En zo werd het weer Pasen dit jaar. De weersverwachting is goed dus ik hoop dat iedereen mooie Paasdagen mag beleven.

Deze wens illustreer ik hier met een tekening van de Etten-Leurse kunstenaar Jan van den Brink, die t/m 1984 mijn collega tekendocent was op de KSE.
In zijn kenmerkende stijl heeft Jan hier de verrijzenis  van Christus uitgebeeld: het gebeuren wat van oudsher gevierd wordt  met Pasen.
Van oud-collega van den Brink wordt binnenkort de overzichtstentoonstelling ‘Jan van den Brink bevlogen kunstenaar’ geopend in het Nederlands Drukkerij Museum aan de Leeuwerik 8, hier in Etten-Leur.
In dit werk uit 1986 toont Jan op voor hem kenmerkende wijze de Verrezen Jezus die zojuist uit het graf is opgestaan. Behalve Jezus zijn aan weerszijden van Hem steeds drie elementen uit het Paasverhaal te zien: rechts de drie lege kruisen (Christus is gestorven aan het middelste kruis) en links de drie vrouwen die Jezus Zijn lichaam kwamen verzorgen op Paasmorgen en ontdekten dat het graf leeg was. Typisch voor de manier van werken van Jan zijn de lang gerekte figuren, de sterke stilering, de grote nadruk op de ogen en en het enigszins kubistische karakter waarin het 2- en 3-dimensionale zich met elkaar vermengen.
Op de expositie die op 28 april a.s. geopend wordt door burgemeester Miranda de Vries, is nog veel meer werk te zien van Jan, want hij was van allerlei kunstzinnige markten thuis. Tevens zal dan ook de door corona enigszins verlaatte aanbieding plaatsvinden van de Koppermaandagprent 2022 aan de burgemeester, dit jaar met een linosnede van Van den Brink. Zie ook de uitnodiging hieronder.

Tot 30 september is deze tentoonstelling waarop ik uiteraard later nog terug zal komen, geopend op dinsdag t/m vrijdag en elke 1e en 3e zondag van de maand van 13.00 t/m 16.30.
Voor nu: mooie rustige Paasdagen gewenst en tot dinsdag 19 april!

Verrijzenis

Verrijzenis

Verrijzenis

Verrijzenis

Uitnodiging 1

Uitnodiging 1

Uitnodiging 2

Uitnodiging 2

Reacties op “Pasen 2022”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Joke Klep via FB:
    prachtig werk

    Sjaak Jansen op 15 april 2022 om 08:25 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren