In de loop der jaren hebben diverse gerenommeerde Nederlandse popgroepen de KSE met een concert vereerd. Zo heb ik al aandacht besteed aan de optredens van Kayak, Bart Peeters en The Radio’s en Di-Rect. Vandaag het verhaal uit 1982 over het concert van een toen nog piepjonge Frank Boeijen en zijn Groep.

Op 1 januari 1980 wordt de Frank Boeijen Groep (FBG) officieel opgericht. De ambitie is vanaf het begin duidelijk: met Nederlandstalige popmuziek het land veroveren. Probleem is dat pop in je moers taal destijds nog niet echt populair is. Daarvoor moet er hard en gemotiveerd gerepeteerd worden, vindt Frank. In de zomer wordt er een eerste democassette gemaakt, die bij platenmaatschappij Telstar (van Johnny Hoes) terecht komt. Hoes is geïnteresseerd; hij heeft ook al Doe Maar onder contract. Begin 1981 gaat de Groep de studio in. Van de eerste langspeelplaat ‘Frank Boeijen Groep’ wordt ‘Transport uit Bangkok‘ op single uitgebracht, maar het is de achterkant ‘Verjaardagsfeest‘ die door de bekende dj Frits Spits wordt opgemerkt. Regelmatig is dat nummer te horen in zijn programma ‘De Avondspits‘  en op maandag 22 juni 1981 verkozen tot de 149e NOS Steunplaat van de week op Hilversum 3 en dat resulteert in een plaatsje  in de Tipparade van de Nederlandse Top 40.

Het is in deze beginperiode dat de Frank Boeijen Groep langzaam succes en bekendheid begint te krijgen en in november 1982 een concert zou verzorgen in de aula van de KSE. Schoolkrantredacteur Olaf van Gorp schreef daarover:
Woensdag 17 november was min of meer een bijzondere datum in de geschiedenis van de KSE, en wel met betrekking tot de zogenaamde schoolconcerten. Ditmaal eens niet iemand op het podium met twintig verschillende toetertjes die allemaal moeten worden.
Neen! Deze keer een heuse popgroep op de KSE! We werden vereerd met een optreden van de Frank Boeijen Groep!
Overigens een zeer goed initiatief, mijns inziens zeker voor herhaling vatbaar.

Olaf schrijft verder helaas niet zo heel veel over het optreden zelf, behalve dat hij het een goede show vond, al was het naar zijn smaak een beetje overdreven. Wie zijn volledige artikel wil lezen zoals het destijds in het (toen naamloze) schoolblad stond, verwijs ik graag naar de plaatjes hieronder.  Het artikel bevatte tevens informatie over de groep zelf, geciteerd uit de info die aan de schoolkrantredactie verstrekt was, maar zoals je zult kunnen lezen, dat is een hoop ‘ludieke’ en maffe flauwekul, waarschijnlijk tot stand gekomen in de weednevelen die destijds de groep omringden.

Wat ik me nog weet te herinneren van deze gedenkwaardige avond was dat het geluid (zeker voor die tijd toen we nog niet zoveel gewend waren) overweldigend hard stond afgesteld wat de verstaanbaarheid van de Nederlandse teksten bepaald niet ten goede kwam (verstaanbaarheid zou overigens later voor Boeijen toch wel vaak een puntje van kritiek worden).  Collega Pieter de Jong, destijds begeleider van het Mavo-leerlingenbestuur en in die functie aanwezig bij het concert daarover: ‘Als ze in het Russisch gezongen hadden in plaats van in het Nederlands had ik het ook geloofd’.

De groep kwam in deze bezetting naar de KSE:
Frank Boeijen: zang en gitaar
Will Theunissen: sologitaar
Nels Busch: basgitaar
Henk Wanders: drums
Jos Haagmans: toetsen

Hieronder wat foto’s van het concert in de aula, enkele foto’s backstage waar het ook erg gezellig was na afloop, en een clipje uit 1981 met een live uitvoering van ‘Verjaardagsfeest’.

De Frank Boeijengroep in de bezetting van het KSE-optreden.

De Frank Boeijengroep in de bezetting van het KSE-optreden.

Boeijen in actie op gitaar

Boeijen in actie op gitaar

Boeijen in actie op gitaar

Boeijen in actie op gitaar

Boeijen in actie

Boeijen in actie op het KSE-podium

Bassist Nels Busch

Bassist Nels Busch in actie op het KSE-podium

Drummer Henk Wanders

Drummer Henk Wanders in actie op het KSE-podium

Gitarist Will Theunissen

Gitarist Will Theunissen in actie op het KSE-podium

Gitarist Will Theunissen backstage

Gitarist Will Theunissen backstage

toetsenist jos Haagmans

Toetsenist Jos Haagmans backstage

Het enthousiaste publiek

Het enthousiaste publiek

Gezelligheid backstage

Gezelligheid backstage

Gezelligheid backstage

Nog meer gezelligheid backstage

Karikatuur van de Nijmeegse bard

Karikatuur van de Nijmeegse bard

Stukje van Olaf 1

Stukje van Olaf 1

Stukje van Olaf 2

Stukje van Olaf 2

 

 

Reacties op “Frank Boeijengroep op de KSE (1982)”

Er zijn al 7 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Marjolein Buiteman via FB:
  Ja, dat weet ik nog heel goed! Er waren notabene te weinig kaarten verkocht in de bovenbouw, dus mochten de derdeklassers, waaronder ik, ook komen. Geweldig was het! Ik was meteen fan en de volgende ochtend zaten we met hun handtekeningen op onze armen in de klas! Mooie herinneringen.

  Sjaak Jansen op 16 januari 2023 om 08:27 uur.

 2. Joke Klep via FB:
  optreden heeft zeker bijgedragen aan hun succes onder jongeren

  Sjaak Jansen op 16 januari 2023 om 08:28 uur.

 3. Charlotte van Kampen via FB:
  Ik sta nog op de laatste bijgesloten foto ook ik was behoorlijk onder de indruk

  Sjaak Jansen op 16 januari 2023 om 09:48 uur.

 4. Erik Martens via FB:
  Toen was ik al 3 jaar van school. Wel heb ik Noodweer (https://youtu.be/FeiDbyVvfhU) en Lili’s Children, een Molukse band uit Breda, met kinderen van het gezin Hitipeuw, gezien.

  Sjaak Jansen op 16 januari 2023 om 10:50 uur.

 5. Paul van Dijk Via Linkedin:
  Dat herinner ik me nog prima !

  Sjaak Jansen op 16 januari 2023 om 21:33 uur.

 6. Esther Mol-Wienen via FB:
  Oh, mijn eerste “echte” concert, nooit vergeten!

  Sjaak Jansen op 16 januari 2023 om 21:43 uur.

 7. Wow. Frank Boeijen op de kse. Begin jaren 80. Dat was wel een grote vis voor de kse toen.

  Bizar dat DoeMaar eigenlijk moest stoppen door het eigen succes. Te populair is ook gevaarlijk. Jammer dat het na 4 jaar al gedaan was met DoeMaar. En nog steeds zo in het geheugen can veel mensen. De DoeMaar speldjes en brosjes. In dezelfde tijd als het A-team, Knightrider, Miami vice. En andere typisch 80 dingen.

  Martin op 30 januari 2023 om 08:43 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren