Nogmaals aan allemaal een in alle opzichten  fantastisch 2023 toegewenst!
Het afgelopen jaar vond de jaarlijkse open dag van de KSE wat eerder plaats dan anders, namelijk op 4 en 5 november jl. i.p.v. in januari in het nieuwe jaar, zoals tot nu toe gebruikelijk was. De week na de open dag ben ik een kijkje wezen nemen op mijn oude school om eens te zien wat voor mooi leerlingenwerk er zou hangen in de tekenlokalen en de gangen.

Zoals gebruikelijk werd ik niet teleurgesteld. Ik werd door collega Richard Rokx zoals altijd allerhartelijkst ontvangen en na bijgepraat te hebben mocht ik een kijkje nemen in de lokalen en op de gang waar nog werk hing wat speciaal voor de open dag daar tentoongesteld was. Uiteraard zijn daar een aantal foto’s gemaakt, met de assistentie van King, een alleraardigste Havo-5 leerling die met mijn mobieltje een aantal werkstukken haarzuiver vereeuwigd heeft. Zelf kan ik helaas mijn mobiel niet meer stil houden bij het maken van foto’s omdat ik dan te hard tril (een wel vervelende ouderdomskwaal ‘essentiële tremor’, maar er valt mee te leven).

Veel geëxposeerd werk was afkomstig van al bekende opdrachten die ik al eerder heb laten zien en besproken, maar omdat sommige opdrachten zò goed voldoen dat ze al of niet met kleine wijzigingen, jaren meekunnen en bovendien vaak nieuwe invallen  en benaderingen bij de leerlingen opleveren blijven die waardevol en de moeite waard. Waar dat van toepassing is verwijs ik dan ook naar eerdere blogs waar zo’n opdracht besproken is.

Loop je digitaal mee om de verschillende expositieschotten met werk te bekijken? Ik hoop dat je dat doet met evenveel plezier als ik bij mijn bezoek in november jl. deed.

In 2020 werden we geteisterd door het coronavirus, waren lessen op school onmogelijk, en werd er dan ook online les gegeven. Collega Dave Roelands had aanvankelijk het plan om zijn brugklassers als een van de eerste opdrachten met verf de opdracht ‘Gewoon Alledaags’ te geven, een schilderopdracht geïnspireerd op het werk van de hedendaagse kunstenaar Serge de Vries die op kleine paneeltjes realistische olieverfschilderijtjes maakt met daarop alledaagse voorwerpen en uitzichten. Dave heeft toen zijn leerlingen deze schilderopdracht digitaal thuis laten maken. Hier zie je het verhaal en de resultaten van de digitale opdracht. Op het schot op de twee foto’s zie je hoe de brugklassers het naderhand op de oorspronkelijk bedoelde wijze het er met verf van af hebben gebracht.

alledaags

Gewoon alledaags

alledaags

Gewoon alledaags

Brugklassers verrassen vaak zichzelf èn hun docenten als ze een opdracht naar de waarneming krijgen zoals de ‘schoenopdracht’, in 2016 voor het eerst door collega Arno Roks aan zijn brugklassers gegeven en later ook andere brugklasdocenten zoals Richard Rokx en Dave Roelands. Hoe de huidige generatie leerlingen het doet bij deze opdracht zie je hieronder.

schoenen

Schoenen

schoenen

Schoenen

schoenen

Schoenen

schoenen

Schoenen

schoenen

Schoenen

Oorspronkelijk was de titel van deze opdracht voor derdeklassers Blow-up en was het de bedoeling om door sterk inzoomen op een afbeelding tot een abstractie te komen. Later hebben collega’s Michiel Eikenaar, Dave Roelands en Richard Rokx deze opdracht een facelift gegeven: de leerling diende te kiezen voor een bepaalde kunststroming om vervolgens tot een werkstuk te komen waarin de desbetreffende stroming (via een tussenstap met stilering)  herkenbaar zou zijn.

blow up

Blow up

blow up

Blow up

blow up

Blow up

blow up

Blow up

Enige tijd geleden heeft collega Richard  (maar dan in zwart wit en opgebouwd uit krantensnippers) deze portret-collage-opdracht als schoolexamen laten maken door zijn tekenkandidaten uit Mavo 4. Mijn andere collega Dave heeft zijn tweedeklassers ermee aan het werk gezet en zij mochten er ook kleurenfoto’s uit tijdschriften in verwerken.  Hoe Dave’s Havo2-leerlingen deze opdracht interpreteerden zie je hieronder!

H2 collageportret

H2 collageportret

H2 collageportret

H2 collageportret

H2 collageportret

H2 collageportret

Ik wil afsluiten met een afbeelding die ik aantrof boven de ‘natte hoek’ achterin het tekenlokaal waar Dave zijn lessen geeft. Drie enorme prints laten er geen misverstand over bestaan wat voor vak er in dit lokaal gegeven wordt. Het ontwerp is van Dave en ik vond het werkelijk een schitterende wandversiering!
Een volgende keer meer. Dan werk van de bovenbouwleerlingen!

wand lokaal

wand lokaal

Reacties op “Weer even terug op de KSE”

Er zijn al 4 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Joke Klep via FB:
  altijd verrassend om weer ‘ns terug te zijn op de vertrouwde stek, mooi werk te zien !

  Sjaak Jansen op 9 januari 2023 om 09:26 uur.

 2. Marion Moulen via FB:
  Ook een fraai collageportret van jou zie ik erbij!

  Sjaak Jansen op 9 januari 2023 om 16:44 uur.

 3. Richard Rokx via de mail:
  Leuk stukje weer. Ga zo door zou ik zeggen!

  Sjaak Jansen op 9 januari 2023 om 19:45 uur.

 4. Dave Roelands via de mail:
  Leuk stukje weer. Kom snel maar weer eens langs.

  Sjaak Jansen op 10 januari 2023 om 09:19 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren