Cultureel centrum De Nieuwe Nobelaer kreeg onlangs een fonkelnieuw gebouw opgeleverd. Jarenlang is dit cultuurhuis gevestigd geweest in een gebouw waaraan in de loop der jaren van alles verbouwd en vertimmerd is. De kosten voor onderhoud stegen mede daardoor in latere jaren zo sterk dat nieuwbouw een haalbaar alternatief bleek te zijn.

Het oude gebouw aan de Anna van Berchemlaan waar menig Etten-Leurenaar warme herinneringen (en dat geldt zeker ook voor mij, mijn collega’s, en al onze leerlingen)  aan heeft zal binnenkort gesloopt worden, maar voordat het zover is zal men middels de culturele manifestatie ‘Cirkel van het leven’ die al een tijd geleden opgestart werd (maar waaraan helaas abrupt een einde kwam vanwege de corona-pandemie) afscheid kunnen nemen van het oude gebouw. Dit staat te gebeuren op  25, 26 en 27 maart a.s.

De herstart van het project was op 28 januari jl. in de Van Gogh Kerk te Etten-Leur.
Tientallen leerlingen van Havo4 en Vwo4 van de KSE Etten-Leur met tekenen in het examenpakket waren daar op bezoek om zich te laten instrueren door tekendocent Wil Borm (hij heeft destijds bij mij stage gelopen op de KSE).  Samen met zijn vrouw Wilma Borm- Dekkers (zij is een oud-leerling op de KSE van mij en eveneens tekendocent) zijn zij de initiatiefnemers van het ‘Cirkel van het leven project‘.  In groepjes zullen de leerlingen op school voor het thema ‘Circel van het leven’ relevante onderwerpen uitwerken, aan de hand van werken en de schildertechniek van Vincent van Gogh op panelen van 2.44 x 1.22 meter. Veertien schilderijen moeten vervolgens het uiteindelijk resultaat zijn. Dat betekent: binnenkort drie dagen schilderen, géén andere lessen.
Ook leerlingen van het Munnikenheide College, de andere middelbare school in Etten-Leur,  doen mee aan dit project en nemen zeven panelen voor hun rekening.

De leerlingen verheugen zich in ieder geval erg op dit project: in de afgelopen drie jaar corona waren dergelijke activiteiten natuurlijk niet verantwoord te realiseren. Collega Richard Rokx, een van de KSE-begeleiders, zegt daarover: ‘Ik ben blij dat er eindelijk weer eens wat leuks is voor deze leerlingen. Ze zitten nu in de vierde en buiten de activiteiten in de brugklas hebben zij de afgelopen jaren niets gehad, alles werd afgelast.’ Richard gaat er dan ook alles aan doen (en dat is hem en zijn KSE-collega’s zeker toevertrouwd) van deze activiteit iets onvergetelijks te maken voor de leerlingen.

Op het moment van afscheid in het laatste weekend van maart van dit jaar zal een combinatie van allerlei kunstvormen is te zien zijn in alle benedenzalen van de ‘oude’ Nieuwe Nobelaer. De bezoekers zullen er in groepen doorheen geleid worden voor een laatste ronde door het gebouw, conform de op dat moment geldende coronaregels. Het sluitstuk vormt dan de expositie van de op Van Gogh geïnspireerde kunstwerken van de leerlingen van de KSE en het Munnikenheide college.
Hierna zal voor het oude gebouw van dit cultuurhuis het doek definitief vallen en zullen na de sloop op die locatie woningen verrijzen.

Meer lezen over deaftrap van deze manifestatie? Bekijk dan hier en hier artikelen uit de plaatselijke pers!

Uiteraard hoop ik binnenkort hier verslag te doen van de voortgang van de schilderwerkzaamheden van de KSE-ers!

De oerversie van de Nobelaer

De oerversie van de Nobelaer

De Nobelaer na diverse verbouwingen

De Nobelaer na diverse verbouwingen

De laatste versie onder de naam Nieuwe Nobelaer

De laatste versie onder de naam Nieuwe Nobelaer

Het splinternieuwe gebouw

Het splinternieuwe gebouw

De Nobelaer exterieur

De Nobelaer exterieur, artist impression door architectenenbureau TenBrasWestinga

De Nobelaer interieur

De Nobelaer interieur, artist impression door architectenenbureau TenBrasWestinga

De aftrap op 28 januari: Wil Borm legt uit

De aftrap op 28 januari: Wil Borm legt uit

De aftrap op 28 januari: Wil Borm legt uit

De aftrap op 28 januari: Wil Borm legt uit

De aftrap op 28 januari: Wil Borm legt uit

De aftrap op 28 januari: Wil Borm legt uit

De KSE-leerlingen die meedoen

De KSE-leerlingen die meedoen

Reacties op “Cirkel van het leven 2022, de aanloop naar de slotmanifestatie”

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren