Aan het einde van schooljaar 2022-2023  nam collega Arno Roks afscheid van het onderwijs.  Deze opdracht voor brugklassers uit 2016, onder zijn leiding gemaakt, hadden jullie nog van me tegoed.  Tekenen naar de waarneming met aan het einde van de les een lekker snoepje als beloning!

Voor brugklassers is het erg belangrijk dat zij zich realiseren dat je door goed te kijken ook beter gaat tekenen.
Met tekenen naar de waarneming wordt in het basisonderwijs,  enkele uitzonderingen daar gelaten helaas weinig gedaan (of het zou het natekenen van allerlei plaatjes of afbeeldingen van eenhoorns, Barbies of andere prins- of prinsesachtigen moeten zijn).  Maar het echt goed bekijken van voorwerpen en die aandachtig bestuderen en natekenen gebeurt over het algemeen zelden.
Vaak ontdekken leerlingen die menen dat ze niet kunnen tekenen bij een opdracht als onderstaand, een studieblad maken met een zelf gecomponeerd stilleventje van verschillende Engelse dropjes, dat dat wel blijkt mee te vallen. De leerlingen zijn dan meteen erg enthousiast en blij verrast door het eindresultaat èn het cijfer. Zo stiekem weg wordt er dan ook nog wat geleerd over vorm en ruimte door licht, eigenschaduw en slagschaduw, het werken met kleur en grijswaarden en natuurlijk compositie. Wat er allemaal verder nog bij komt kijken lees je op de toelichting  op de opdracht op het eerste plaatje hieronder.
Bijkomend voordeel van deze eerste kennismaking met tekenen naar de waarneming en compositie: deze opdracht kan in één á twee lesuren gepiept zijn!

Meer over studiebladen maken vind je hier!

Toelichting opdracht

Toelichting opdracht

Engelse drop zw./wit

Engelse drop zwart wit

Engelse drop kleur

Engelse drop kleur

Engelse drop zwart wit

Engelse drop zwart wit

Engelse drop

Engelse drop kleur

Engelse drop

Engelse drop zwart wit

Engelse drop

Engelse drop kleur

Engelse drop

Engelse dropzwart wit

Engelse drop

Engelse drop kleur

Engelse drop

Engelse drop zwart wit

Engelse drop

Engelse drop kleur

Engelse drop

Engelse drop zwart wit

Engelse drop

Engelse drop kleur

Engelse drop

Engelse drop studieblad

Reacties op “Engelse drop: een eerste ‘studieblad’ voor brugklassers”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Willemijn Weterings via FB:
    Was ook een leuke tekendocent

    Sjaak Jansen op 28 november 2023 om 21:41 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren