslaagd project bekijken en lezen.

Dagblad De Stem

Dagblad De Stem 9-11-1989

Stem14-3-1990

Dagblad De Stem 14-3-1990

Brabants Nieuwsblad, 15-3-1990

Brabants Nieuwsblad, 15-3-1990

Stem 16-3-1990

Dagblad De Stem 16-3-1990

16 3 1990

Dagblad De Stem16 -3- 1990

Groot Etten-Leur 18-3-1990

Groot Etten-Leur 18-3-1990

1990vangogh2

Dagblad De Stem 31-3- 1990

Stem 30-3-1990

Dagblad De Stem 30-3-1990

Johan van Gurp 1

Foto van Stemfotograaf Johan van Gurp 1

Johan van Gurp 2

Foto van Stemfotograaf Johan van Gurp 2

Johan van Gurp 3

Foto van  Stemfotograaf Johan van Gurp 3

stem 05 05 1990

Dagblad De Stem 05 05 1990

stem 11-5-1990

Dagblad De Stem 11-5-1990

img086

Dagblad De Stem lezerspagina

Gedenkpenning

Gedenkpenning 1

Gedenkpenning

Gedenkpenning 2

Gedenkpenning

Gedenkpenning 3

 

 

Reacties op “Van Gogh langs de weg, gevolgd door de plaatselijke pers, deel 3: plaatsing van de borden en gedoe met Rijkswaterstaat.”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Helma Huijbregts via FB:
    Mooi

    Sjaak Jansen op 21 februari 2022 om 10:31 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren