Dat oud-leerlingen elkaar na hun KSE-tijd nog niet uit het oog verloren zijn kon ik tijdens de laatste grote vakantie opmaken uit diverse berichten op sociale media . Dat men elkaar tijdens de vakantie opzoekt om in 48 uur tijd samen (en met nog wat andere relaties) een film te maken in het kader van een wereldwijde filmwedstrijd is echter wel heel apart.

Tijdens de afgelopen grote vakantie maakte Sjoerd Joosen samen met zijn productieteam ‘De Heeren’ (Jeroen de JagerThijs van GurpRomain BakxWouter Joosen en Niels van der Ham) voor de eerste keer een korte film in slechts 48 uur: IMPLANT!  Zij deden dat in het kader van 48 Hour Film Project, een internationale filmwedstrijd waaraan mensen uit diverse wereldsteden mee kunnen doen. In Nederland mochten deelnemers uit Rotterdam en omgeving de Nederlandse eer hooghouden. 

Tijdens een intensief en tegelijkertijd gezellig weekend waarbij ze tot het uiterste zijn gegaan om de film zo goed mogelijk te maken hebben Sjoerd en zijn team een opmerkelijke prestatie geleverd. Van concept en draaiboek tot aan de upload: het hele proces diende in 48 uur gerealiseerd te worden. Behalve aan deze tijdslimiet waren er nog een aantal voorwaarden waaraan de deelnemende filmmakers moesten voldoen. Er waren eisen aan de hoofdrolspeler: Hij/zij diende Kevin of Karin de Jager te heten en deze figuur diende een fanatiek puzzelaar te zijn, als voorwerp moest er een deken voorkomen in de film, en in de tekst van het script moest ergens de zin “Laten we alleen naar de feiten kijken” voorkomen. Ook moest in de beelden de verwantschap duidelijk worden met de stad (in dit geval Rotterdam) waar de opnamen hadden plaats gevonden. Het genre voor de film heb je ook niet zelf te kiezen: via het lot wordt dat je toegewezen. De Heeren mochten aan de slag met SCI FI.

Met deze gegevens en restricties zijn de teamleden van Sjoerd aan het werk gegaan. In de hoofdrol speelt acteur Emiel de Jong als Kevin de Jager. Hij is een eenzame weduwnaar  die het leven niet meer ziet zitten en als medewerker van het Rotterdamse Luxortheater, waar de film grotendeels opgenomen is, aldaar het grootste deel van zijn dagen slijt omdat thuis de muren op hem af komen. Maar dan neemt Kevin een besluit en wordt alles anders, totdat…..

Wat erg leuk was om te lezen in de berichten op sociale media over deze filmuitdaging dat een groot deel van het productieteam “De Heeren” bleek te bestaan uit oud-KSE-ers van wie ik bij een aantal van hen getuige heb mogen zijn van hun eerste schreden op filmgebied. Ook mooi om te zien dat zij beroepsmatig bijna allemaal hun weg hebben gevonden in de wereld van cultuur en media.

Enkele reacties van het team over deze filmervaring op de sociale media:

Regisseur Sjoerd Joosen:
Afgelopen zaterdag 27 augustus was de prijsuitreiking. 30 gespannen teams zaten vol verwachting in de zaal. Met trots kan ik vertellen dat we 2 Awards hebben gewonnen:
🏆 Runner-Up Best Film (een mooie 2e plaats dus)
🏆 Best Directing (op papier was ik de regisseur, maar we hebben dat echt met heel het team gedaan).
Daarnaast waren we ook genomineerd voor maar liefst 8 andere categorieën, waaronder de Publieksprijs!
Ik ben TROTS! Trots op de Heeren, onze vriendschap. En trots op het resultaat.

Componist Thijs van Gurp:
Om half vier in de ochtend je bed uit om muziek te componeren bij de eerste edit van een film die in 48 uur bedacht, geschreven, opgenomen, ge-edit en gemasterd moet worden.. En dan dit resultaat! Dit was een hele toffe ervaring!
Trots op onze vriendschap.

Scenarioschrijver Wouter Joosen:
Dit weekend werden de nominaties en winnaars van het Film Project Rotterdam bekend gemaakt. Wij maakten als nieuwkomers de korte film IMPLANT en hadden never nooit niet verwacht dat we zó ver zouden komen. We zijn gewoon tweede geworden, met daarnaast nog een Award voor Beste Regie plus nog 8 nominaties! Veel kijkplezier!

Regisseur Sjoerd Joosen:
In jouw lessen hebben veel “Heeren” hun eerste film gemaakt, volgens mij 😃 Waarvoor dank, Sjaak!

Hoofdrolspeler Emiel de Jong:
Twee weken geleden de uitdaging aangegaan met De Heeren (@joosenendejager @hetnieuwetuinhuis @mysundaymotion) om binnen 48uur vanuit niks een film te maken voor @48hourfilmproject in Rotterdam.
Ik speel samen met @lot_mid in de 7 minuten durende film IMPLANT.
Genre opdracht: sciencefiction.

Hieronder enkele stills uit Implant en natuurlijk de film zelf: KIJKEN!

de heeren

Filmstill Implant

de heeren

Filmstill Implant

de heeren

Filmstill Implant: link met Rotterdam

Heeren

Filmstill Implant: puzzelaar

Heeren

Filmstill Implant

Heeren

Filmstill Implant: deken

Credits:
CREATIVES:
DOP (Director Of Photography) /Edit – Romain Bakx
Producer – Jeroen de Jager
Producer – Niels van der Ham
Director – Sjoerd Joosen
Writer – Wouter Joosen
Composer – Thijs van Gurp
Gaffer/photo poster – Thomas Palings
Make-Up – Annelies Meijer
CAST:
Emiel de Jong – Kevin de Jager
Lotte Middendorp – Lilly
Melanie Westdijk – Lea
Niels van der Ham – customer IMPLANT
Jeroen de Jager – wardrobe worker theater
BIG SHOUT OUT TO:
David Stevens – DSPH
Fred Tamminga – Luxor Theater Rotterdam
Dennis van der Meule & Hans de Ruiter – Das Buro
THANK YOU:
Karin van der Leeuw & Yvo Greweldinger – Theater Rotterdam
André Freyssen – Video Agency
Annemieke de Vries – Hotel Rebel
Hein Sibbing
Rick & Liliane de Jager
Emma Cornelis
Pascal van der Stel
Diede Stoop
Niena Stoop
Melanie Westdijk
Sanne van der Ham-Jochems
Steffie Joosen-de Bont

Reacties op “Maak in 48 uur een volledige film!”

Er zijn al 2 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Bianca Linders via FB:
    Super zo’n vriendschap van de KSE.

    Sjaak Jansen op 12 september 2022 om 13:05 uur.

  2. Sjoerd Joosen via Linkedin:
    Wat leuk Sjaak! Tof dat je er aandacht aan besteed. Sowieso vind ik je artikelen over oud-leerlingen interessant om te lezen. Hoe gaat het verder met je?

    Sjaak Jansen op 12 september 2022 om 14:54 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren