Op de academie in Tilburg kreeg ik les in ‘Vrij Schilderen’ (olieverf en aquarelleren) van Nico Molenkamp. Hij was een docent die niet alleen als beeldend kunstenaar geslaagd was maar bovendien een inspirerend docent en zeer beminnelijk mens. Hij hield het graag simpel. De prachtigste stillevens, de fraaiste locaties en de mooiste modellen verzorgde hij, en dan was het: ‘En nou lekker schilderen, jongens!’

Lekker schilderen, zonder gezeur, fris van de lever, aan die opdracht van Molenkamp moest ik denken toen mijn zeer gewaardeerde collega Richard Rokx mij aan het einde van het vorige schooljaar deze oogst van fruitwerkstukken van zijn brugklasleerlingen toestuurde met de volgende toelichting daarbij:
Daarnaast stuur ik je ook een link naar wat fruitstillevens van mijn brugklasleerlingen. Ze hebben hiervoor echt maar twee lesjes de tijd gehad, ze mochten er tussendoor nog wel aan werken, maar wat een resultaten in zo’n korte tijd. Dit heeft me echt verbaasd. Nat in nat werken, dus mengen op papier met grove toets!

Als kleine fauvisten zijn zij met acrylverf  die op het papier gemengd werd met de Lyonse kwast,  tekeer gegaan met heldere en primaire kleuren: goed kijken en gewoon lekker schilderen dus naar de waarneming!
Ik ben het helemaal eens met Richard: mooie heldere resultaten, ongetwijfeld ook tot verrassing van de leerlingen zelf, maar uiteraard wel na een gedegen instructie van meester Richard om te voorkomen dat het zou ontaarden in geklodder en modderkleuren. Complimenten voor Richard en zijn brugklassertjes, die zo mochten ontdekken hoe leuk ‘lekker schilderen’ is, net zoals ik dat jaren eerder bij mijn leermeester Nico Molenkamp mocht ervaren!

Fauvistische sinaasappelen

Fauvistische sinaasappelen

Fauvistische sinaasappelen

Fauvistisch stilleven met ananas, banaan en appel

Fauvistisch stilleven met sinaasappel, appel en citroen

Fauvistisch stilleven met sinaasappel, appel en citroen

Fauvistisch stilleven met appel, komkommer en paprika

Fauvistisch stilleven met appel, komkommer en paprika

Fauvistisch stilleven met appel, komkommer en paprika

Fauvistisch stilleven met aardbeien

Fauvistisch stilleven met meloen en banaan

Fauvistisch stilleven met meloen en banaan

Fauvistisch stilleven met meloen en banaan

Fauvistisch stilleven met appel en banaan

Appels

Appels

Nog meer appels

Nog meer appels

Meloen en paprika

Meloen en paprika

Ananas en sinaasappel

Ananas en sinaasappel

Appels

Appels

Appel en citroen

Appel en citroen

Kersen in close-up

Kersen in close-up

Aardbei

Aardbei

Appel, peer

Appel, peer

Sinaasappel, appel

Sinaasappel, appel

Banaan

Banaan

Appel, druiven

Appel, druiven

Nico Molenkamp (1920-1998)

Nico ‘lekker schilderen’ Molenkamp (1920-1998) in zijn atelier

Reacties op “Lekker schilderen op de brugklas: Fauvistisch fruit”

Er zijn al 2 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Joke Klep via FB:
    Zo is fruit ‘lekker en kleurrijk’

    Sjaak Jansen op 21 november 2022 om 08:59 uur.

  2. Richard Rokx via email:
    Leuk weer hoor Sjaak!

    Sjaak Jansen op 21 november 2022 om 09:26 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren