Als oud-collega en goede vriend Jan van den Brink vanaf zijn wolkje in de hemel zou zien dat een prent van hem in 2022, 29 jaar na zijn overlijden, uitverkoren was als Koppermaandagprent 2022, zou hij waarschijnlijk daarover zeer tevreden zijn.

In december 2019 had ik de eer en het genoegen in de Nobelaer, tijdens een bijeenkomst die daar georganiseerd was door Heemkundekring Jan uten Houte in het kader van zijn 100e geboortedag, een verhaal te houden over Jan, zijn werk, onze samenwerking op de KSE en onze vriendschap, net voordat corona haar alles beperkende intrede deed. Daardoor verviel ook de in 2020 geplande overzichtstentoonstelling over deze kunstenaar.
Gelukkig is nu, i.s.m. bovengenoemde heemkundekring en het Nederlands Drukkerijmuseum, het plan voor een overzichtstentoonstelling met werk van Jan overgenomen, en is er hoop dat deze dit voorjaar alsnog plaats zal kunnen vinden.

Ook de jaarlijkse traditie van de presentatie en aanbieding van de Koppermaandagprent is door Corona uitgesteld.
Vond deze steeds plaats op de eerste maandag na Driekoningen met de burgemeester, vrijwilligers van het Drukkerijmuseum en pers erbij, nu is het de bedoeling dat dit wellicht in combinatie met de opening van de expositie gebeurt, al heeft verslaggeefster Monique Jansen van de Etten-Leurse Bode, al een eerste exemplaar overhandigd gekregen toen zij bij het Drukkerijmuseum op bezoek was voor een artikel hierover.

Aan de totstandkoming van de Koppermaandagprent van Jan zit een verhaal:
de kunstenaar kreeg in 1986 het verzoek om een linosnede te maken voor de Lambertusparochie in Etten-Leur. Hiervan zijn honderd exemplaren gedrukt, gesigneerd door Van den Brink en vervolgens verkocht. De opbrengst was bestemd voor de restauratie van de Lambertuskerk. De prent was een voorstelling van Sint Lambertus op het moment van zijn martelaarschap. Saillant detail: Jan heeft zichzelf hier geportretteerd als de moordenaar van de heilige.

De zusters Franciscanessen vonden de linoleumsnede zo geslaagd, dat Van den Brink de opdracht kreeg ook zo’n prent voor hen te vervaardigen. De voorstelling werd de heilige Franciscus (de naamheilige van de zusters)  die, in de tuin van het Withofklooster, een medebroeder ondersteunt. Op de achtergrond van het tafereel is een deel van het huidige Hospice Marianahof te zien, destijds onderdeel van klooster Het Withof van de zusters. De prent werd in ‘86 bij de plaatselijke drukkerij Koevoets gedrukt in een oplage van 150 exemplaren en de zusters zouden dit kunstwerk gaan gebruiken als alom gewaardeerd relatiegeschenk.
Het is dus deze prent, waarvan de oorspronkelijke drukvorm nog bewaard gebleven is, die dit jaar in Etten-Leur als Koppermaandagprent gedrukt wordt op een  Korrex Stuttgart cilinderproefdrukpers uit 1960 in de Grafische Werkplaats Etten-Leur naast het museum.

Bron: Etten-Leurse Bode: ‘Jan van den Brink op kopperprent‘.

Jan in zijn atelier met de 'Lambertusprent' in zijn atelier. Foto: Ben Steffen

Jan in 1986 met de ‘Lambertusprent’ in zijn atelier. Foto: Stemfotograaf Ben Steffen

Prent van de H.Lambertus

Prent van de H.Lambertus

De Koppermaandagprent 2022

De Koppermaandagprent 2022, gemaakt in 1986

Het klooster zoals destijds gezien door Jan

Het klooster zoals destijds gezien door Jan

Het huidige Marianahof vanaf de plaats waar Jan het ook gezien heeft

Het huidige Marianahof vanaf de plaats waar Jan het ook gezien heeft

Het deel van huidig Marianahof wat op de prent staat ingezoomd

Het deel van huidig Marianahof wat op de prent staat ingezoomd

 

foto monique Jansen

Secretaris Cees Jochems van het Nederlands Drukkerij Museum met de prent. Foto: Monique Jansen

Reacties op “Koppermaandagprent 2022 van Jan van den Brink”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Joke Klep via FB:
    prachtig zo’n welverdiend eerbetoon

    Sjaak Jansen op 17 januari 2022 om 11:58 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren