Woensdag 17 april, nèt voor de sluiting van de tentoonstelling ben ik nog even terug gegaan naar de Nobelaer om op de eindexamenexpositie van KSE-ers met tekenen in het pakket nog eens op mijn gemak te gaan kijken naar wat zij als pupillen van collega’s Ellis Learbuch (vwo6) en Richard Rokx gepresteerd hebben.

Op de opening waarvan ik hier verslag gedaan heb was ik teveel bezig met foto’s maken en met praten met de vele oudcollega’s die ik daar, vaak na lange tijd, mocht ontmoeten. Aan echt goed kijken en de getoonde kunststukken op me laten inwerken was ik dus nog niet toegekomen. Opvallend bij deze expositie waren de bordjes met een korte toelichting op de werkstukken, verzorgd door de makers zelf. Dat gaf aanzienlijke meerwaarde: de toelichtingen maakten de quotes waarop de werkstukken gebaseerd waren, een stuk duidelijker en voegden soms nog een nieuwe dimensie toe aan het werk.

Na de opening verschenen over de tentoonstelling twee uitgebreide berichten in de plaatselijke pers waaruit ik zo vrij ben een aantal foto’s en een aantal passages te ‘quoten’ (we blijven in stijl!;) met dank aan de desbetreffende verslaggevers Arthur Brand van de Etten-Leurse Bode en de Internetbode en Stijn Nooijens van Zuidwestupdate èn natuurlijk de door hen geïnterviewde exposanten.

Floor (Havo 5), Olivia (Vwo 6) en Renske (Havo 5) gaven voor de Internetbode en de Etten-Leurse Bode een toelichting op hun werk.

Floor bij haar werk, foto: Arthur Brand

Floor bij It’s a leap of faith’ foto: Arthur Brand

Hetzelfde werk, met de lamellen in andere stand, foto:KSE

Hetzelfde werk, met de lamellen in andere stand, foto:KSE

Hetzelfde werk, met de lamellen in andere stand, foto: KSE

Hetzelfde werk, met de lamellen in andere stand, foto: KSE

Floor werkte met acryl en verfstiften. “Ik heb een drieluik gemaakt, geinspireerd door de geanimeerde Spider-Man film. De quote ‘It’s a leap of faith’ sprak me erg aan, omdat het niet alleen in de film iets betekent, maar ook voor vele anderen. Iedereen heeft wel eens een moment wanneer ze voor iets moeten kiezen waar ze de uitkomst niet precies van weten waardoor het kan voelen als een sprong in het diepe (leap of faith). Daarom heb ik voor deze quote gekozen.

Floor bij haar werk, foto: Arthur Brand

Olivia bij ‘De Vleeskeuring’, foto: Arthur Brand

Floors werkstuk: Ik ben geen stuk vlees, foto: KSE

Olivia’s werkstuk: ‘De vleeskeuring’, foto: KSE

Floors werkstuk: Ik ben geen stuk vlees, detail, foto: KSE

Olivia’s werkstuk: ‘De vleeskeuring’, detail, foto: KSE

Olivia’s werk heet ‘De Vleeskeuring’ en is gemaakt met pastelpotloden en aquamarkers. “Mijn boodschap achter dit kunstwerk is om aandacht te vragen voor de oppervlakkige en schadelijke beoordelingen van vrouwen op basis van hun uiterlijke kenmerken, met name hun borsten en billen. Vrouwen worden vaak als objecten neergezet en beoordeeld op basis van hun fysieke verschijning, vergelijkbaar met de manier waarop vlees wordt gekeurd. Het beeld toont vrouwenhoofden die lijken te zijn opgesloten in plastic bakjes, zo gezegd ‘verpakt vlees’. Ik wil de kijker aanmoedigen om na te denken over de impact van dit soort oppervlakkige beoordelingen op het beeld van vrouwen. Ik hoop op een meer inclusieve en respectvolle benadering van vrouwelijkheid in onze maatschappij.” Wat het onderwerp ‘vleeskeuring’ betreft is een leuk detail hier bij Olivia dat ze graag geneeskunde wil gaan studeren.

The Honey Badger door Renske,

No regrets only memories’ door Renske, foto: Arthur Brand

The Honey Badger door Renske,

‘No regrets only memories’ door Renske, foto: KSE

Achterkant van de VW-motorkap waarop Renske geschilderd heeft

Achterkant van de VW-motorkap waarop Renske geschilderd heeft, foto: KSE

‘No regrets only memories’ is de titel van het werk van Renske, het hangt aan het plafond van De Nobelaer. “Ik heb hier Daniel Ricciardo op de voorgrond geschilderd in kleur met daar omheen allemaal foto’s en dus herinneringen van zijn carrière. Daarom ook de quote ‘No regrets only memories’, oftewel geen spijt hebben en herinneringen maken. Wat ook gebeurt in mijn KSE periode. Het is geschilderd op een motorkap, omdat dat ook met auto’s te maken heeft, zoals de coureur op het schilderij. Formule 1 is mijn passie en dat is ook de reden dat ik dit heb gemaakt. Mijn vader heeft voor de motorkap gezorgd (van een oude Volkswagenkever) via een autobedrijf hier uit de gemeente.” Renske gaat overigens Automotive studeren.

Verslaggever Stijn Nooijens Stijn van Zuidwestupdate interviewde onderstaande exposanten.

Foto:

Linn bij haar werk ‘Be perfect’, foto: Stijn Nooijens

'Be perfect'van Linn

‘Be perfect’van Linn, foto: KSE

photoshop poster tekenen

Linn haar werk in de expo-poster, foto: KSE

Voor heel mijn werk heb ik acrylverf gebruikt”, legt de 17-jarige Linn uit VWO 6 uit. Waar de leerling begint met het tekenen van het hoofd van een dame op papier te schetsen, hangt er weken later een écht kunstwerk aan de muur. “Ik wist meteen al toen ik de opdracht kreeg dat ik een portret wilde gaan maken.” Dit had ze nog niet vaker gedaan, maar Linn wilde graag zichzelf uitdagen. “Ik ben zo erg blij met het eindresultaat. Zeker omdat ik er ongelooflijk veel tijd in heb gestoken.” Haar schilderij gaat over de druk die jonge meiden tegenwoordig steeds meer ervaren vanwege bijvoorbeeld social media. “Overal zie je alleen maar mooie foto’s voorbijkomen. Alles moet perfect zijn.” Daarom wil ze graag een boodschap uitdragen met een schilderij waarop een hele emotionele jonge dame te zien is. Zo wil ze laten weten hoe de druk kan voelen voor meisjes van haar leeftijd. “Gelukkig heb ik er zelf niet al te veel last van, maar ik herken het probleem zéker wel.

foto:

Carlijn bij haar werk, foto: Stijn Nooijens

foto:

Carlijns ‘It’s all down hill from here’, foto: KSE

foto:

Contrast Michelangelo-Pollock, foto: KSE

Jaargenoot Carlijn (17) vindt het kunstwerk van haar klasgenoot erg geslaagd. “Het is erg gaaf om te zien wat iedereen gemaakt heeft.” Zelf is Carlijn ook erg tevreden over haar eigen werk. Ze heeft een vertolking gemaakt van de David van Michelangelo tegen een achtergrond van drippings van action painter Jackson Pollock. “Ik vind persoonlijk dat de kunst van vroeger beter en mooier was.” Met haar schilderij wil ze uitbeelden dat de kunst bergafwaarts gaat.” Daarom is de tekst ‘It’s all down hill from here‘ te zien op haar schilderij.

Fenne

Fenne bij haar werkstuk, foto: Stijn Nooijens

'Back to Black'

‘Back to Black’ door Fenne, foto: KSE

Back

Detail ‘Back to Black’, foto: KSE

Fenne van Woerkom (16) uit Havo 5 heeft zich vooral laten inspireren door muziek. “Ik ben best wel fan van Amy Winehouse en ik vind ‘Back to Black’ een heel goed nummer”, legt ze uit. Fenne is gaan zoeken wat ze met dit onderwerp kon doen, en al snel komt ze bij de ‘Club van 27’ uit. Ze heeft niet alleen de kwast gebruikt, maar is ook aan de slag gegaan met Photoshop. “Op de achtergrond zijn meer artiesten te zien die helaas overleden zijn aan de gevolgen van drank of drugs”, laat ze zien. Fenne vond de periode van het ontwerpen en maken erg leuk, maar ook zeker stressvol. Ze heeft erg haar best gedaan en gebruikt technologie van vroeger en nu door elkaar. “Door te schilderen en Photoshop te gebruiken heb ik een beetje de moderne met oude kunst gemixt.

Een trotse docent met drie even trotse exposanten

Een trotse docent met drie even trotse exposanten, Foto: Stijn Nooijens

De reacties van het talrijke publiek dat de tentoonstelling bezocht heeft mochten er ook zijn. Applaus en een diepe buiging mijnerzijds voor de exposanten en hun docenten Richard Rokx (Havo5) en Ellis Learbuch (Vwo6).
Hieronder enkele pagina’s van het gastenboek.
Voor herhaling zeker vatbaar, zo’n expositie van examenkandidaten.
Wellicht een jaarlijkse traditie?

Gastenboek

Gastenboek

Gastenboek

Gastenboek

Gastenboek

Gastenboek

Reacties op “Terugblik op de expositie van examenwerk tekenen Havo en Vwo van 2024: ‘n.a.v. een quote’”

Er zijn al 5 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Joke Klep via FB:
  De verhalen bij deze bijzondere examenwerkstukken getuigen ook van levensvisie van deze (jonge) mensen, veelzeggend.

  Sjaak Jansen op 6 mei 2024 om 09:22 uur.

 2. Richard Rokx via FB:
  Was weer mooi om mee te maken Sjaak. Kindjes blij, Rokx blij.

  Sjaak Jansen op 6 mei 2024 om 11:50 uur.

 3. Arthur Brand via FB:
  Mooi stukje Sjaak
  En graag gedaan hoor !

  Sjaak Jansen op 8 mei 2024 om 10:44 uur.

 4. Britt Stappenbeld via Whatsapp:
  Sjaak, die Back to black is vet gemaakt!

  Sjaak Jansen op 8 mei 2024 om 18:52 uur.

 5. Dymph Korse via FB:
  Wat zag er dat geweldig uit Sjaak en leuk dat je dat allemaal volgt!

  Sjaak Jansen op 9 mei 2024 om 07:18 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren