Van tijd tot tijd word ik door mijn oud-collega aardrijkskunde op de KSE en goede vriend Jos Martens gevraagd om een verhaal of artikel van zijn hand te illustreren. Jos deelt als actief lid van Heemkundekring Jan UtenHoute regelmatig wat van zijn grote kennis over Etten-Leur van vroeger en nu met ons, via bijdragen in boeken of via artikelen en verhalen in het fraaie periodiek ‘HEEM EL‘ van de heemkundekring. 

Jos zijn vader Driek was in zijn tijd, net als zoonlief, een algemeen bekende ‘nationale figuur’ in het Ettense. De goede man was behalve tuinman van de Lambertuskerk , collectant, suisse,  grafdelver  en stoker van de verwarmingsoven van de kerk. Over specifiek de functie van  grafdelver  en aanzegger heeft Jos enige tijd geleden al een bijdrage geleverd in het boek ‘De begraafplaatsen van Etten-Leur‘  waarbij ik ook de illustraties verzorgd heb.

Over Driek zijn werk als tuinman, suisse, collectant en grafdelver gaat het in een serie anekdotes die Jos beschrijft in het juni/juli nummer van Heem EL onder de titel ‘Een veelzijdige tuinman’. Jos vroeg me de illustraties daarbij te verzorgen en vanzelfsprekend heb ik dat graag gedaan. De verhalen zijn hieronder te lezen en de illustraties daarbij te zien, samen met enkele foto’s  die ik gebruikt heb bij het maken van de tekeningen.

Driek Martens

Driek Martens

De Lambertuskerk in vroeger tijden

De Lambertuskerk in vroeger tijden

Het interieur van de kerk

Het interieur van de kerk

Het verhaal van Jos in het juni/juli nummer van Heem EL

Het verhaal van Jos in het juni/juli nummer van Heem EL

Het verhaal van Jos in het juni/juli nummer van Heem EL

Het verhaal van Jos in het juni/juli nummer van Heem EL

Schetsen portret Driek Martens

Schetsen portret Driek Martens

Illustratie 1

Illustratie 1

Illustratie 2

Illustratie 2

Illustratie 3

Illustratie 3

Reacties op “Jos Martens over zijn vader Driek: een veelzijdige tuinman”

Er zijn al 7 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. PietenMaria Raaijmakers via FB:
  Driek heb ik goed gekent en zijn zoon Jos ook wij zijn Ettennaren

  Sjaak Jansen op 11 juli 2022 om 08:43 uur.

 2. Bart van Zundert via FB:
  Driek werkte op de begraafplaats in de Station straat heb hem daar veel gezien

  Sjaak Jansen op 11 juli 2022 om 11:39 uur.

 3. Kijk al uit naar het volgende kwartaalnummer … Driek Martens, herinner me nu nog zijn bijzondere persoonlijkheid, een mens om van te houden, leek overal verstand van te hebben, een dorpsbewoner met veel empathie voor de medemens, zijn achternaam noemen was niet eens nodig, Driekske noemen, was voldoende om te weten over wie we spraken en dat zoon Jos nu verhalen gaat vertellen over zijn vader, voorzien van illustraties van een al even talentvolle en prettige collega Sjaak Jansen, maakt het compleet, we gaan het lezen en er zullen vast en zeker de nodige ‘gniffelmomenten’ zijn.

  Joke Klep op 11 juli 2022 om 13:52 uur.

 4. Tonnie de Rijk via FB:
  Ken hem ook van het kerkhof in stationstraat

  Sjaak Jansen op 11 juli 2022 om 15:48 uur.

 5. Bert Bastiaansen via FB:
  Driekske heel goed gekend. Wij keken vanaf onze schoolbanken naar hem als hij in de pastorie tuin bezig was voor deken Koopmans.

  Sjaak Jansen op 12 juli 2022 om 06:58 uur.

 6. Jaantje Martens via FB:
  Mooi gedaan Jos zoals je over ome Driek vertelt

  Sjaak Jansen op 13 juli 2022 om 22:45 uur.

 7. Ik heb Driek nooit gekend, maar als ik dat zo lees, verbaast het me niks, lijkt qua sociale ‘bezige bij gehalte’ sprekend op zijn vader (docent, bestuurder bij voetbal vereniging, bij brugklas, trouw ambtenaar, heemkundekring, etc).

  Wie Jos Martens niet kent, is geen echte Etten-Leurenaar 🙂

  Volgens mij is Jos inmiddels alweer 86.
  Niemand heeft het eeuwige leven, maar ik wens Jos nog een aangenaam en gezond leven toe in de laatste fase van zijn leven.
  Fantastische man.

  Martin Jochems op 23 juli 2022 om 11:55 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren