Toen in 2004 mijn team voor ThinkQuest, categorie Docent en Student 2004 bestaande uit ondergetekende en oud-KSE-leerlingen Mark van der Net en Gertjan Luijten de eerste prijs èn de peerjuryprijs in ontvangst mocht nemen in het Utrechtse Vredenburgtheater voor “Dans maar” hadden we geen van allen het idee dat er nog een vierde oud KSE-leerling was die een belangrijke bijdrage geleverd  had aan deze website. Dat ontdekte ik namelijk pas 18 jaar later….

Enkele weken geleden (om precies te zijn in de Etten-Leurse Internetbode van 22 september 2022) las ik een artikel over de van oorsprong Etten-Leurse fotograaf Deen van Meer, inmiddels internationaal gewaardeerd en bewonderd theaterfotograaf, die voor het nieuwe Nobelaergebouw een aantal wandversieringen verzorgd had. Deze naam kwam me bekend voor. Ik herinnerde me dat we destijds voor “Dans maar” foto’s ter beschikking hadden gekregen van Margriet Prinssen van het Nationale Ballet van deze fotograaf en een aantal van zijn collega’s  om voor onze ThinkQuest site te gebruiken.
Ik ben vervolgens eens in mijn agenda’s gedoken en ontdekte toen dat ik Deen in de schooljaren 1975-1976 in de brugklas (1H),  1976-1977  in Vwo2A, en in schooljaar 1979-1980 in de keuzegroep Vwo5 tekenen op vrijdagmiddag als leerling voor mijn neus gehad heb! Alleen stond Deen toen nog als Denie in de boeken en die kende ik wel, vandaar dat er niet eerder bij mij een lichtje was opgegaan. (Overigens overkwam mij hetzelfde wat onze namen betreft: tot en met ver in de middelbare school stond er ‘Sjakie Jansen’ op mijn rapporten en daar baalde ik best van).

Maar je ziet het: kleine mannen worden groot, Sjakie werd Sjaak en Denie Deen en hij is thans een bekend en veel gevraagd theaterfotograaf en  o.a. werkzaam voor de Disney Theatrical Group , de productiemaatschappij van de The Walt Disney Company die live shows, theater en musicalproducties verzorgt.
Zonder dat we het dus van elkaar wisten, kruisten onze wegen zich in 2004 via de foto’s afkomstig van het Nationale Ballet.
Hieronder een aantal foto’s van Deen in de lay-out zoals die in de winnende website opgenomen zijn. Zoals daar te zien is siert een foto van Deen ook de startpagina: onze vormgever Mark van der Net had beslist oog voor kwaliteit bij deze keuze!

Onderstaand een aantal foto’s en artikelen uit de plaatselijke pers die afgelopen zomer tot stand gekomen zijn n.a.v. de gebeurtenis die geleid hebben tot mijn ontdekking van Deen.  Samen met een aantal gerenommeerde kunstenaars als o.a. Marte Röling heeft Deen met zijn foto’s en fotomontages zorg gedragen voor het geven van  kleur, vorm en identiteit aan het splinternieuwe gebouw van de plaatselijke kunsttempel De Nobelaer. Het afgelopen jaar was Deen daartoe regelmatig  op zijn geboortegrond om foto’s te maken van o.a. de productie Cirkel van het leven. Dit spektakel werd uitgevoerd voor en door Etten-Leur als laatste voorstelling in de oude Nobelaer. Het resultaat is een kleurrijk fotowerk dat de komende decennia de artiestenfoyer -waar zowel lokale als professionele artiesten verblijven- in het cultuurhuis opfleurt. Deen van Meer tekent eveneens voor de fotografie op de wanden bij De Justus (grote theaterzaal) en bij de dans- en dramastudio.

internetbode

Uit de Internetbode van 22 september jl.

BN/DeStem

Uit BN/DeStem van 26 juni jl.

Justus

Het werk bij ‘de Justus’

bode 31 augustus

Uit de Internetbode  van 31 augustus

ballet

Het werk in de dansgang

Toneel

Het werk bij de dans- en dramastudio

readingrroom nyc

Teaser voor Deens boek in de schappen van de Bryant Park Reading Room in New York

book signing Unseen Amsterdam

Boek signeren bij  Unseen in Amsterdam

Noordhollands-Haarlems-en-Leidsch-Dagblad-en-de-Gooi-en-Eemlander

Stuk uit het Noordhollands, Haarlems en LeidschDagblad en de Gooi-en Eemlander

Wie meer wil zien en weten over de fraaie carrière van Deen en hoogtepunten uit zijn oeuvre wil bekijken adviseer ik, behalve de website van Deen te bekijken,  zijn pas verschenen boek (met een essay van Arnon Grunberg) “We are such stuff” te bemachtigen! Dit boek is 20 september gepresenteerd in het Nieuwe de La Martheater in Amsterdam, en verkrijgbaar in de boekhandel.
Van harte aanbevolen! En kom je uit Etten-Leur: bezoek dan zeker de Nobelaer en bekijk het fraaie werk van Deen aldaar!

Reacties op “Deen van Meer: oud-KSE leerling en Broadwayfotograaf”

Er zijn al 7 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Wat ’n oog voor bijzondere dingen, prachtige beelden !

  Joke klep op 31 oktober 2022 om 07:51 uur.

 2. Ziet er inderdaad erg professioneel uit.

  Wat ook veranderd is in de afgelopen 40-45 jaar is het aantal inwoners van Etten-Leur. Denk nu zon 40.000, in 1975- 1980 waarschijnlijk nog niet de helft daarvan.
  Had ook nog nooit van Deen gehoord. Zo zie je maar wat een talent hier heeft ooit heeft rondgelopen 😉

  Martin op 31 oktober 2022 om 08:09 uur.

 3. Deen van Meer via de mail:
  Dankjewel Sjaak.
  Erg leuke blog geworden!

  Sjaak Jansen op 31 oktober 2022 om 16:17 uur.

 4. Bas Schweitzer via FB:
  Leuk om te lezen

  Sjaak Jansen op 31 oktober 2022 om 21:01 uur.

 5. Anya Troost via FB:
  Goed verhaal!

  Sjaak Jansen op 1 november 2022 om 08:52 uur.

 6. Marion Moulen via FB:
  Fantastisch Sjaak Jansen…!! Via ‘Dans maar’ leerde ik jou weer kennen!!

  Sjaak Jansen op 1 november 2022 om 11:57 uur.

 7. Marion Moulen via FB:
  Prachtige foto’s!!

  Sjaak Jansen op 1 november 2022 om 11:58 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren