‘Daar heb je weer zo’n langharige. Die mag zijn koffie opdrinken en dan staat ie weer buiten’. Dat was de eerste gedachte van KSE-directeur Tiny van den Dungen bij het begin van ons sollicitatiegesprek, zo heeft hij me een keertje toevertrouwd. Het liep echter iets anders.

Tijdens het laatste half jaar van mijn MO-B opleiding tekenen aan de Academie in Tilburg werd het tijd om eens uit te gaan kijken naar een leuke baan, niet te ver van mijn toenmalige woonplaats ‘s-Hertogenbosch. Het hoefden niet al teveel uren te zijn. Ik gaf in die tijd al acht uur les aan het Bossche Stedelijk Gymnasium en het beviel me best daar. Geen haar op mijn hoofd die er bovendien toen aan dacht mijn woonplaats waar ik geboren en getogen was te verlaten, dus ik pakte een passer en een landkaart en maakte met Den Bosch als middelpunt en een straal van een kilometer of 60 een cirkel met steden als Eindhoven en Breda aan de uiterste grenzen. Dat was de dagelijkse reistijd die ik met mijn lelijk eendje wel zou kunnen behappen.

In de Volkskrant van zaterdag 24 februari 1973 stond een vacature van 10 uur voor tekenen van de Stichting Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur . Hoewel deze school nèt buiten de door mij getrokken cirkel viel besloot ik tòch te solliciteren en zo kon het gebeuren dat ik samen met mijn goede vriend (ik ken hem al vanaf de eerste klas lagere school) en klasgenoot op de academie Guus Ong (hij had ook een uitnodiging gekregen voor een sollicitatiegesprek)  in zijn Volkswagen Kever naar Etten-Leur reed op een regenachtige maartse avond.
Na enig zoeken in het donker (als ik me niet vergis hebben we nog even de weg moeten vragen naar het gebouw aan de Bisschopsmolenstraat in café Mensink op de hoek van Kerkwerve en Withofstraat en hebben we daar nog koffie gedronken omdat we te vroeg waren) stonden we dan netjes op tijd aan de poort van het klooster, waar ik, na binnengelaten te zijn door zuster portier, in de docentenkamer mocht wachten terwijl Guus meteen de directiekamer in mocht.
In de docentenkamer lagen exemplaren van schoolblad Slurfje. Daarin bladerend trof ik illustraties aan die me bekend voorkwamen: tekeningen van Jan van den Brink. Diens tekeningen kende ik uit mijn lager schooltijd, toen ik als product van het Rijke Roomse Leven geabonneerd was op het jeugdblad de Engelbewaarder! Zou die door mij toen al bewonderde tekenaar mijn collega worden?
Veel tijd om na te denken was er niet want al snel werd ik opgehaald voor het gesprek en mocht ik binnenkomen.
Ik trof binnen in gesloten gelid achter de tafel in een wolk sigarenrook vijf heren: de directeur en een viertal afdelingsleiders. Omdat ik al les gaf op het Bossche Stedelijk en daar , behalve leservaring ook gewerkt had aan speciale projecten ( Homerusboek, bezigheden met het 125-jarig jubileum, excursies) ontstond al snel een geanimeerd vraag en antwoord gesprek waarbij de tijd voorbij vloog en ik na meer dan een half uur afscheid nam van mijn ondervragers.
Op een der foto’s hieronder zie je hen in de directiekamer waar ook het gesprek plaats vond. V.l.n.r. Mevrouw Jo Sterkens ( plv. directeur, destijds niet aanwezig bij het sollicitatiegesprek), Walther -Ome Wally- Kempenaars (adjunct Havo 4-Havo 5), Frans van de Wiel (adjunct Brugklassen), Jan Kuper ( adjunct Mavo), Tiny van den Dungen (directeur) en Frans van Breughel (adjunct bovenbouw Vwo).

Terug in de auto vroeg Guus wat ik ervan vond. Hem was het allemaal iets te fanatiek, te streng en te traditioneel terwijl mij dat juist wel aansprak. Met name de gedrevenheid en de jeugdige uitstraling van directeur van den Dungen had indruk op mij gemaakt: met die man als directeur wilde ik wel samenwerken.

Lang verhaal kort: een week later vond ik een brief van de Scholengemeenschap in de brievenbus. Of ik ook bereid was i.p.v. de 10 uur waarnaar ik gesolliciteerd had, het dubbele aantal te draaien.
Dat wilde ik wel, maar eerst afstuderen voor mijn MO-B aan de Academie in Tilburg en uitstel of vrijstelling van militaire dienst zien te krijgen.
Ik was in ieder geval op dat moment de eerste van de toenmalige groep afstudeerders aan de tekenacademie die ‘baantechnisch’ onder de pannen was.

1973 mijn advertentie

1973 ‘mijn’ advertentie

1973 mijn advertentie

1973 ‘mijn’ advertentie

Aan deze poort begon het allemaal

Aan deze poort begon het allemaal

Schoolblad Slurfje in de docentenkamer

Schoolblad Slurfje in de docentenkamer

De Engelbewaarder met tekeningen van Jan van den Brink

De Engelbewaarder met tekeningen van Jan van den Brink

Directeur Tini van den Dungen achter zijn bureau

Directeur Tiny van den Dungen achter zijn bureau, begin jaren 70

De directie in de directeurskamer

De directie in de directeurskamer, begin jaren 70

Het toenmalig brugklas tekenlokaal

Het toenmalig brugklas tekenlokaal met een mij onbekende zuster, begin jaren 70

1973-Geschikt-voor-de-KSE-volgens-dr.-Enneking

Geschikt voor de KSE na keuring door   dr.Enneking

rooster 7374

Mijn rooster 1973-1974: met pen de KSE, met potlood het Stedelijk

Reacties op “Solliciteren”

Er zijn al 9 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Marjolein Buiteman via FB:
  Leuk om te lezen! Van de sollicitatiecommissie ken ik alle leden. Allen als (con)rector meegemaakt.

  Sjaak Jansen op 24 januari 2022 om 08:30 uur.

 2. Hoi Sjaak,
  Heel herkenbaar. Mijn sollicitatiegesprek op de KSE verliep navenant, een grote groep mannen, met veel rook. Achteraf hoorde ik dat er gezegd werd” het lijkt Eggenkamp wel”. Ik moest met de trein terug naar Utrecht. Van den Dungen had al naar huis gebeld en tegen Martha gezegd dat ik was aangenomen!Hij had ook al naar de school gebeld waar ik toen werkte-die wisten nog van niets. En waarom: ik had gevraagd wat leshuizen waren, achteraf hoorde ik dat dat nu juist voor Tiny heel belangrijk was.
  Kwam allemaal weer boven door jouw stukje.

  Jan Zengerink op 24 januari 2022 om 08:50 uur.

 3. Ha, ik ben heel blij dat je niet meteen weer buitenstond. Goed dat ze snel gezien hadden dat het wel degelijk een bijzonder goeie match was. Mooi verhaal!

  Philip Corsius op 24 januari 2022 om 08:55 uur.

 4. Willem Nagtzaam via FB:
  Ik een jaar later! Was altijd gezellig daar!!

  Sjaak Jansen op 24 januari 2022 om 13:30 uur.

 5. Jacqueline Kleijer via Linkedin:
  Nooit geweten dat van Dungen Tini heette!
  En fijn dat het een match was. Ook voor ons. 🙂

  Sjaak Jansen op 24 januari 2022 om 13:47 uur.

 6. Joke Klep via FB:
  het werd dus iets meer dan koffie drinken en (hup) naar buiten, geweldig verhaal !

  Sjaak Jansen op 24 januari 2022 om 16:06 uur.

 7. Angela Pertijs via FB:
  Wat tof om te lezen Sjaak! Ik ben maar wat blij dat je toen buiten je cirkel bent gaan solliciteren

  Sjaak Jansen op 24 januari 2022 om 21:13 uur.

 8. Bram de Kluijver via FB:
  Zowel van Walther -Ome Wally- Kempenaars (adjunct Havo 4-Havo 5), Frans van de Wiel (adjunct Brugklassen), Jan Kuper ( adjunct Mavo), Tini van den Dungen (directeur) en Frans van Breughel (adjunct bovenbouw Vwo) moest ik elke Woensdagmiddag de koer aanvegen Hahahahahaha

  Sjaak Jansen op 29 januari 2022 om 16:47 uur.

 9. Haha. Wat een verhaal. Je kan het natuurlijk ook zien als 40 jaar proeftijd 😉

  Mooi die beelden uit de jaren 70. Met een jonge Van De Dungen. Volgens mij heeft mij vader ooit nog een bouwtekening voor hem gemaakt.

  Martin op 12 februari 2022 om 12:36 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren