Zoals de trouwe bezoeker van mijn blogs intussen wel weet, volg ik met veel belangstelling op internet mijn oud-leerlingen, zèker als zij zich op welke wijze dan ook, op het artistieke pad hebben begeven. Ik val daarbij regelmatig van de ene verrassing in de andere. Vandaag de spot op oud KSE-leerling Serge Game die als  beeldend kunstenaar in Rotterdam werkzaam is en tijdens zijn 18-jarig kunstenaarschap verbazingwekkend werk aflevert.

Ik mocht gedurende drie jaar Serge les geven op het Vwo: in schooljaar 1984/1985 zat hij in Vwo 2D.  Ik draaide daar toen lessen, gebaseerd op een stukje kunstgeschiedenis met steeds een praktische teken- of schilderopdracht daarover. Zo passeerden het Egyptische koningsgraf, de tempel in het oerwoud, Pompeji, totempalen en graffiti de revue. Totempalen zullen we overigens later ook terugzien in het werk van Serge. Wellicht met deze opdracht nog ergens achter in zijn hoofd?

Serge koos tekenen in zijn examenpakket, dus in de schooljaren 1987/1988 (Vwo5) en  1988/1989 (Vwo6) zagen we elkaar weer terug.
In Vwo5 gaf ik een opdracht voor een pentekening: ‘Hoe zie jij de school’. Serge besloot een situatie uit te beelden die zich elke dag wel voordeed bij de ingang van de kantine: leerlingen verdringen elkaar om aan het beste tafeltje te kunnen gaan zitten. Hij maakte er een wat gestileerde afbeelding van, waarin een kluwen leerlingen met monsterachtige gezichten elkaar lijken te bevechten op leven en dood om binnen te komen.
Sardonische trekjes zoals in deze tekening zullen later nog veel duidelijker en treffender in zijn tekeningen, schilderijen en beelden te zien zijn. Voeg daarbij een gezonde dosis gevoel voor zwarte humor en de sterke neiging mensen enigszins in verwarring te brengen en je ziet in Serges KSE tekening  al aspecten terug van zijn latere kunst.

N.a.v. de tekening hieronder mailde Serge me het volgende:
Ik heb helaas niets meer bewaard aan tekeningen uit mijn KSE-tijd.  Was dan ook blij verrast om er eentje terug te vinden op jouw blog.  Die voorliefde voor het groteske en sardonische was toen zeker al aanwezig.  Ook grappig om te zien dat handschrift zo herkenbaar blijft door de jaren heen.

1988: Serges kijk op de KSE

1988: Serges kijk op de KSE: De kantine ingang aan het begin van de pauze

Na zijn Vwo-diploma behaald te hebben  vervolgt Serge zijn opleiding aan de Kunstacademie te ‘s-Hertogenbosch en begint hij in 1994 na het voltooien van deze opleiding zijn loopbaan als beeldend kunstenaar. Aanvankelijk maakt  Serge  tweedimensionaal figuratief  werk, maar dat wordt langzamerhand steeds abstracter. De formaten waarop  getekend en geschilderd wordt,  worden ook steeds groter en uiteindelijk zal de kunstenaar zich rond 2013 steeds meer gaan toeleggen op 3-dimensionaal werk, al zal hij dat steeds blijven combineren met tekenen en schilderen.

Voor het maken van die 3-dimensionale objecten gebruikt Serge een heel eigen techniek die ik nog niet kende. hij maakt zijn beelden van polyetherschuim, dat ook in matrassen zit. Met lijm plakt hij het spul aan elkaar, zaagt en boort er vervolgens in en verduurzaamt het met acrylhars. Ik kan daar natuurlijk wel een heel verhaal over gaan houden om dat te proberen uit te leggen maar deze fraaie fotoreeks van fotograaf Twan van de Veer laat het duidelijk zien.

Serge heeft solo en met collega-kunstenaars al menig expositie gehad, niet alleen in gerenommeerde galeries, maar ook, in 2009-2010 een solotentoonstelling in het Stedelijk Museum van Schiedam: ‘Unisono 21: Serge Game. Totally Together’ . Bij die gelegenheid kwam ook een boek uit over zijn werk, ‘Reality Check’ samengesteld en geschreven door Serge en door Hans de Hartog Jager. In de Volkskrant verscheen een mooie beschrijving van het werk wat in Schiedam te zien was. Een impressie van de expositie vind je hier.

Hieronder werk uit een expositie in Galerie Bob Smit, gehouden in 2016

serge_game_-1 rechts De Leer

A Motley Crew-Rituals & Reliquries Bob Smit Gallery R’dam 2016, L.: Strongbox 2013, R.: De Leer, 2016

serge_game_-2

A Motley Crew-Rituals & Reliquries Bob Smit Gallery R’dam 2016, Mana, 2012

serge_game_-3

A Motley Crew-Rituals & Reliquries Bob Smit Gallery R’dam 2016, L.:Fortress,2012 M.:Reliquary, 2016 R.: Fire of Laments, 2016

serge_game_-_4 Jean Priape

A Motley Crew-Rituals & Reliquries Bob Smit Gallery R’dam 2016, Voor: Jean Priape,2016 Achter: Strongbox 2013

serge_game_-_5

Maria 2012

serge_game_-_6

Thonopo 2008

serge_game_-_7

Opstelling Twente Biënnale Enschede 2017: Ring of Fire, The Messenger

serge_game_-_8

Fire of Laments, 2016

serge_game_-_9

Solotentoonstelling March Mellow, Buro Rotterdam,2013

serge_game_-_10

Serge bij het werk ‘Unlikely Alliance’

serge_game_-_10

Devourer of souls

serge_game_-_12 Make room foor the blessed

Make room for the blessed

serge_game_-_13 Outskirts

Outskirts

serge_game_-_14 Feniks

Phoenix

De foto’s hierboven A Motley Crew-Rituals & Reliquaries Bob Smit Gallery R’dam 2016,zijn van: 1) foto Jochem Rotteveel, 2-4) foto Studio Hans Wilschut, 6 en 8) Pieter Vandermeer, 12) foto John Stoel

In 2019 exposeert Serge dicht in de buurt van Etten-Leur: zijn schilderijen en sculpturen zijn te zien In het tentoonstellingsgebied ‘De Oase’ van het Bravis Ziekenhuis, locatie Roosendaal.
Hieronder enkele foto’s van deze tentoonstelling en een beschrijving:

Het werk van Serge Game voelt als een speels universum met ongemakkelijke rafelranden van insnoeringen en tussenruimtes die van een 3-dimensionale wereld gemakkelijk overklappen naar het vormenspel van de 2-dimensionale ruimte. Meanderende lijnen krijgen opeens vorm en als je nog eens kijkt, houden ze als banden de kleur gevangen. Soms wordt de verf letterlijk door lijmdammetjes gestuwd. De acrylverf wordt tussen de lijmranden gegoten waar verschillende kleuren organisch met elkaar mengen. Serge Game gebruikt nooit zwart omdat zwart dingen uitsluit. Zwart zuigt licht weg en wordt een gat. De kunstenaar als alchemist.

bravis 1

2019 Expo in ‘De Oase’, Bravisziekenhuis, Roosendaal

bravis 2

2019 Expo in ‘De Oase’, Bravisziekenhuis, Roosendaal

2019

2019 Expo in ‘De Oase’, Bravisziekenhuis, Roosendaal

Tenslotte het recente werk: de zogenaamde Householdtotems, onder het motto ‘All things fantasmagorical’.
Deze werken maken deel uit van een doorlopende serieHousehold Totems, die mensen in staat stellen zich in het leven van alledag te omringen met deze geweldige objecten: pure elegantie en een beetje als talismans uit een andere wereld.
Serge over deze serie: “De beelden worden gesneden, gelijmd en ingesnoerd – bijna ‘gedwongen’ te bestaan – voordat ze worden ondergedompeld in een bad van hars en pigmenten dat ze hun steenachtige uiterlijk geeft. Het resultaat is een alsmaar groeiende populatie van fantasmagorische, enigmatische objecten met groteske trekken en monumentale eigenschappen.

dummy

Dummy Household Totems

Householdtotems

Householdtotems, atelieropstelling

Householdtotems

Householdtotems, opstelling Groot Rotterdams Atelier Weekend 2012

Householdtotems

Householdtotems: Pozzuoli Janus

POZZUOLI JANUS

Householdtotems: Trophee

Householdtotems

Householdtotems: Soumis

Serge Game woont en werkt in Rotterdam.
Eèn van zijn inspiratiebronnen en favoriete kunstenaars is de Amerikaan Philip Guston.
Werk van Serge bevindt zich in de museum collecties van o.a. Boijmans van Beuningen, het Stedelijk Museum Schiedam, en het Fries Museum.
Uiteraard blijf ik de steeds naar verrassingen zoekende Serge volgen en horen we vast nog vaak van deze oud-KSE-leerling!

Reacties op “Serge Game: ‘All things fantasmagorical’”

Er zijn al 2 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Serge Game via de mail:
    Ziet er goed uit: heb het (weer) met plezier gelezen!

    Sjaak Jansen op 16 november 2022 om 10:40 uur.

  2. Met verwondering het werk bekeken van Serge, wat ’n bron van inspiraties, met humor ook, zoals het werk met ‘haastig dringende KSE leerlingen’ die geen seconde van hun pauze willen missen, herkenbaar toch ?

    Joke Klep op 16 november 2022 om 14:16 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren