Elk jaar beëindigen rond deze tijd docenten hun vaak langjarige carrière op de KSE. Voor mij is het dit jaar in oktober alweer 10 jaar geleden dat ik ermee gestopt ben en met dit blog begonnen ben. Tijd vliegt, zo merk ik dan ook, vooral nu het de beurt is aan collega tekenen en techniek Arno Roks en aan Ron Schijfs, docent CKV, drama en regisseur van de jaarlijkse musical om te gaan genieten van hun vrije tijd.

Hoewel deze twee heren in verschillende disciplines van de kunstvakken werkzaam waren viel er bij allebei één duidelijke overeenkomst te zien: de buitengewoon grote gedrevenheid waarmee zij hun vak altijd uitgeoefend hebben.
Beide mannen heb ik zien komen op de KSE: Arno al in 1983 (ik mocht als sectieleider tekenen bij de sollicitatiegesprekken aanwezig zijn) en rector van den Dungen en ik waren het al snel eens: deze enthousiaste en gemotiveerde spraakwaterval moeten we hebben.
Behalve zijn opleiding aan de Tilburgse academie als tekendocent had Arno tevens de P.A. in Breda afgerond.  Hem hoefde je als docent dan ook niets wijs te maken, behalve misschien dat hij af en toe een beetje breedsprakig was. Na enkele schooljaren tevens werkzaam te zijn geweest op het Stedelijk Gymnasium in Breda koos Arno uiteindelijk voor de KSE. Jaren heb ik met hem mogen samenwerken binnen de sectie tekenen en heb ik goede herinneringen aan onze expedities richting Tilburg voor bijscholing in het nieuwe vak CKV (we waren inmiddels in de z.g. Tweede Fase beland) en het fotograferen van plaatjes uit het uitgebreide kunstboekenbestand in de bibliotheek van de Tilburgse Academie aan de van Cobbenhagelaan  voor het jaarlijks wisselend examenthema voor de tekenkandidaten van Vwo6. Arno is een uitstekend fotograaf en zijn dia’s waren elk jaar van grote waarde bij de voorbereiding op de examens.
Met de introductie van de basisvorming in aantocht had Arno er intussen voor gekozen om naast tekenen, samen met zijn maatje en tekencollega Kees Lauwen het nieuwe basisvormingsvak techniek op te gaan zetten en is hij daar, enthousiast en fanatiek als hij is, ook helemaal voor gegaan.
Dankzij de snelle ontwikkelingen op computergebied in diezelfde tijd ontwikkelden Kees en hij zich tevens tot uitstekende vormgevers en hebben deze twee de KSE verblijd met het nodige fraais.
Fraai vormgegeven lesbrieven, monumentale wandversieringen in de nieuwe leshuizen, de vormgeving van de KSE-huisstijl, vlaggen, flyers, banners, affiches, folders, ik heb het allemaal met grote bewondering voorbij zien komen wat er zoal van hun hand kwam, temeer omdat ikzelf op vormgevingsgebied een totaal onbenul was (en ben).
Arno zal op dit en andere gebieden zeker ernstig gemist worden!

Links een jonge Arno bij de presentatie van het tunnelproject in 1986

Links een piepjonge Arno bij de presentatie van het tunnelproject in 1986

Arno in actie bij het opstarten van het tunnelproject, 1986

Arno in actie bij het opstarten van het tunnelproject, 1986

Arno en Kees aan de slag voor Manado, 1991

Arno en Kees aan de slag voor Manado, 1991

Flyer, ontworpen voor de door Arno en mij gevolgde CKV-bijscholing, 1998

Flyer, ontworpen voor de door Arno en mij gevolgde CKV-bijscholing, 1998

Flyer, ontworpen voor de door Arno en mij gevolgde CKV-bijscholing, 1998

Flyer, ontworpen voor de door Arno en mij gevolgde CKV-bijscholing, 1998

Foldermateriaal Open Dag

Foldermateriaal Open Dag

Fraaie lesbrieven

Fraaie lesbrieven

Wandversiering nieuw leshuis

Wandversiering nieuw leshuis

Wandversiering nieuw leshuis

Wandversiering nieuw leshuis

Wandversiering nieuw brugklasgebouw

Wandversiering nieuw brugklasgebouw

Ron verscheen wat later op het KSE-toneel: hij maakte aan het begin van schooljaar 2008-2009 zijn opwachting op school als docent CKV1 en regisseur van de jaarlijkse musical en nog vele andere activiteiten, na eerst jaren werkzaam te zijn geweest in het basisonderwijs. Als docent kon je deze man dus eveneens wel om een boodschap sturen! Met veel plezier heb ik in die jaren tot aan mijn eigen afscheid met hem mogen samenwerken. Voor een aantal van de musicals heb ik de decors mogen ontwerpen en samen met mijn leerlingen van de diverse tekengroepen uitgevoerd. De mooiste herinneringen bewaar ik echter aan de activiteiten die we destijds samen met o.a. de sectie muziek ondernomen hebben in combinatie met mytylschool de Schalm in Breda. Projecten als de ‘Scholierentour’, Tour de Vincent en ‘All about us’ hebben voor veel ontroerende kippenvelmomenten gezorgd bij de leerlingen, begeleidende docenten en niet in het minst bij ondergetekende en staan nog steeds in mijn geheugen gegrift.
Maar Ron was op de KSE vooral de theaterman die er altijd op gericht was bij werkelijk al zijn spelers eruit te halen wat erin zat, en hen aldus tot onverwacht grootse prestaties te brengen. Bekijk, behalve de foto’s hieronder, ook de reportage die een leerlingenreportageteam over een van de musicaluitvoeringen maakte voor Omroep Brabant en waarin je Ron ziet regisseren en vertellen over het belang van schooltheater.
Ook aan hem is de KSE veel verschuldigd.

Het is duidelijk: de artistieke en creatieve ‘Kunst-tak’ en de sectie techniek van de KSE gaan afscheid nemen van twee gezichtsbepalende en ongekend enthousiaste docenten.
En al zeggen ze wel dat niemand onmisbaar is, bij Arno en Ron weet ik het zo net nog niet.
Ik en ongetwijfeld velen met mij wensen Arno en Ron een geweldig, gezond en relaxed leven na de KSE toe!

Ron en collega Floortje van de Mytylschool aan het regisseren voor de Scholierentour 2009

Ron en collega Floortje van de Mytylschool aan het regisseren voor de Scholierentour 2009

Ron en collega Floortje van de Mytylschool aan het regisseren voor de Scholierentour 2009

Ron aan het repeteren met KSE-ers en leerlingen van de Mytylschool, ‘All about us’ 2010

Ron en ondergetekende met leerlingen van de Mytylschool aan tafel, All about us 2010

Ron en ondergetekende met leerlingen van de Mytylschool aan tafel, ‘All about us’ 2010

Reportage ‘Knoflook’ (2011)

Reacties op “Twee KSE-geweldenaars uit de hoek der kunsten nemen afscheid”

Er zijn al 5 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Ron Schijfs via FB:
  Dank je wel voor de mooie woorden Sjaak

  Sjaak Jansen op 18 juli 2022 om 08:45 uur.

 2. Anita Vissers-Kösters via FB:
  Das wat anders dan op het Markland College Oudenbosch: daar nemen ze geen afscheid van docenten die er lang gewerkt hebben. Die worden gewoon afgeserveerd

  Sjaak Jansen op 18 juli 2022 om 08:50 uur.

 3. Heel goed getypeerd Sjaak, complimenten.

  Jan Zengerink op 18 juli 2022 om 13:14 uur.

 4. Arno Roks kan ik me ook nog wel herinneren, al heb ik nooit les van hem gehad. Maar hij was inderdaad ook altijd bij excursies en andere uitjes.

  Ik wens beide heren nog een leuk leven na hun werkzame leven 🙂

  Martin Jochems op 23 juli 2022 om 11:47 uur.

 5. Eveline de Graaf via linkedin:
  Van allebei de heren lessen gehad en met plezier naartoe gegaan. Ik wens ze beide veel plezier!

  Sjaak Jansen op 27 juli 2022 om 11:08 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren