Zoals je onlangs hier hebt kunnen lezen was ik al in een vroeg stadium zeker van een baan met meer dan voldoende lesuren. Alleen moest er nog afgestudeerd worden èn moest er uitstel of vrijstelling geregeld worden van (de destijds nog verplichte) militaire dienst. In 1973 mocht ik gelukkig de eerste horde nemen en vijf jaar academie afsluiten met het behalen van mijn onderwijsacte MO-B Tekenen.

Na mijn moeizame start op MO-A ben ik eigenlijk een stuk relaxter èn met veel betere resultaten door mijn MO-B opleiding heen gefietst. Ik kreeg in die tijd meer zelfvertrouwen, behaalde op de opleiding goede resultaten en voelde me voor de klas bij het les geven op het Bossche Stedelijk Gymnasium als een vis in het water. In het laatste jaar van mijn opleiding kon je bovendien al een aantal vakken zoals Kennis Technieken, Kunsthistorisch Bordschetsen en Kennis Grafische Technieken via een ‘absolverend tentamen’ vervroegd afsluiten. Van die mogelijkheid heb ik dan ook dankbaar èn met prima resultaten gebruik gemaakt. Dat gaf de burger weer moed bij de eindsprint. Mijn eindlijst was er eentje zonder onvoldoendes en daarmee waren mijn schamele prestaties tijdens de MO-A jaren afdoende gecompenseerd! Er is , zo gebiedt de eerlijkheid te zeggen, één dissonant, geheel aan mezelf te wijten: de zes voor Ontleedkunde/Anatomisch tekenen. Dit cijfer bestond uit twee onderdelen: de praktijk (het anatomisch tekenwerk wat ik met veel plezier en goede resultaten beoefende) en de theorie (de kennis van alle oppervlakkige spieren, het geraamte, hun werking,  en hoe e.e.a. aan de oppervlakte van de huid zichtbaar wordt). Ik wist dat ik een acht stond voor het praktijkwerk, dus met een vier zou ik op een zes komen. Omdat het examen ontleedkunde als allerlaatste op het examenrooster stond en het nèt die dagen schitterend zomerweer was, en de Bossche Oosterplas en het bijbehorende terras wel erg aanlokkelijk waren kun je wel raden hoe ik uiteindelijk aan die zes kwam…..

Hoe dan ook: zoals hieronder op de foto’s te zien is werd mij op 23 juni 1973 het fel begeerde papiertje uitgereikt in aanwezigheid van een aantal docenten in de bibliotheek van het gloednieuwe academiegebouw aan de Tilburgse Professor Cobbenhagenlaan. Wij waren de eerste ploeg studenten die gediplomeerd en wel deze locatie zouden verlaten. Met de hele toenmalige lichting MO-B geslaagden hielden we vervolgens een feestelijke receptie in het nabij gelegen Café Het Dorstige Hert aan de Bosscheweg waar het nog lang onrustig bleef….

De opstelling van de docenten en de directeur achter de tafel is als volgt: V.l.n.r. de heren  Frans Verhaak Drie-dimensionale vormgeving,  Gérard Princée  Twee-dimensionale vormgeving, Willem Kouwer Boomkens Stilleven, Wim Hilckmann Kunstgeschiedenis, Dhr. Donders Perspectiefleer en Beschrijvende Meetkunde en adjunct directeur,  Dhr. De Haan Cultuurgeschiedenis, Jan Smits, Kunsthistorisch bordschetsen en adjunct directeur, directeur L. van den Ham, Joop Liesker, Model en  Portret, Fons van der Linden Letterschrijven, Jan Cuppen Lijntekenen, en docent Schilderen en Aquarel  Nico Molenkamp.

Op enkele foto’s hieronder is ook mijn goede vriend en studiegenoot Theo Huskes te zien, die helaas in 2004 na een slopende ziekte veel te jong overleden is. Ik bewaar warme herinneringen aan hem. Hij ruste in vrede.

tentamenbewijzen MO B

Tentamenbewijs MO B

tentamenbewijzen MO B

Tentamenbewijs MO B

Diploma uitreiking MO-B

Diploma uitreiking MO-B, met aan tafel diverse docenten

uitslag9

Diploma uitreiking MO-B, op de voorgrond ondergetekende en TheoHuskes

uitslag6

Diploma uitreiking MO-B, met aan tafel diverse docenten

uitslag4

Diploma uitreiking MO-B, collega Theo krijgt zijn acte

uitslag3

Ondertekenen van het papiertje

uitslag7

Felicitaties van de directeur

uitslag5

Hebbes! Helemaal blij met het behaalde diploma!!!

acte

De fel begeerde acte

cijfers

De daarbij horende cijfers

Café Het Dorstige Hert

Café Het Dorstige Hert in de jaren 70

Reacties op “Herinneringen aan de academie in Tilburg, MO B Tekenen (1971-1973), deel 2, diploma uitreiking”

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren